teczka osobowa - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 17 sty 2015, 21:22

zez pytasz
"A tak właściwie to jaki masz problem z udostępnieniem informacji ofierze przemocy o przebiegu NK? Jakieś tajemnice?
odpowiadam.
Ty nie pytałaś o metodykę pracy z procedurą =TY stwierdziłaś że ofiara może zajrzeć -bo są wątpliwości , bo nie wszystko zostało powiedziane. Zdecyduj się więc o co ci chodzi ?
Posłuchaj też .
Ofiara podczas spotkania z ZI/GR zostaje a raczej powinna obowiązkowo być zapoznana z Metodyką procedury NK- co oznacza że ma prawo wiedzieć:
1. Co poszczególne instytucje będą robić celem zadbania o jej bezpieczeństwo itd.(podział zadań)
2. Jak będzie wyglądał monitoring, kontakt ze sparawcą, weryfikacja informacji- czyli wszystko.
5. Ona ma być poinfromowana o wszystkim - co będzie wiązało się z pracą w procedurze, ..ale nie może sobie zażądać wglądu w teczkę, przewracać kartkami. Rozumiesz.
Powód. Nawet ze względu na swoje bezpieczeństwo .
casus
Wyobraź sobie że ofiara przeczyta informacje,( teczka ), które podał sprawca na jej temat,na temat tego konkretnego zdarzenia, różnie jest prawda?
Przychodzi do domu i w przypływie złości wygarnia mu temat po swojemu. Tak? Koleś pyta . Skąd to wiesz? ona mówi , Widziałam, czytałam. Wiesz co może się stać dalej...???
Emili
Stażysta
Od: 11 sty 2015, 17:22
Zajmuję się:

Napisano: 17 sty 2015, 21:30

W dalszym ciągu nie odpowiedziałaś na pytanie, jakie są podstawy prawne do odmowy wglądu w swoje akta ofierze przemocy.
Przytaczasz artykuły nie na temat.
zez

Napisano: 17 sty 2015, 21:54

roz czy zez ..- ty poważnie dajesz wgląd w dokumenty ?????

Przepisz zatem

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 13 września 2011 w sprawie procedury "Niebieska Karta..."
par.10.1 Wszystkie działania są dokumentowane
ust.2 w Przypadku popełnienia przestępstwa dokumenty o których mowa w ust.1 są przekazywane organom właściwym..
interpretacja.
Wszystkie działania zespołu interdyscyplinarnego lub grupy roboczej są dokumentowane (poprzez formularze "Niebieska Karta" oraz w sposób ustalony przez członków zespołu i zapisany w regulaminie pracy zespołu). Ta dokumentacja jest przekazywana policji lub prokuraturze w przypadku podejrzenia o popełnieniu przestępstwa.

ps. Skontaktuj się z prawnikiem w swojej Gminie.Pewno macie o odpowiedzi nie musisz mnie informować, bo wiem jaka będzie.
Emili
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2015, 10:30

Piszesz, że działania są dokumentowane, są, muszą być, to oczywiste. Jeżeli dokumentacja nie została przekazana policji lub prokuraturze? Prokuratura umorzyła śledztwo, NK zostało zamknięte, małżonkowie nie mieszkają razem, ofiara przychodzi do ciebie z prośbą o wgląd do akt. Jaki masz problem?
zez

Napisano: 18 sty 2015, 10:38

casus
Wyobraź sobie że ofiara przeczyta informacje,( teczka ), które podał sprawca na jej temat,na temat tego konkretnego zdarzenia, różnie jest prawda?
Przychodzi do domu i w przypływie złości wygarnia mu temat po swojemu. Tak? Koleś pyta . Skąd to wiesz? ona mówi , Widziałam, czytałam. Wiesz co może się stać dalej...???[/quote]

Dostaniesz w dupę od alkoholika? ;);););););););) Zmień pracę Kobieto, bo nerwicy dostaniesz.
Nie ma to jak dbałość o ofiary przemocy, żenada
Opowiadasz o metodyce, plujesz artykułami, a ja zadałam naprawdę proste pytanie. Nie znasz odpowiedzi, nie pisz wogóle.
zez

Napisano: 18 sty 2015, 14:47

cytuję za zez
" Dostaniesz w dupę od alkoholika? - (..) małżonkowie nie mieszkają razem, ofiara przychodzi do ciebie z prośbą o wgląd do akt. Jaki masz problem?
Bez komentarza ...rozmowa z tobą zez to pomyłka i wstyd . Znajomość tematu pod kątem prawnym,(podstawy ) w tym mechanizm fukcjonowania ofiary i sprawcy, postępowanie wspierające i metodyka pracy w GR/ZI - "masz wyrytą na twarzy". To widać.
MOja rada - nie kontaktuj się z prawnikiem - jak robiłaś tak rób dalej..
Emili
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 19 sty 2015, 9:03

Zastanawiam się nad tym wszystkim co piszecie i myślę, że z punktu widzenia prawa Emilka ma rację. Istnieją przepisy komu i na jakiej zasadzie udostępniamy dokumentację. Z drugiej jednak strony wiem, że przepisy w sprawie przemocy są strasznie "do dupy". W takiej sytuacji wiem jedno, sprawcy NIGDY niczego bym nie pokazał, natomiast ofierze to zależy od okoliczności. Wglądu samowolnego nie przewiduję, ale jak osoba będzie chciała dopytać co i jak (ponieważ ludzka pamięć jest zawodna - szczególnie moja) to służę pomocą.
YoYo

Napisano: 19 sty 2015, 11:04

Teczka jest bardzo ważna jako dowód przy rozwodzie czy wnoszenie sprawy o ograniczenie praw rodzicielskich. W tym kontekście Emili ogranicza poszkodowaną. ToYo, jeszcze raz proszę o podanie podstawy prawnej do nieudostępniania teczki ofierze. Z cytatów ustawy to nie wyniika, a zapluwanie się Emili niczego nie wnosi.Swoją drogą skąd w Tobie taki brak życzliwości dla pokrzywdzonych?
zez

Napisano: 19 sty 2015, 11:31

viewtopic.php?p=206986665
zachęcam do przeczytania. Wszystkie nieścisłości były poruszane.
YoYo

Napisano: 19 sty 2015, 11:46

Ok rozumiem Twoje podejście ZEZ ale rozpatrz również, że wiele NK jest robionych pod rozwód i baba będzie dążyć do tego żeby "potrzebne" jej informacje ujrzały światło dzienne. Jakby kobieta zwróciła się do mnie o papiery bo są jej potrzebne "tu i tu" to odpowiedziałbym jej, żeby przekazała w Sądzie prowadzącym dane postępowanie aby tez wystąpił do przewodniczącego o dokumentację. Jeżeli pismo z Sądu wpłynie to nie widzę przeciwwskazań aby papiery udostępnić.
NK nie podlega pod kpa ale to było już wałkowane milion razy.
Art. 9c. 1. Członkowie zespołu interdyscyplinarnego oraz grup roboczych w zakresie niezbędnym do realizacji zadań, o których mowa w art. 9b ust. 2 i 3, mogą przetwarzać dane osób dotkniętych przemocą w rodzinie i osób stosujących przemoc w rodzinie, dotyczące: stanu zdrowia, nałogów, skazań, orzeczeń o ukaraniu, a także innych orzeczeń wydanych w postępowaniu sądowym lub administracyjnym, bez zgody i wiedzy osób, których dane te dotyczą.
2. Członkowie zespołu interdyscyplinarnego oraz grup roboczych zobowiązani są do zachowania poufności wszelkich informacji i danych, które uzyskali przy realizacji zadań, o których mowa w art. 9b ust. 2 i 3. Obowiązek ten rozciąga się także na okres po ustaniu członkostwa w zespole interdyscyplinarnym oraz w grupach roboczych.
W temacie udostępniania informacji którejkolwiek ze stron to tyle.
YoYo

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem