Skoro wywołany to tez coś skrobnę.
Dlaczego napisałem to co w cytacie? proste.Razem z mmariuszem próbujecie podważyć/skrytykować wszystko co obecnie dzieje się w placówkach. Wszystko jest nie tak jak powinno i tylko karta gwarantowala sprawne funkcjonowanie. W placówkach powinno sie zatrudniac obok wychowawców, psychologów, pedagogow, pracownikow socjalnych, terapeutów, sprzataczkę, praczkę, szwaczke, kucharke, konserwatora, korepetytora, trenera, kelnera, szofera i wiele innyc ludzi od zadań specjalnych. Nie lubię czepialstwa. Czego to ma nauczyć dziecko? Czasem nie dostrzegamy ze od siebie tez mozemy dac wiecej. Czy bylbym za powrotem karty? nie.. My nie jestesmy nauczycielami, mamy większe wyznania i do tego powinno dostosować się przepisy regulujace naszą prace ( wiem, wiem, marzenia ).
A wracajac do tematu. Tak wychowawca powinien zjeść posiłęk razem z dziecmi, głownie z powodu walorow wychowawczych jak to ujał Marcin i nie powinien za to płacić, szczególnie jeżeli przygotowywuje posiłki wraz z dziećmi. Powinien również poogladac tv, pograc z dziećmi na konsoli, na basenie wskoczyc w kąpielówki, na boisku w trampki, pojeździć na karuzeli, na rolkach, rowerze - powinien byc z dzieckiem a nie obok niego bo tym zdziala najwiecej.