Napisano: 19 lis 2013, 12:48
Witam , poproszę o interpretację tych dwóch artykułów
Z tego co rozumiem pierwszy mówi że nie mogę
a drugi artykuł że mogę.
Proszę o pomoc w interpretacji, bo wydaje mi się ze prawo nie może działać wstecz i jeżeli kończąc studia w 2005 r uzyskałam prawo do wykonywania zawodu pracownika socjalnego to powinnam je mieć bez względu na nowe ustawy.
Z góry bardzo dziękuję
Joanna
Art. 5 ust. 3(...)Ukończenie ww. studiów wyższych (licencjackich lub magisterskich) na kierunkach: pedagogika, politologia, polityka społeczna, psychologia, socjologia lub nauki o rodzinie, lecz o innej specjalności niż „praca socjalna” (np. specjalności „pedagogika opiekuńczo-wychowawcza i praca socjalna”, „praca socjalna i terapia społeczna”, „praca socjalna i opiekuńczo-wychowawcza”, „pracownik socjalny”, „służby socjalne”, „praca socjalna i resocjalizacja”, „polityka socjalna”, itp.) nie jest równoważne ze specjalnością wskazaną wprost w ustawie, a tym samym nie będzie uprawniać do wykonywania zawodu pracownika socjalnego na podstawie przepisu art. 5 ust. 3 ustawy z dnia 16 lutego o zmianie ustawy o pomocy społecznej (Dz. U. Nr 48, poz. 320).
Art. 156 ust. 3a
„ 3a. Osoby, które przed dniem 1 maja 2004 r. rozpoczęły studia wyższe licencjackie lub wyższe magisterskie na kierunkach: pedagogika, psychologia, politologia lub socjologia, po uzyskaniu dyplomu ukończenia tych studiów mogą wykonywać zawód pracownika socjalnego.”
Przepis art. 156 ust. 3a umożliwia wykonywanie zawodu pracownika socjalnego przez wszystkie osoby, które przed dniem 1 maja 2004 r., tj. przed dniem wejścia w życie ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, rozpoczęły lub kontynuowały studia wyższe licencjackie lub magisterskie na jednym z kierunków uprawniających do wykonywania zawodu pracownika socjalnego przed wejściem w życie przepisów nowej ustawy: pedagogika, psychologia, politologia lub socjologia. Dotyczy to zatem osób, które w dniu wejścia w życie ustawy, tj. w dniu 1 maja 1004 r. już kontynuowały ww. studia licencjackie lub magisterskie i ukończyły te studia.