Ważna sprawa UBEZPIECZENIE??? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 17 mar 2015, 15:29

JAK ROBICIE. :?: :?: :( :( :(
NP. Pani z PUP wyrejestrowała się 8 stycznia 2015 r. złożyła na ŚP u nas my daliśmy odmowę więc sprawa do SKO. W LUTYM PRZYSZŁO Z SKO UTRZYMANIE NASZEJ W MOCY PANI SKŁADA O SZO 28 LUTEGO MY DECYZJA 4 MARCA OD KIEDY UBEZPIECZYĆ ZDROWOTNYM :?: :?: :?: :?: :?:
WOGLE PYTANIE OD KIEDY UBEZPIECZACIE PRZECIEŻ JAK SIĘ WYREJESTRUJE I ZLOŻY U NAS WNIOSEK TO WSTECZ CHYBA NIE MOŻNA NO NIE TYLKO OD DATY WYDANIA DECYZJI ZDROWOTNYM MYLE SIĘ :?: :?: :?: NP. WNIOSEK 7 MARCA DECYZJA 29 MARCA A Z PUP WYREJETRS. 28 LUTEGO :?: :?:
TYLE CZASU BEZ UBEZP. NIE MOŻE BYĆ JAK WY PRAKTYKUJECIE TAKIE SPRAWY :?: CHODZI OGÓLNIE O SPOŁECZNE OD DATY DECYZJI :?:
Marysia..

Napisano: 17 mar 2015, 15:40

skladki , i spoleczne jesli trzeba i zdrowotne, oplacasz od tego momentu, od ktorego przyznalas swiadczenie...masz 7 dni od wydania decyzji na zgloszenie osoby do ZUS (skladki oplacasz za okres od pierwszego dnia od ktorego przyznalas jej swiadczenie)
wiec jesli kobieta zlozyla wniosek w lutym z orzeczeniem wydanym wczesniej niz 3 miesiace do tylu - to szo przyznajesz od 1.02 i tak oplacasz skladki
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2015, 15:50

1. No dobra a jak Pani złożyła wniosek w dniu 10 marca a orzeczenie z lutego decyzje wydaje 13 marca szo przyznaję od 1 lutego to piszę pismo 13 marca że proszę o ubezpieczenie od 1 lutego ubezpieczeniem społecznym i zdrowotnym :?: :?:
2. A wyrejestrowana jest od 1 stycznia z PUP to co miesiąc bez ubezpieczenia :?: :?:
Marysia..

Napisano: 17 mar 2015, 15:56

a czemu w tym przypadku szo przyznajesz od 1 lutego? :) prawo ustalasz od miesiaca zlozenia wniosku na komisje... ale ok jesli przyznajesz swiadczenie od 1.02 to masz bowiazek za te osobe od 1.02 oplacac skladke...ale nie piszesz pisma 13 marca,ze prosisz o ubezpieczenie od 1.02 tylko w ciagu 7 dni od wydania decyzji masz obowiazek zglosic osobe do zus - w platniku - to sie przekazuje droga elektroniczna odpowiednie deklaracje typu ZUA czy jakies tam (u ans to robi ksiegowa) i w terminie do 5-tego nastepnego miesiaca po wyplacie swiadczenia te skladki musza zostac odprowadzone do ZUS...jesli kobieta wyrejestrowala sie z zus juz w styczniu a od stycznia nie ma u ciebie prawa do swiadczenia - to jej sprawa, w tym czasie nie ma tytulu do ubezpieczenia
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2015, 16:05

Marysia.. pisze:1. No dobra a jak Pani złożyła wniosek w dniu 10 marca a orzeczenie z lutego decyzje wydaje 13 marca szo przyznaję od 1 lutego to piszę pismo 13 marca że proszę o ubezpieczenie od 1 lutego ubezpieczeniem społecznym i zdrowotnym :?: :?:
2. A wyrejestrowana jest od 1 stycznia z PUP to co miesiąc bez ubezpieczenia :?: :?:
jakie pismo, po prostu w płatniku robisz zgłoszenie od lutego i tyle
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2015, 16:10

JEZU JA TO WIEM, DLA KSIĘGOWEJ PISZE PISMO OD KIEDY MA UBEZPIECZYĆ BO U NAS KSIĘGOWA ROBI ZUSY JUŻ ROZUMIECIE :?: :?:
MUSZE JEJ DAĆ PISMO OD KIEDY KOGO CO I JAK PRZECIEŻ SAMA NIE WIE KTO CO OD KIEDY MA.....
WIĘC JAK WYDAJE DECYZJĘ 13 MARCA TO PISZĘ PISMO 13 MARCA O UBEZPIECZENIE DANEJ OSOBY TYLKO ZASTANAWIA MNIE TO CZY MOGĘ NAPISAĆ NP. W MARCU ŻEBY OD STYCZNIA UBEZPIECZYĆ, ŻE WSTECZ O TO MI CHODZI.......
Bo dużo jest osób co do SKO odwołują i wtedy szmat casu trzeba czekać.....,
Marysia....

Napisano: 17 mar 2015, 16:11

nigdy księgowa nie dostaje żadnego pisma mówimy tylko od kiedy i kogo ma ubezpieczyć i nie dajemy tego na pismie
anetag
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2015, 16:13

i nie krzycz na ludzi! wyłącz tego capsa!
anetag
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2015, 16:18

:) no to musisz pisac tej swojej ksiegowej nawet jelsi piszesz 13 marca :), ze osoba podlega ubezpieczeniu od na przyklad 1 stycznia..i ona mus ja zglosic do ubezpieczen z taka wlasnie data jak zostalo przyznane swiadczenie - czasami moze nawet pare lat wstecz jak sprawa toczyla sie w sadzie;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x