wypłata dla dziecka poniżej 7go roku życia - Stare tematy

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 27 paź 2011, 12:34

W sposób jaki powyżej przedstawiłam interpretował tak nasz radca prawny: wysokości świadczeń po dniu wejścia w życie ustawy, przysługujących na podstawie decyzji starych nie mogą być niższe od świadczeń określonych w nowej ustawie, akcentował tutaj decyzje, na podstawie której będą takie świadczenia wypłacane, a nie samą wysokość świadczeń
dla przykładu: w styczniu wypłacona będzie kwota na dziecko w rz spokrewnionej 988,20zł, od lutego uchylę decyzję i wydam nową na kwotę 660 zł, ale mimo, iz wg ustawy od stycznia obowiązują nowe kwoty miesięcznej pomocy, to tej wypłaty styczniowej (wypłaconej w wyższej kwocie) nie będę rozliczać (wg ustawy kwota powinna być 660, ale wypłacono 988,20, więc zgodnie z art. 226 ust. 5 kwota 988,20 wypłacona jest właściwie)
~Ewa

Napisano: 27 paź 2011, 12:46

Dziwne to wszystko. Ja byłam na trzech szkoleniach z osobami z Ministerstwa i wszystkie mówiły w ten sam sposób że nie możemy w nowo wydanych decyzjach przyznać mniejszych kwot niż otrzymywane dotychczas. N pytanie w jaki sposób to rozumieć np jeżeli chodzi o dziecko ktore ma obecnie 6 lat - do kiedy ma pobierać tą zwiększoną pomoc (988,20) - odpowiedzi były jednoznaczne - do czasu opuszczenia rodziny zastępczej. Fakt że jest to niesprawiedliwe, ale mówiono że zgodnie z art. 226 ust 5 ustawy o pieczy tak należy interpretować.
~grazka

Napisano: 27 paź 2011, 12:55

no to ja już nic nie wiem, na szkoleniach na pytania dotyczące powyższego problemu nie uzyskaliśmy odpowiedzi, póki co skłaniamy się do opisywanej przeze mnie interpretacji - może pojawi się jakaś inna na stronie ministerstwa i rozwieje wątpliwości albo chociaż wskaże drogę postępowania
i jak tu się przygotowywać do pracy od stycznia? :/
~Ewa

Napisano: 27 paź 2011, 13:25

Rzeczywiście źle to wygląda, wszystko jest bardzo niejednoznaczne, każdy ma swoją interpretację. Faktycznie praca od stycznia będzie bardzo trudna!
~grazka

Napisano: 27 paź 2011, 15:07

jezu i jak tu się nie denerowować. takie rzeczy tylko w Polsce.
~PCPR

Napisano: 27 paź 2011, 15:54

Czytając art. 226 ust. 5 nowej ustawy nie ma - jak dla mnie - żadnych niejasności. Dla każdej osoby przeliczam świadczenie po staremu i po nowemu i przyznaje kwotę świadczenia, która jest dla niego korzystniejsza. Jeśli dotychczas otrzymywał 988,20 zł. a po 1 stycznia 2012r. wychodziłoby mu 660 zł. to powołując się na powyższy art. 226 ust. 5 przyznaje wyższą kwotę. Myślę, że jest to jeden z przepisów, którego nie trzeba jakoś szczególnie interpretować, bo według mnie mówi wprost, co należy zrobić.
~mada

Napisano: 27 paź 2011, 16:12

do mady, owszem ale jak rodziny zwesza ze jedni maja wiecej wsrod jednego typu rodzin a drudzy mniej to juz widze pielgrzymki niezadowolonych rodzin zastepczych do pcprow. moge sie powolac na ustawe, ale uwazam, ze powinien byc zapis wprost co nalezy w takich przypadkach zrobic i jak naliczyc pomoc
~misia

Napisano: 27 paź 2011, 16:19

czyli zgodnie z powyższym postem obecnie małe dziecko z zas. pielęgnacyjnym otrzymujące kwotę 1241 zł może ją otrzymywać do pełnoletności, nawet jeśli w 2012 utraci prawo do zas.pielęgnacyjnego.
A dziecko otrzymujące 988,20 zł po nowym roku nadal będzie tę kwotę otrzymywać i jeśli np. otrzyma pielęgnacyjny to mu i tak świadczenia nie zmieniamy, nie dodamy mu 200zł. Fajne kwoty świadczeń będą :)
~wewiór

Napisano: 27 paź 2011, 17:23

cytowany przez was art 226 ust 5 nie jest taki całkiem jednoznaczny
~janka

Napisano: 28 paź 2011, 9:53

Ja na spotkaniu z osobami z Ministerstwa i na szkoleniach też otrzymałam ta informację, że dziecko przed 7 rż otrzymujące pomoc 988,20 zł nie może mieć w 2012 nizszej pomocy niż dotychczas otrzymywane, czyli 988,20zl. I to faktycznie do doczasu opuszczenia rodziny zastępczej.
~JA

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x