Witam. Para ty to potrafisz człowieka od rana doładować. Zastanaiwam się po lekturze jakim ja i inni pracujący z dzieciakmi jesteśmy potworami. A co do samego artykułu zamierzałam go komentować ale po chwili namysłu stwierdziłem, iż kopanie się z koniem nie ma sensu. Artykuł idealnie wpisuje się w kampanię medialnom przeciwko placówkom i usprawidliwieniem nowych rozwiązań. Pozdrawiam.
To niewiarygodne!
To w domach dziecka są dzieci, które kradną, biją, dokonują rozbojów, uciekają z placówki, pożyczają na narkotyki?
Niemożliwe!!! Przecież w telenoweli \"Kochaj mnie\" w domach dziecka były tylko biedne, skrzywdzone przez los sieroty czekające na rodziny zastępcze i adopcyjne chcące ich wziąć do siebie. Rodzice też nie chodzą \"w Polskę\" na 3 miesiące, tylko mają \"przejściowe kryzysy\" (inaczej jak miałby ich asystent znaleźć).
Wstrzymałam sie od komentarz tego artykułu , ale z trudem. Jak ktoś znajdzie lub zna dziennikarza, redaktora , który rzeczowo podszedłby do sprawy to proszę o namiary bo na półgłówków szkoda czasu. pozdrawiam
A ja uważam, że powinniśmy pisać do redakcji tok.fm i wyrażać nasze zdanie. Ja dzisiaj dowiedziałem się, że jestem wychowawcą, a to synonim zboczeńca i sadysty. Jakoś trudno mi się z tym pogodzić i jest mi zwyczajnie przykro, że po kilkunastu latach pracy w zawodzie, organizowaniu tylu imprez dla dzieciaków, sylwestrowych dyżurów, bieganiu na cały zegar za sprawami dzieciaków i robieniu tysiąca rzeczy, kursów na ich rzecz - jestem zwyczajnym zbokiem i zwyrodnialcem.
Czy ktoś ma kontakt z dziennikarzem, który jest gotów rzetenie podejść do tematu - bez emocji, ale przedstawiając realia sytuacji naszych dzieciaków w placówkach op - wych ? Poruszając również i trudne kwestie np. zdemoralizowancyh dzieciaków trafiających zbyt późno do placówek op - wych mimo, że tylko nielicznym można pomóc w warunkach placówki op - wych !!! że OGRANICZONE (delikatnie mówiąc) spektrum możliwości wyciagania konsekwencji złego zachowania powoduje trudności z kształtowaniem pożądanych postaw (ładnie to ująłem?), itd. ?
Artykuł w TOK.FM jest albo tendencyjny albo napisany przez kogoś szukającego taniej sensacji albo jedno i drugie.
Dla minimum obiektywizmu autorka powinna zaprosić byłego mieszkańca ddz, który jest wdzięczny ludziom pracującym w ddz, że \"wyszedł na prostą\" i dzięki temu miał szansę na normalne życie i skorzystał z niej - myślę, że \"parę takich przypadków\" udałoby sie znaleźć)
Wojtku pięknie to ująłeś
Co dania dziecku szansy na normalne życie, to właśnie z takim przeprowadzono wywiad. A że nie jest wdzięczny, nie docenił. No cóż, trudno. Każdy widzi to co chce zobaczyć i wspomina to co najlepiej zapamiętał. Tak jak to widzi, tak jak to czuje.
Nie ma sensu zapraszać do radia tych, którzy powiedzą, że miło wspominają, że fajni wychowawcy itd. Kto tego by słuchał?
Wojtku nie oczekuj obiektywizmu. Teraz jest moda żeby o domach dziecka mówić źle, a o patologicznych rodzinach dobrze. To jest \"jedyna i obiektywna prawda\", bo tylko taki obraz placówek op-wych funkcjonuje w mediach. To co my wiemy jest nieistotne, bo nikt tego nie chce słuchać.