wykształcenie pracownika socjalnego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 3 z 6    [ Posty: 60 ]

Napisano: 22 mar 2013, 1:30

I pytanie - co dalej? 3 lata nauki i co dalej? Nie można iść na studia uzupełniające, ponieważ \"studia\" nie są studiami. Uważam, że Kolegia powinny zmienić nazwę na policealną szkołę... Bo jest na tych samych zasadach, tyle, że dłużej trwa o rok.
~monka

Napisano: 22 mar 2013, 12:31

pracownik socjalny - musi byc bardzo dobrze wykształcony i przygotowany do pracy, a co z kierownikiem, to on powinnien pomóc pracownikowi w rozwiązywaniu problemów zyciowych podopiecznych, a jest tak,że pracownik pomaga utrzymać kirownika na stanowisku bo nie można nic o nim złego powiedzieć, można tylko o pracowniku dużo mówić, czy ktoś weźmie się za kierwników i ich wygodne stołki, ich odpowiednie przygotowanie na stanowisko, bo są przygotowani do brania kasy, a ty w terenie radź sobie sam.
~bre

Napisano: 05 kwie 2013, 11:58

chciałabym pracować jako pracownik socjalny.
Mam ukończone studia wyższe na kierunku pedagogika o specjalności resocjalizacja w 2005r. wcześniej nie pracowałam na tym stanowisku ale pracowałam w pomocy społecznej jako referent.
Czy ktoś się orientuje czy moje wykształcenie wystarczy by pracować na tym stanowisku na nowych zasadach, czy muszę kończyć jeszcze kolegium, bo to dla mnie śmieszne
~gosik

Napisano: 09 kwie 2013, 18:50

Politolog może być prac. socjalnym? A co ma piernik do wiatraka?
~Kinia

Napisano: 12 kwie 2013, 13:52

Co robić / Mam 52 l. szkołę policealną . specjalizację i 27 lat pracy w pomocy społecznej, rozpocząć studia /
~iwa

Napisano: 31 maja 2013, 0:00

Witam,
mam pytanie nurtujące mnie od dłuższego czas- co lepsze jesli chodzi o wyksztalcenie w pracy socjalnej: kolegium czy studia (np. praca socjalna). W tym roku koncze licencjat z polityki spolecznej, chcialabym sie troche doksztalacic, bo czuje ze obecne studia nie przygotowaly mnie do pracy w zawodzie pracownika socjalnego, a to jest to co chcialabym w zyciu robic:] czy poziom wykształcenia ma znaczenie w tym zawodzie? Z góry dziekuje za rozwianie moich wątpliwości.
~Iza

Napisano: 02 cze 2013, 15:07

Iza idź na studia. Gdy otrzymasz stopień magistra pracy socjalnej to tak jakbyś kończyła już I stopień specjalizacji. Jeśli chodzi o Twoje ambicje z przygotowaniem do pracy w zawodzie to jestem zdania, że studia za bardzo nie przygotowują do tego, wiem bo właśnie robię magisterkę. Z lubością wspominam studium pracowników socjalnych. To chyba jedyna szkoła która merytorycznie i praktycznie przygotowywała do pracy na stanowisku prac.socjalny.
~Olla

Napisano: 02 cze 2013, 17:02

Dziękuję bardzo za odpowiedź:))) Problemem jest jednak to, że u mnie w Poznaniu nie ma jeszcze kierunku z magisterką z pracy socjalnej:/

rozporządzenie w sprawie specjalizacji w zawodzie pracownik socjalny:
\"2. Wymóg posiadania specjalizacji, o której mowa w ust. 1 pkt 2, nie dotyczy osób, które ukończyły:
1) studia wyższe na kierunku praca socjalna \"

czy w takim wypadku nie wystarczy tylko licencjat?;/
~Iza

Napisano: 02 cze 2013, 17:10

w odniesieniu do tego rozporządzenia- tzn. że zamiast dwóch lat stażu pracy można mieć wykształcenie wyższe (licencjat/magisterka), ale i tak trzeba przystąpić do szkolenia i egzaminu żeby zdobyć specjalizację
dobrze rozumiem?bo już się pogubiłam...
~Iza

Napisano: 02 cze 2013, 17:11

ach nie, przepraszam nie doczytałam, to dotyczy specjalizaci II stopnia
~Iza

Strona 3 z 6    [ Posty: 60 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x