Wykluczeni Opikunowie - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 9    [ Posty: 90 ]

Napisano: 28 mar 2014, 17:18

Przecież napisałem, że zapamiętam.

kronos79
macho man
~kun

Napisano: 28 mar 2014, 17:21

Matkami i nie tylko , sa tez poiekunowie ktorzy opiekuja sie swoim dzieckiem , mezem lub zona , ktorych dotknela ciezka choroba lub ulegli wypadkowi
~WYKLUCZONA OPIEKUNKA

Napisano: 28 mar 2014, 21:25

Żadna osoba nie ma obowiązku Elmer zajmować się niepełnosprawnym za darmo ! Bo zrozum to że poświęcając się opiece matki, babci, dziadka, ojca itd. dana osoba czylli opiekunka gdy niepełnosprawny umrze zostaje z niczym bez żadnych lat pracy pomijając to że niepełnosprawny ma rentę np. niską i poświęcając się opiece dla tej osoby był byś człowieku w stanie żyć za 1300 zł. na miesiąc i z tych pieniędzy zapłacić rachunki leki mieszkanie i jedzenie?
~baska

Napisano: 30 mar 2014, 3:57

hahahha .............od ponad 2000 tal dzieci opiekują się swoimi starymi rodzicami, nagle teraz trzeba im za to płacić????
Baska - przeginasz!!!!
~pytajnik

Napisano: 30 mar 2014, 10:40

zajmuje się SR w małej gminie. Mamy 20 SP- niepełnosprawne dzieci i (przed lipcem 2013 ) 20 dorosłych iepełnosprawnych.
Po analizie każdego przypadku doszłam do wniosku:
Sp należałoby sie 1 rodzinie (dzienko leżące z porażeniem mózgowym, wymagające całodobowej opieki), reszta to dzieci chodzące, potrafiace zrobic sobie posiłek, dzieci chodzące do szkoły- samodzielne.
Co do opiekunów to mam 2 przypadki osób leżących, reszta to babcie, które chodzą, sa samodzielne, nie wymagaja stałej opieki).
Jak widać jest rzesza opiekunów, którzy korzystają z tego, ze osoby bliskie mają stopień znaczny. I zeby było jasne, nie zazdroszcze nikomu tych pieniędzy. Uważam jednak, ze komisje orzekające zbyt pochopnie wydają orzeczenia ze stopniem \"znaczny\". Taki stopien ma moja babcia, kóra jest sprawna, sama wszystko robi koło siebie, a ostatnio nawet skopała sobie ogródek. Ma schorzenia serca i owszem jest chora ale czy wymaga stałej opieki? uwazam, ze takie świadczenia powinny byc wypłacane osobom króre opiekują się chorym leżącym, wymagającym nakarnienia, przebrania, umycia- czyli niesamodzielnym. I tu płaca minimalna należałaby sie jak najbardziej.
~aga

Napisano: 30 mar 2014, 11:14

a wiec jaki wniosek? potrzebna jest tu dobra ustawa ze skala i wtedy bedzie najsprawiedliwiej i wtedy wystarczy pieniedzy dla tych ktorzy faktycznie potrzebuja Podzial opiekunow taki jak oni szykuja jest nie do zaakceptowania
~opiekun ON

Napisano: 30 mar 2014, 11:19

właśne, teraz mamy opiekunów 40 . Gdyby była dobra ustawa byłoby ich z 5-8. Mogliby otrzymac spokojnie 1600 zł. No ale wtedy ta reszta tez by protestowała
~aga

Napisano: 30 mar 2014, 17:30

~Elmer
wydaje mi się, że większą żenadą jest żądanie kasy od podatnika za spełnianie swojego obowiązku względem rodzica.
Ale może się mylę...

to może zapytam - dlaczego nie kwestionujecie tyle dodatków dla dzieci - rodzice też mają obowiązek względem dzieci - tak samo jak dzieci względem swoich rodziców

ale może się mylę.............
~Małgorzata

Napisano: 30 mar 2014, 17:40

pytajnik
hahahha .............od ponad 2000 tal dzieci opiekują się swoimi starymi rodzicami, nagle teraz trzeba im za to płacić????
Baska - przeginasz!!!!

ale rodzicom trzeba płacić za opiekę nad dzieckiem?
to ty chyba przeginasz
~Małgorzata

Napisano: 30 mar 2014, 18:00

prosze nie zaponinac ze dziecko ma taz ojca !!!
~opiekun ON

Strona 4 z 9    [ Posty: 90 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x