UWAGA - Świadczenia rodzinne

Strona 11 z 16    [ Posty: 160 ]

Napisano: 23 mar 2014, 0:41

Marta . Jeżeli wejdzie podwyżka lub cokolwiek zmieni się w zapisach art. 16a i 17 mogę płacić i po 5000 - to raz.
Dwa - Tak, jak matki mają prawo walczyć o kasę tak ja mam prawo dyskutować jak i dla kogo ta kasa (płacona również z moich podatków) ma być wydawana.
~sipera

Napisano: 23 mar 2014, 1:38

Sipera bardzo dobry pomysł.

Raz narobiliscie bałaganu alarmując w ministerstwie o wnuczkach biorących świadczenie bez sprawowania opieki, to teraz naprawcie to.
~m&m

Napisano: 23 mar 2014, 1:38

a tak poza tym na jakie choroby dzieci dostają znaczny?
~m&m

Napisano: 23 mar 2014, 12:09

\'Raz narobiliscie bałaganu alarmując w ministerstwie o wnuczkach biorących świadczenie\'

A Ty w to dalej wierzysz? Rząd szuka oszczędności, a opinie pracowników i opsów ma głęboko - dowodem na to jest wycofanie się z projektu ze skalą niesamodzielności, bo grupa niezadowolonych rodziców nie pozwoliła. I teraz wszyscy będą mieli po równo, rodzice biegających dzieci z alergią i leżących warzywek bez świadomości. 1200 + 153 + 77 + 60 = 1490 zł na rękę, a po ukończeniu przez dziecko 5 roku życia 50zł więcej. Nawet ten tysiak planowany od maja + wszystkie świadczenia przekroczą najniższą. A do tego oczywiście składki i ubezpieczenie. Jakby taką kasę na rękę miał otrzymywać ktoś pracujący na etacie zarabiałby jakieś 2200 brutto. Ja nie widzę sensu pracy zawodowej w tym momencie, wystarczy załatwić dziecku orzeczenie. Od stycznia pobierających ŚP nie będzie 104 tysiące, a 500 tysięcy.
~Iks

Napisano: 23 mar 2014, 12:17

dzieci do 16 r.z. nie mają stopni , potem ewentualnie....i wcale nie jest to proste, raczej droga przez mękę, moje dziecko dostało znaczny dopiero w postepowaniu sądowym, byłam w tym czasie bez świadczenia prawie 2 lata, praktycznie bez środków do życia
~????

Napisano: 23 mar 2014, 12:26

Nie muszą mieć stopni, muszą mieć wskazania w punktach 7 i 8, ludzie do mnie przychodzą z tymi dziećmi, te dzieci chodzą do przedszkoli i bawią się na placach zabaw z dziećmi moich koleżanek z pracy. Jestem pewien, że nie wszystkie matki tych dzieci w związku z koniecznością opieki nie są w stanie podjąć zatrudnienia.
~Iks

Napisano: 23 mar 2014, 12:40

Nie wierze, ale co mi szkodzi podpuszczac.
Ale tez głos pracowników ośrodków, którzy najlepiej wiedza komu i w jakich przypadkach wypłacają świadczenia, mogą wziąc pod uwagę.
Wszystko jest kwestią nagłośnienia wszelkich nieprawidłowości i pokazania, ze rzad bawi sie w rozdawnictwo publicznych pieniędzy, zeby popromowac sie na dzieciach, jako medialnej grupy i zdobyc w wyborach poparcie ich rodziców, którym rekompensuje sam fakt posiadania dziecka chorego..
~m&m

Napisano: 23 mar 2014, 13:02

swietny pomysł

moze gdybysmy i my zaczeli pisac o przekretach metodach naciagania , pomysłach swiadczeniobiorców jak zdobyc kase i sie nie narobic
dlaczego matki tak boja sie skali stopnia?
skoro ih dzieci sa tak mocno chore i wymagaja 24 godzinnej opieki to przeciez nie maja sie czego bac napewno dostałyby najwyzsza skale
a może jest inaczej? moze same przed soba maja obawy ???

z checia opisze dziesiatki przypadkow naciagniec na naszej gminie
płace niemałe podatki
nic mi sie nie nalezy , a inni oszukuja i wyciagaja rece po wiecej
to jest swienty pomysl
nawet ktos z ministerstwa powinnien zworcic se do wszytskich organow i opinie jako osob majacych doczynienia z ustawa w praktyce a nie tylko w teorii
gdyby zebrali nasze wypowiedzi podejrzewam ze by sie za głowe złapali

~klaudia

Napisano: 23 mar 2014, 13:12

moie juz po raz kolejny
nalezy wprowadzic bardzo radyklane i stanowcze, skuteczne przepisy
ci co naprawde wymagaja to dostana , a innich przesitować

bo jak dziecko jest 8 godzin w szkole to jak matka sie nim zajmuje ???
siedzi na tarasie i piłuje paznokcie!!!
to tez powinno byc kwestiowane

najpierw skala niepełnosprawnosci
okreslenie jakiej opieki wymaga dana osoba,
okreslenie czy czynnosci jakie wykonuje osoba sprawujace opieke sa całodobowe, sporadyczne, czy schodza do czynnosci i postepowania przjetego w normach innych rodzin
bo to ze mamie ugotuje i posprzatam albo zrobie zakupy na cały tydzien, czy tez wykupie leki i pojade 2 razy w mies nie wymaga odemnie rezygnacji z zatrudnienia

ja takze pracuej i pomagam mamie, robie bardzo duuuzo, ma stopien niepelnosprawnosci od 17lat
co roku dochodza nowe schorzenia ale dobra organizacja pozwala mi dzielic rozne obowiazki

nie oszukujmy sie w wiekszosci przypadkow to zwykłe lenistwo osob rzekomo sprawujacych opieke

moja siostra i moja kolezanka maja córki
obydwie dziewczynki maja wade wzroku, ale nie na tyle aby nic nie widziały
okulary pozwalaja normalnie funkcjonowac
ale kolezanka tak jezdzila po lekarzach ze wkoncu po odowłaniach na komisjach dlai jej te 7 i 8
i siedzi w domu podczas gdy dziecko ktorym musi sie tak opiekowac jest w szkole
a siostra pracuje bo leniuchem nie byla i nie jest

~klaudia

Napisano: 23 mar 2014, 13:29

wybaczcie
ale osoby pobierajace SP nawet złotówki do budzetu anstwa nie oddały
a z podatków innych ciagną w ciagu roku kuupe kasy
ja płace podatki i nie dostałam od panstwa jeszcze nic
dlatgeo nie zgadzam sie na takie podwyzki swidczen
to bedzie na to pracował ??????
my ?

chyba kazdy zapomina o waznje sprawie a gdzie ojcowe ?
matki przed kamerami odstrojone, umalowane, włosy zrobione
butki eleganckie
a bieda??????
żarty!
tak gdzie jest prawdziwa bidna to nie pokazuja

ci co naprawde potrzebuja czesto wstydza sie o te pomoc prosic
a takim to dasz palca a chca reke
dostawali wiele lat 520zł i było dobrze
teraz maja 620 + 200 pomoc rzadowa+153 zasilek. pie
prawie tysiak
nie mowia o zasilku rodzinnym i dodatkach
i nadal malo ??