Wniosek na komisję alkoholową - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 26 cze 2013, 16:26

Więc zaproś, wezwij i pakuj torby.
~ex

Napisano: 26 cze 2013, 17:13

no to właśnie zamierzam :)
~anna

Napisano: 28 cze 2013, 21:50

Witam, podzielę się praktyką stosowaną w naszej gminie. Członkowie GKRPA postanowili, że każdy z nich tak jak pracownicy socjalni czy dzielnicowi będzie miał określony teren. Jak wpływa NK i jest również problem alkoholowy, to wiadomo kogo z GKRPA powołac do GR. W trakcie GR każdy z jej członków wyznacza zadania w ramach swoich kompetencji i tak członek GKRPA wzywa osobę stosującą przemoc i uwikłaną w problem alkoholowy na spotkanie Zespołu Motywującego, który działa w ramach Komisji a następnie Komisja podejmuje dalsze działania czyli wezwanie do punktu konsultacyjnego, występuje do biegłych itd. U nas współpraca z Komisją układa się super.
~roana

Napisano: 01 lip 2013, 11:34

u nas jest tak, że wniosek do gkrpa pisze pracownik socjalny, który jest w grupie roboczej i w ramach swoich kompetencji moniotoruje realizację NK /jest liderem grupy/. Uważam, że byłoby to dziwne, żeby przewodnicząca komisji sama do siebie pisała wniosek. Zresztą i tak musi go podpisać przewodnicząca ZI / tak jak to wynika z § 17 pkt 4: /
~kasia

Napisano: 04 lip 2013, 16:06

nie rozumiem?

Przeważnie w każdej NK- źródłem interwencji i sprawy jest alkohol.
Jednakże nie każdego delikwenta kierujemy wnioskiem na leczenie. Wykorzystuje - zasadę dobrowolności podjęcia leczenia - jako pierwszą- obserwujemy, jeśli nie pije, podejmuje działania samodzielne - np./ AA- przy parafii, mitingi itp.- i nie ma zgłoszeń a rodzina jest zadowolona z postępów taty / to jest ok.
~emilka

Napisano: 04 lip 2013, 17:25

Dlatego też własnie po to są posiedzenia grupy roboczej. Ustalamy, monitorujemy i ewentualnie kierujemy wnioski. Jesteśmy po to by pomóc a nie od razu starszyć i włączać inne organy. Jeżeli osoba jest chętna do współpracy trzeba to wykorzystać i z nim pracować. z przymusu nigdy nic dobrego nie wychodzi.
A jeżeli jakaś kontrola się doczepi to prosze bardzo - niech mi udowodni ze zrobiłam coś źle dla tej rodziny. Zgodnie z ustawą mam pomagać, przeciwdziałać. W efekcie to osiągam więc proszę...:)
~Zosia

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x