Wniosek do sądu o przymusowe leczenie psychiatryczne - Wzory pism

Strona 2 z 8    [ Posty: 78 ]

Napisano: 18 lis 2008, 17:16

Najlepiej zwrócić się do OPS o wszczęcie postępowania w sprawie leczenia psychiatrycznego. Wówczas kierownik może wystąpić do lekarza psychiatry o wydanie zaświadczenia o stanie zdrowia (zaświadczenie jest ważne 14 dni) a następnie złożyć wniosek do sądu. Dalej OPS nie uczestniczy w postępowaniu sądowym a jedynie dostaje z sądu informację o wszczęciu postępowania.
Sąd Rejonowy
w L u b l i n i e
VI Wydział Rodzinny i Nieletnich

Wnioskodawca: Ośrodek Pomocy Społecznej
.............................................
...............................................

Wniosek o skierowanie na leczenie psychiatryczne uczestnika .............................
bez jego zgody

Wnoszę o:
Skierowanie na leczenie psychiatryczne uczestnika........ s. ........... ur. .......... r. zam. ........... bez jego zgody.

Uzasadnienie

Pan ............... jest osobą chorą psychicznie. Uczestnik postępowania jest rozwiedziony, z byłą żoną oraz nieletnim synem ......... zamieszkują we wspólnym mieszkaniu. W/w znajduje się pod stałą kontrolą poradni zdrowia psychicznego, jednak w ostatnim czasie zaniechał przyjmowania przypisanych leków, ponadto nadużywa alkoholu, co dodatkowo zwiększa jego agresję w stosunku do domowników.
Takie zachowanie uczestnika postępowania wskazuje na to, że nieprzyjęcie go do szpitala spowoduje znaczne pogorszenie stanu jego zdrowia.
Dlatego też Ośrodek Pomocy Społecznej w ............. – mając na względzie dobro całej rodziny, a szczególnie nieletniego syna ...... – w oparciu o posiadaną dokumentację tj. część III wywiadu środowiskowego dotyczącą oceny sytuacji rodziny wraz z wnioskami pracownika socjalnego, załącznik do kwestionariusza wywiadu środowiskowego „POMOC SPOŁECZNA NIEBIESKA KARTA” dotyczącą przemocy w rodzinie, z której wynika fakt bezpośredniego zagrożenia zdrowia i życia osób wspólnie zamieszkujących, wniosek poszkodowanej byłej żony Pana ............ (wraz z kserokopią postanowienia o umorzeniu śledztwa) oraz aktualne zaświadczenie lekarskie, wnoszę jak wyżej.
Dodaję, że Pan................ nie jest ubezwłasnowolniony ani całkowicie, ani częściowo
~Teresa

Napisano: 06 kwie 2009, 15:22

BARDZO PROSZĘ O POMOC.POTRZEBNY MI JEST WZÓR WNIOSKU DO SĄDU O PRZYMUSOWE LECZENIE PSYCHITRYCZNE PODOPIECZNEGO,KTÓRYM RODZINA SIĘ NIE ZAJMUJE A ON SAM ODMAWIA LECZENIA.PROSZĘ O WIADOMOŚĆ NA ADRES [email protected] Diękuję
~KACHA

Napisano: 07 kwie 2009, 19:54

żeby złożyć wniosek do sądu wpierw musisz postarać się o zaświadczenie lekarskie
~angel

Napisano: 22 kwie 2009, 21:12

Proszę o przesłanie wniosku o przymusowe leczenie psychiatryczne na adres [email protected]
Z góry dziękuję za pomoc.Pilne
~Barbara

Napisano: 22 kwie 2009, 21:50

~angel

Napisano: 23 kwie 2009, 9:22

nie ma
~@interia32

Napisano: 23 kwie 2009, 9:53

wczoraj był :( dziwne
wyżej jest dobry wzór - Teresy , nie zauważyłam wcześniej, przepraszam i pozdrawiam
~angel

Napisano: 04 maja 2009, 22:33

Nigdy jeszcze nie pisałam uzasadnienia o przymusowe leczenie osoby chorej psychicznie w szpitalu. Pan jest chory psychicznie, robi pod siebie, \"duchy go odwiedzaja\". prosze o przesłanie mi uzasadnienia, opisu sytuacji być moze będę mogła sie na tym oprzec. nie mam pojęciajak to ugryżć. prosze o wsparcie i czeka nawet jeszcze dziś. z góry dziękuje.
~dorota

Napisano: 22 cze 2009, 21:25

Bardzo prosze o przeslanie wzoru wniosku o przymusowe leczenie.
[email protected]
z gory dziekuje
~Lukasz

Napisano: 28 cze 2009, 15:36

przecież wyżej masz wzór od koleżanki Teresy
[uzytkownik usuniety]

Strona 2 z 8    [ Posty: 78 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x