Zniesienie Karty Nauczyciela - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 16 maja 2011, 14:10

Witam jak wiadomo ustawa zostala uchwalona to tylko kwestia czasu jak zacznie obowiazywć. Co zamierzacie robić dalej podpisywać nowe umowy o prace, godzić sie na odebranie przywilejów wynikajacych z KN co z naszymi wynagrodzeniami, czy dyrektorzy mogą nam zaproponować inne -czytaj gorsze stawki za praca. Czy tej ustawy nie można skierować to Trybunału Konstytucyjnego -poddobna prawo nie dziala wstecz.
Pozdrawiam
~adam

Napisano: 16 maja 2011, 14:44

Adamie długo masz zamiar walczyć z nieuniknionym. Tu Nas nie chcą, a może się nas boją?
Od 11 lat ciągle słyszę, że zabiorą mi KN i część wypłaty. Niech zabierają, nic nie będę podpisywał. Żadnych \"porozumień stron\", żadnych \"umów zmieniających\". Nie chcę być bydłem prowadzonym na rzeź i tanio skóry nie oddam. 6x wypłata i żegnam, tu nie ma przyszłości. Nie dam się spauperyzować, mam swoją godność. Już wiem, że po odejściu długo bezrobotny nie będę ;)
Szkoda rozstawać się z placówką, której poświęciło się wiele lat, z którą wiążą się wspaniałe wspomnienia, ale cóż, mam obowiązki również wobec własnych dzieci. Kiedy rozpoczynałem pracę, wszyscy uciekali, bo w szkolnictwie zarobki były nędzne, mam zaczynać ten cyrk od początku. Jak za 15 lat zacznę zarabiać \"średnią krajową\", to znowu jakiś (....) przyjdzie i powie, że mam za dużo?

Pozdrawiam
~etatysta

Napisano: 16 maja 2011, 15:35

Co prawda KN ma przestać obowiązywać od 1.01.2014, ale protestować trzeba już. ZNP ma pole działań. Pozdr.
~Wojtek

Napisano: 16 maja 2011, 15:45

Czemu tylko ZNP protestuje? A Solidarność?
2000 głosów w przyszłych wyborach, to za mało żeby się \"pochylać\" nad problemami tej grupy zawodowej?
~etatysta

Napisano: 16 maja 2011, 16:07

etatysto jesteś optymistą licząc,że dostaniemy półroczną odprawę. Pewnie tak zostaną skonstruowane akty wykonawcze, by nas tego przywileju pozbawić.
~Agni

Napisano: 16 maja 2011, 16:20

No to adwokaci zarobią. Jak się zacznie, wynajmę byłego ministra edukacji ;)
~etatysta

Napisano: 17 maja 2011, 15:06

Zmiany w Karcie nauczyciela po wejściu ustawy o pieczy zastępczej.

8) w art. 20 ust. 8 otrzymuje brzmienie:
„8. W wypadkach podyktowanych koniecznością realizacji programu nauczania w tej samej lub w innej szkole nauczyciel pozostający w stanie nieczynnym może, na swój wniosek lub na wniosek dyrektora szkoły, podjąć pracę zgodnie z wymaganymi kwalifikacjami w niepełnym lub w pełnym wymiarze zajęć, jednak na okres nie dłuższy niż okres stanu nieczynnego. Z tytułu wykonywania pracy nauczycielowi przysługuje odpowiednie do wymiaru zajęć wynagrodzenie, niezależnie od pobieranego wynagrodzenia z tytułu pozostawania w stanie nieczynnym.”;

9) w art. 28 ust. 1 otrzymuje brzmienie:
„1. Nauczycielowi zatrudnionemu na podstawie mianowania, z którym rozwiązano stosunek pracy z przyczyny określonej w art. 23 ust. 1 pkt 3, przyznaje się odprawę
pieniężną w wysokości jednomiesięcznego wynagrodzenia zasadniczego ostatnio pobieranego w czasie trwania stosunku pracy – za każdy pełny rok pracy na stanowisku nauczyciela, w jednostkach organizacyjnych, o których mowa w art. 1 ust. 1 oraz ust. 2 pkt 1 i 1a, nieprzekraczającą jednak sześciomiesięcznego
wynagrodzenia zasadniczego.”;

Tak więc odprawa albo \"stan nieczynny\" :)

Ciekawe są zmiany w art. 42 KN. Ile teraz będę pracował? ;)
~etatysta

Napisano: 17 maja 2011, 17:20

Witam. Po pierwsze ustawa uchyla w karcie nauczyciela w paragrafie 1 ust. 1 a zatem znika zapis na podstawie, którego nauczyciele w placówkach byli nią objęci. Po drugie Art. 23. ust 1 pkt 3 mówi o rozwiązaniu stosunku pracy w przypadku nie uzyskania pozytywnego wyniku badania lekarskiego. Zatem nikt nie będzie rozpatrywał sytuacji nauczycieli zatrudnionych w placówkach bo nie będzi8e podstawy prawnej. Co do czasu pracy jest to sprawa ciekawa. jak znikinie w art 42 zapis o wysokości cdzasu pracy i jednocześnie w usatwie jest zapis, że przez 12 misiećy placówki mogą funkcjonować na starych przepisach to wynika, że pomimo obowiązywania 2 letniego okresu przejściowego dla karty nauczyciela po 12 miesiącach będezie można zwięszyć czas pracy do 40 godzin tygodniowo. Jeżeli się mylę to mnie sprostujcie. Pozdrawiam.
~Marcin

Napisano: 17 maja 2011, 17:47

Sorki art 234 jednoznacznie mówi,
1. W stosunku do osób, o których mowa w art. 1 ust. 1a ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela, w brzmieniu obowiązującym do dnia wejścia w życie
niniejszej ustawy, zatrudnionych w placówkach opiekuńczo-wychowawczych, o których mowa w art. 226 ust. 1 i art. 227 ust. 1–7, ustawę z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela stosuje się przez okres 2 lat od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.
2. Osoby, o których mowa w ust. 1, po upływie 2 lat od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy, stają się pracownikami samorządowymi w rozumieniu ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o pracownikach samorządowych (Dz. U. Nr 223, poz. 1458 oraz z 2009 r. Nr 157, poz. 1241).
~Marcin

Napisano: 17 maja 2011, 17:47

Według mnie nie mylisz się :)
Nie wiem tylko, czy zmiana w art. 28 nie jest swoistym wybiegiem przed urlopami na poratowanie zdrowia. :)
~etatysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x