wykształcenie pracownika socjalnego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 4 z 6    [ Posty: 60 ]

Napisano: 22 lip 2013, 15:05

w czerwcu 2007r. ukończyłam pwsz na kierunku pedagogika, specjalność pedagogika społeczna, specjalizacja praca socjalna (licencjat), czy posiadam uprawnienia do wykonywania zawodu pracownika socjalnego?w ustawie mowa jest o specjalności praca socjalna, ja mam specjalizację, czy specjalnośc jest równoznaczna ze specjalizacją?
~ali

Napisano: 22 lip 2013, 15:49

Kto ostatnio robił specjalizację II stopnia?
~Monia

Napisano: 14 sie 2013, 17:11

Witajcie! Pytanie do tych lepiej zorientowanych. Mam ukończone studia licencjackie na kierunku pedagogika (w latach 2003-2006r.) w zakresie praca socjalna z poradnictwem. Czy mogę pracować na stanowisku pracownik socjalny?
~Aga

Napisano: 16 wrz 2013, 3:56

@ALI
Szanowna Pani, niestety nie posiada Pani uprawnień do pracy pracownika socjalnego. Tylko specjalność (nie specjalizacja) w zakresie pracy socjanej na pedagogice (socjologii, politologii, polityce społecznej, naukach o rodzinie, psychologii, pedagogice specjalnej...), daje takie uprawnienia - specjalizacji nie ma Pani nawet w dyplomie wpisanej...

Może Pani natomiast pracować jako specjalista w pomocy społecznej, nie będzie miała jednak Pani uprawnień do prowadzenia wywiadów środowiskowych. Jest jeszcze możliwość zostania asystentem rodziny lub kuratorem - są to stanowiska zbliżone zakresem czynności(tj. ratownictwo, pomoc, opieka, kompensacja, terapia, resocjalizacja, dozór, ale bez planowania pomocy finansowej itp.) do pracownika socjlanego i wydają się być dobrą alternatywą dla Pani.

@AGA Pani sytacja jest tożsama z opisaną powyżej (praca socjalna z poradnictwem nie spełnia kryteriów ustawowych). Pracownikiem socjalnym w myśl ustawy w instytucjach finansowanych w pieniędzy publicznych nie może Pani zostać. Alternatywy takie jak wyżej u pani ALI.

Widzę, że rzadko ktokolwiek udziela odpowiedzi...
~Zdrowy

Napisano: 18 lis 2013, 15:27

Szanowna Pani

Proszę o informację, w 2005 r ukończyłam UAM w Poznaniu na kierunku studiów Pedagogika Specjalność Praca socjalna i resocjalizacja .Według informacji z suplementu dyplomu posiadam uprawnienia do pracy w zawodzie pracownika socjalnego. Czy według nowej ustawy nadal mam takie uprawnienia.
z góry dziekuję za odpowiedz
pozdrawiam
~Joanna

Napisano: 19 lis 2013, 12:48

Witam , poproszę o interpretację tych dwóch artykułów
Z tego co rozumiem pierwszy mówi że nie mogę
a drugi artykuł że mogę.
Proszę o pomoc w interpretacji, bo wydaje mi się ze prawo nie może działać wstecz i jeżeli kończąc studia w 2005 r uzyskałam prawo do wykonywania zawodu pracownika socjalnego to powinnam je mieć bez względu na nowe ustawy.

Z góry bardzo dziękuję
Joanna

Art. 5 ust. 3(...)Ukończenie ww. studiów wyższych (licencjackich lub magisterskich) na kierunkach: pedagogika, politologia, polityka społeczna, psychologia, socjologia lub nauki o rodzinie, lecz o innej specjalności niż „praca socjalna” (np. specjalności „pedagogika opiekuńczo-wychowawcza i praca socjalna”, „praca socjalna i terapia społeczna”, „praca socjalna i opiekuńczo-wychowawcza”, „pracownik socjalny”, „służby socjalne”, „praca socjalna i resocjalizacja”, „polityka socjalna”, itp.) nie jest równoważne ze specjalnością wskazaną wprost w ustawie, a tym samym nie będzie uprawniać do wykonywania zawodu pracownika socjalnego na podstawie przepisu art. 5 ust. 3 ustawy z dnia 16 lutego o zmianie ustawy o pomocy społecznej (Dz. U. Nr 48, poz. 320).

Art. 156 ust. 3a
„ 3a. Osoby, które przed dniem 1 maja 2004 r. rozpoczęły studia wyższe licencjackie lub wyższe magisterskie na kierunkach: pedagogika, psychologia, politologia lub socjologia, po uzyskaniu dyplomu ukończenia tych studiów mogą wykonywać zawód pracownika socjalnego.”

Przepis art. 156 ust. 3a umożliwia wykonywanie zawodu pracownika socjalnego przez wszystkie osoby, które przed dniem 1 maja 2004 r., tj. przed dniem wejścia w życie ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, rozpoczęły lub kontynuowały studia wyższe licencjackie lub magisterskie na jednym z kierunków uprawniających do wykonywania zawodu pracownika socjalnego przed wejściem w życie przepisów nowej ustawy: pedagogika, psychologia, politologia lub socjologia. Dotyczy to zatem osób, które w dniu wejścia w życie ustawy, tj. w dniu 1 maja 1004 r. już kontynuowały ww. studia licencjackie lub magisterskie i ukończyły te studia.
~Joanna

Napisano: 19 lis 2013, 14:06

Witam raz jeszcze
Dziękuję za odpowiedz, mam jeszcze jedną taką sprawę
W zeszłym tygodniu ukazała się na stronie internetowej ogłoszenie o pracę na stanowisko Pracownika Socjalnego
w Miejsko-Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej.
Wczoraj pojechałam do ośrodka złożyć aplikację na w/w stanowisko i niestety już na samym początku rozmowy pani z ośrodka poinformowała mnie że NIESTETY nie mogę złożyć dokumentów aplikacyjnych gdyż nie mam uprawnień na stanowisko Pracownika Socjalnego. Próbowałam pani wytłumaczyć że art. taki i taki stwierdza że osoby które kontynuowały naukę w tym czasie nabywają prawa do pracy jako pracownik socjalny ,jednakże pani była nieustępliwa i nie przyjęła moich dokumentów.
Wcześniej zorientowałam się w ustawie i te dwa artykuły nie dawały mi spokoju (dlatego napisałam do was prośbę w sprawie interpretacji ust.)
Proszę o poradę co ja mam dalej zrobić wiadomo nie jest taktowne spierać się z przyszłym pracodawcą ale nie mogę też pozwolić by niekompetentna osoba według mnie wprowadzała ludzi w błąd.
Pozdrawiam
Joanna
~Joanna

Napisano: 04 gru 2013, 10:07

Powiedzcie proszę czy jest konieczność robienia specjalizacji I i II stopnia w zawodzie pracownik socjalny jeśli ma się ukończone studia wyższe na kierunku praca socjalna ?? Jestem już skołowana tą nagonką RCPS-ów, które chcą koniecznie wykorzystać unijne pieniądze bombardując coraz to nową rekrutacją OPS-y.
~J.

Napisano: 04 gru 2013, 13:55

do J- studia te uprawniają do bycia specjalistą pracy socjalnej po 3 latach pracy na stanowisku pracownik socjalny, a po 5 latach starszym specjalistą pracy socjalnej lub starszym specjalista pracy socjalnej -koordynatorem. Po 6 latach pracy i mimo studiów trzeba zrobić specjalizację II stopnia, żeby móc zostać głównym specjalistą pracy socjalnej. I to koniec awansu zawodowego:)
Jeżeli chodzi o studia do 2013 roku to specjalność nie może być łączona np: specjalność: praca socjalna i opiekuńcza lub praca socjalna z terapią itp. Niestety wiele uczelni nie znało rozporządzenia i utwierdzało studentów, iż będą mogli pracować w zawodzie. Rozporządzenie reguluje też ilośc godzin jakie uczelnia musi zagwarantować w toku studiów i warto sobie porównać z suplementem dyplomu (to dla młodszych studentów:).
~kaja

Napisano: 04 gru 2013, 14:17

Dodam, że awans zawodowy zależy głównie od kierownika lub dyrektora jops
~kaja

Strona 4 z 6    [ Posty: 60 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x