I pytanie - co dalej? 3 lata nauki i co dalej? Nie można iść na studia uzupełniające, ponieważ \"studia\" nie są studiami. Uważam, że Kolegia powinny zmienić nazwę na policealną szkołę... Bo jest na tych samych zasadach, tyle, że dłużej trwa o rok.
pracownik socjalny - musi byc bardzo dobrze wykształcony i przygotowany do pracy, a co z kierownikiem, to on powinnien pomóc pracownikowi w rozwiązywaniu problemów zyciowych podopiecznych, a jest tak,że pracownik pomaga utrzymać kirownika na stanowisku bo nie można nic o nim złego powiedzieć, można tylko o pracowniku dużo mówić, czy ktoś weźmie się za kierwników i ich wygodne stołki, ich odpowiednie przygotowanie na stanowisko, bo są przygotowani do brania kasy, a ty w terenie radź sobie sam.
chciałabym pracować jako pracownik socjalny.
Mam ukończone studia wyższe na kierunku pedagogika o specjalności resocjalizacja w 2005r. wcześniej nie pracowałam na tym stanowisku ale pracowałam w pomocy społecznej jako referent.
Czy ktoś się orientuje czy moje wykształcenie wystarczy by pracować na tym stanowisku na nowych zasadach, czy muszę kończyć jeszcze kolegium, bo to dla mnie śmieszne
Witam,
mam pytanie nurtujące mnie od dłuższego czas- co lepsze jesli chodzi o wyksztalcenie w pracy socjalnej: kolegium czy studia (np. praca socjalna). W tym roku koncze licencjat z polityki spolecznej, chcialabym sie troche doksztalacic, bo czuje ze obecne studia nie przygotowaly mnie do pracy w zawodzie pracownika socjalnego, a to jest to co chcialabym w zyciu robic:] czy poziom wykształcenia ma znaczenie w tym zawodzie? Z góry dziekuje za rozwianie moich wątpliwości.
Iza idź na studia. Gdy otrzymasz stopień magistra pracy socjalnej to tak jakbyś kończyła już I stopień specjalizacji. Jeśli chodzi o Twoje ambicje z przygotowaniem do pracy w zawodzie to jestem zdania, że studia za bardzo nie przygotowują do tego, wiem bo właśnie robię magisterkę. Z lubością wspominam studium pracowników socjalnych. To chyba jedyna szkoła która merytorycznie i praktycznie przygotowywała do pracy na stanowisku prac.socjalny.
Dziękuję bardzo za odpowiedź:))) Problemem jest jednak to, że u mnie w Poznaniu nie ma jeszcze kierunku z magisterką z pracy socjalnej:/
rozporządzenie w sprawie specjalizacji w zawodzie pracownik socjalny:
\"2. Wymóg posiadania specjalizacji, o której mowa w ust. 1 pkt 2, nie dotyczy osób, które ukończyły:
1) studia wyższe na kierunku praca socjalna \"
czy w takim wypadku nie wystarczy tylko licencjat?;/
w odniesieniu do tego rozporządzenia- tzn. że zamiast dwóch lat stażu pracy można mieć wykształcenie wyższe (licencjat/magisterka), ale i tak trzeba przystąpić do szkolenia i egzaminu żeby zdobyć specjalizację
dobrze rozumiem?bo już się pogubiłam...