Tosia B pisze:"Olga 1 " masz rację w zupełności się z tobą zgadzam a "kronos 1" niech robi jak chce

1. Bynajmniej "nie robi jak chce".
Ustalmy jedno. Trybunał Konstytucyjny orzekł, że wygaszenie decyzji w sprawie SP było niekonstytucyjne bez jakichkolwiek wyjątków, prawda? TK orzekł, że wygaszenie to w sposób bezzasadny naruszyło prawa nabyte stron i zobowiązał ustawodawcę do usunięcia stanu niezgodności z Konstytucją.
Twoje założenie, że ustawę, która rzekomo realizuje wyrok TK, należy wykładać tak, że część osób bezprawnie pozbawionych prawa do sP nie nabędzie prawa do ZDO niweczy skutki orzeczenia TK.
Ale rób jak uważasz. SKO Ci wyklaruje w decyzjach, a klienci Ci i bez tego dadzą odczuć, co o Tobie sądzą.
2. Przekręcanie nicku adwersarza, podobnie jak przekręcanie imion czy nazwisk świadczy o poziomie kultury.
Olga1 pisze:Ja po prostu dostrzegłam zamiar ustawodawcy. W ustawie o ŚR w art. 16 a ust. 1 dopisani zostali również małżonkowie (od 01 stycznia 2015 wprawdzie ale są). W ustawie o ZDO takiego zapisu w ogóle nie ma... przeoczyli? Wątpię!! Ustawa nie zakłada wypłaty ZDO małżonkom, zaś w SZO tak ale od 01.01.2015. Nie wiem jaki był zamiar ustawodawcy ale był, nie wnikam. Będę tylko realizować ustawę tak, jak została napisana. Oczywiście można poddawać w wątpliwość mądrość tej ustawy, ale w mądrość większości decyzji mojego SKO, ja też mocno powątpiewam. Realizowaliśmy do lipca decyzje SKO przyznającą prawo do ŚP zięciowi na teściową. Nie mam zamiaru opierać się na uzasadnieniu tej decyzji przez SKO (pisali o powinowactwie) jak też wielu innych.
Problemem nie jest brak wskazania małżonków w art. 17 ust. 1 ustawy. To przyznało już nawet nasze nieszczesne ministerstwo w swoim komunikacie. Problem stanowi art. 17 ust. 5 pkt. 2 lit a, zgodnie z którym świadczenie nie przysługuje, jeżeli osoba wymagająca opieki pozostaje w związku małżeńskim, chyba że współmałżonek legitymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności. Tyle że to jak rozumieć ten przepis napisałem wcześniej, wskazując przykłady.
A wprost na podstawie zapisu ustawy SZO małżonkom przysługuje już od 15.05.2014 - radzę dogłębną lekturę art. 26 ustawy w jakim zakresie przepis wchodzi w życie w dniu 2015-01-01.