wnioskodawca nie zgłosił że wyprowadził się od rodziny
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR DM DE
- Kontakt:
wnioskodawca nie zgłosił że wyprowadził się od rodziny
W kwietniu 2024r Pan złożył wniosek o dodatek mieszkaniowy, w składzie żona i 2 dzieci. Dodatek przyznany od maja 2024 do października 2024. W październiku na kolejny okres wniosek składa Pani z 2 dzieci, bez męża w składzie- mąż się wyprowadził! Napomknę że prawo do lokalu posiadali oboje (oboje są najemcami). Dodatek przyznany Pani od listopada do kwietnia. Dzisiaj Pani przyszła z kolejnym wnioskiem o dodatek mieszkaniowy do którego dołącza ugodę mediacyjną z której jasno wynika że od 26 maja 2024r strony razem nie mieszkają i nie prowadzą wspólnego gospodarstwa domowego.
Od 26 maja 2024r wnioskodawca nie zamieszkuje lokalu na który pobierał dodatek mieszkaniowy. lokal zamieszkiwała jego żona i dzieci.
Co z tym dodatkiem mieszkaniowym za okres od czerwca 2024 do października 2024?
Od 26 maja 2024r wnioskodawca nie zamieszkuje lokalu na który pobierał dodatek mieszkaniowy. lokal zamieszkiwała jego żona i dzieci.
Co z tym dodatkiem mieszkaniowym za okres od czerwca 2024 do października 2024?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Re: wnioskodawca nie zgłosił że wyprowadził się od rodziny
w związku z powyższym , że obydwoje byli najemcami to nic nie robiszNapomknę że prawo do lokalu posiadali oboje (oboje są najemcami)

art. 7 ust 10. UDM Zmiany danych zawartych we wniosku lub deklaracji złożonej przez wnioskodawcę, które nastąpiły w okresie 6 miesięcy od dnia przyznania dodatku mieszkaniowego, nie mają wpływu na wysokość wypłacanego dodatku mieszkaniowego.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Nie zgodziłabym się... skoro Pan był świadczeniobiorcą i adresatem decyzji to powinien zgłosić fakt zmiany miejsca zamieszkania. Powinno nastąpić stwierdzenie wygaśnięcia decyzji a Pani mogłaby złozyć wniosek na siebie. Owszem, oboje mają tytuł prawny ale liczy się też fakt zamieszkiwania w lokalu. Jesli na niego byłaby decyzja a Pani wyprowadziłaby się - to faktycznie nic z tym nie robisz ale nie w tym przypadku.brodafix pisze: 08 kwie 2025, 14:38w związku z powyższym , że obydwoje byli najemcami to nic nie robiszNapomknę że prawo do lokalu posiadali oboje (oboje są najemcami)![]()
art. 7 ust 10. UDM Zmiany danych zawartych we wniosku lub deklaracji złożonej przez wnioskodawcę, które nastąpiły w okresie 6 miesięcy od dnia przyznania dodatku mieszkaniowego, nie mają wpływu na wysokość wypłacanego dodatku mieszkaniowego.
A co, jeśli Pan przyszedłby po dodatek na lokal w którym obecnie zamieszkuje?
-
- Podinspektor
- Kontakt:
i bardzo dobrze bo głupoty piszeNie zgodziłabym się...

oczywiście, że masz rację! i niby człowiek wie ale czasem dostanie pomroczności jasnej całkiem jak u polityków

z komentarza:
"Decyzje w sprawie dodatku mieszkaniowego wydawane są na wniosek zainteresowanej osoby, która spełni prawem określone warunki. Z przepisów wynika jednoznacznie, że prawa do dodatku mieszkaniowego nie nabywa się z mocy ustawy (ex lege), nawet jeżeli określona osoba faktycznie spełnia warunki ustawowe wymagane do uzyskania takiego dodatku. Prawo do dodatku nabywa się natomiast w każdym przypadku na podstawie decyzji administracyjnej (ex decisione). Decyzja właściwego wójta, burmistrza lub prezydenta miasta w sprawie przyznania określonej osobie dodatku mieszkaniowego jest wydawana wyłącznie na wniosek zainteresowanej osoby (por. uchw. SN(7) z 9.10.1997 r., III ZP 23/97, OSNAPiUS 1998, Nr 2, poz. 31).
dodatek mieszkaniowy jako świadczenie związane z konkretną osobą, a więc o charakterze osobistym, nie jest świadczeniem zbywalnym ani dziedzicznym i nie może być kontynuowane na rzecz innej osoby.
W tym konkretnym przypadku oczywiście należy stwierdzić wygaszenie decyzji
Są czasem przypadki gdzie np. matka przepisuje mieszkanie na dziecko, babcia na wnuczkę etc.
i jeżeli taka zmiana nastąpi w trakcie wypłaty dodatku a obdarowywana i darczyńca nadal zamieszkują w lokalu to taki dodatek należy kontynuować

-
- VIP
- Kontakt:
o to to... przekonałam się jak wczoraj wprowadziłam tu kogoś w błąd z odmową dot. nadmetrażu ... też miałam chyba mgłę covidowąbrodafix pisze: niby człowiek wie ale czasem dostanie pomroczności jasnej całkiem jak u polityków![]()

-
- Podinspektor
- Kontakt:
im jestem starszy tym więcej we mnie chęci do współpracy niż rywalizacji na paragrafyo to to... przekonałam się jak wczoraj wprowadziłam tu kogoś w błąd z odmową dot. nadmetrażu ... też miałam chyba mgłę covidową

-
- VIP
- Kontakt:
ejj.... też tak ostatnio mam... teraz wiem czemubrodafix pisze: im jestem starszy tym więcej we mnie chęci do współpracy niż rywalizacji na paragrafy

-
- Podinspektor
- Kontakt:
ejj.... też tak ostatnio mam... teraz wiem czemustarzeję się

-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
dołączę się do tematu...pracuję w dodatkach dłuuuuugo i już mi głupio, że sama się dopytuję o proste sprawy
kiedyś tak nie miałam 
a jeszcze jak się naczytam komentarzy w lex
też się starzeję

też się starzeję

-
- VIP
- Kontakt:
Ale to prawda... czym dłużej w tym siedzisz (ja 26 lat w samych dodatkach) tym masz więcej wątpliwości:-) pisze: 09 kwie 2025, 10:03 dołączę się do tematu...pracuję w dodatkach dłuuuuugo i już mi głupio, że sama się dopytuję o proste sprawykiedyś tak nie miałam
też się starzeję![]()
Oprócz wnioskodawca nie zgłosił że wyprowadził się od rodziny - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
wnioskodawca to franczyzobiorca żabki
Właśność innego lokalu a dodatek mieszkaniowy
zasiłek dla bezrobotnych
wyliczenie dodatku
obniżenie do 50%
Czy można wypłacić dodatek miesz., kiedy strona nie odebrała decyzji?
umowa użyczenia lokalu - zgon właściciela
proszę o pomoc w wyliczeniu dodatku mieszkaniowego
WYWIAD
rozłożenie na raty zwrotu z nienależnie pobranego dodatku mieszkaniowego
prośba o sprawdzenie wyliczenia
usługi kominiarskie - czy to wydatek?
wydatki
Dodatek mieszkaniowy
64KPA
praktyki