wyrównanie dla rolników??????????? - Świadczenia rodzinne

Strona 6 z 14    [ Posty: 133 ]

Napisano: 30 kwie 2014, 14:23

Iks pisze:
dżela pisze:przed 31.12.2012 roku nie wymagano od nich takiego oświadczenia a teraz tak i tu jest coś nie tak
Tak, świadczenie było przyznane osobie której nie przysługiwało (rolnikowi który nie zrezygnował z pracy w gospodarstwie) i teraz jest problem. Jak dla mnie wymóg złożenia zaświadczenia nie zmienia obowiązujących przepisów a tylko je precyzuje. Tzn. zawsze przysługiwało tylko tym którzy rezygnują, a zapisu nie było bo ustawodawca liczył na zdrowy rozsądek osób realizujących przepisy. Niestety, wiele przypadków przyznawania świadczeń osobom nieuprawnionym wymusiły wprowadzenie konkretnych zapisów nie pozostawiających pola do interpretacji.
Podaj przepis Ustawy mówiący , że rolnik ubiegający się o Ś.P. przed rokiem 2013 , miał obowiązek udokumentować rezygnację z pracy w gospodarstwie . Problemu nie ma , bo Ustawa o wypłacie ZdO , definitywnie rozstrzyga kwestię z rolnikami , małżonkami i domownikami rolników . Pracownik OPS nie powinien interpretować przepisów prawa po swojemu .
Gość

Napisano: 30 kwie 2014, 14:29

Dorcia82 pisze:Odmowa całkowita ZdO od 1 lipca 2013 bo nie zaprzestał prowdzenia gospodarstwa. Dobrze myślę

Dobrze myślisz . Wykonuj dobrze .
mam56

Napisano: 30 kwie 2014, 17:08

Mam pytanie odnośnie oświadczeń za wsteczny okres, jak odczytujecie zapis art.5 ust.3 ustawy o ZDO.
wwo

Napisano: 01 maja 2014, 12:34

Gość pisze:Podaj przepis Ustawy mówiący , że rolnik ubiegający się o Ś.P. przed rokiem 2013 , miał obowiązek udokumentować rezygnację z pracy w gospodarstwie
To może zacznijmy od nazwy świadczenia przed rokiem 2013 - "świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia w związku z koniecznością sprawowania opieki". A starego tekstu ustawy nie mam, ale ZAWSZE był zapis (będzie z pamięci więc nie dokładnie) 'świadczenie przysługuje osobom które rezygnują bądź nie podejmują zatrudnienia w związku z koniecznością sprawowania opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o niepełnosprawności, lub orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności'. Więc zapis wprost o konieczności złożenia oświadczenia nie istniał, co nie znaczy, że świadczenie należało się osobom które prowadzą jakąkolwiek działalność zawodową - a więc również rolnikom prowadzącym gospodarstwa. Wymóg nie podejmowania bądź rezygnacji a więc również udokumentowania tego faktu nie wynikał więc z konkretnego zapisu ale wprost z definicji samegi świadczenia. Niestety - patologia w przyznawaniu go osobom nieuprawnionym doprowadziło najpierw do uchwały 7 sędziów NSA, a teraz do wprowadzeniu konkretnych twardych zapisów w ustawie. I tak - osoby które przyznawały świadczenia pielęgnacyjne rolnikom którzy pracowali/ pracują bądź prowadzili / prowadzą gospodarstwa niech liczą na masę radości po kontrolach :) I tak, jeśli kontrola stwierdzi przyznanie niezgodne z prawem to świadczeniobiorca będzie zwracał kasę. I tak, może skorzystać z zapisów ustawy o odpowiedzialności urzędniczej.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 01 maja 2014, 12:59

IKS Ciebie chyba p.o.p.i.e................ło, ale te typy tak mają, nie znasz się na tej pracy wogóle.
SKO

Napisano: 01 maja 2014, 14:39

Ja juz nic nie rozumiem.Prosze o rade co mam zrobic.Jestem rolnikiem,opiekuje sie chorym dzieckiem.Wszystkie prace,sprawy itd.wykonuje maz.Ja nie pracuje w gospodarstwie,bo dziecko wymaga terapii rehabilitacji i non stop jestesmy na wyjazdach.Panie z opieki wiedza to,byly kilka razy na wywiadach i wiedza jak jest.W lipcu 2013 sp.utracilam.A co teraz bedzie ze mna?Czy mam skladac wniosek o sp?czy jest szansa,ze je otrzymam?niby rolnicy maja otrzymac,ale jak wydzierzawia ziemie?.Boje sie isc do opieki pytac bo zaraz patrza jak na intruza,radcy tez nie znam dobrego.Prosze o pomoc w tym temacie.
antosia

Napisano: 01 maja 2014, 18:23

SKO pisze:nie znasz się na tej pracy wogóle.
Ty się nie znasz w ogóle. Na zasadach poprawnej pisowni też niezbyt.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 01 maja 2014, 19:44

Antosia należy Ci się wyrównanie i nadal ŚP Ci się należy idz jutro do osrodka, rolnikowi się nalezało i nadal się należy .
SKO

Napisano: 01 maja 2014, 19:47

Do Antosi. Oczywiście, że należy składać zarówno o zasiłek dla opiekuna za okres od 01.07.2013r. do dnia wejścia ustawy w życie. Na nowy okres trzeba wystąpić o świadczenie pielęgnacyjne, które będzie nam przysługiwało kiedy napiszemy stosowne oświadczenie. Ja też jestem w takiej sytuacji, kiedy to odebrano mi świadczenie pomimo, że nie pracuję i nie prowadzę gospodarstwa rolnego, powodem odmowy był fakt braku zapisu o rolnikach w ustawie, stwierdzili, że skoro ustawodawca nie napisał o rolnikach to chciał ich w ten sposób wykluczyć. Dlatego uważam, że teraz mamy pełne prawo o zasiłek i świadczenie się ubiegać , przecież choroby naszych dzieci to nie jest nasz wymysł tylko najprawdziwszy fakt i dziecku musimy zapewnić właściwą opiekę co podlega żadnej dyskusji. Chciałabym się dowiedzieć, czy ubiegając się o zasiłek dla opiekuna za poprzedni okres będę musiała napisać oświadczenie za ten wsteczny okres, bo przecież na dzień 31.12.2012r. takich oświadczeń nikt od nas nie wymagał. Takie oświadczenia stają się wymogiem od dnia wejścia ustawy w życie. Też nie wiem czy najpierw wystąpić z wnioskiem o świadczenie pielęgnacyjne, czy o zasiłek dla opiekuna , czy obydwa jednocześnie złożyć. Ale w tej sprawie urzędnicy, nawet jak będą mieli dobrą wolę, to w tej chwili przypuszczam , że sami nie wiedzą , ale myślę, że się dowiedzą i nam coś podpowiedzą. Może p.Iks jak będzie miał dobry humor coś podpowie?
wwo

Napisano: 01 maja 2014, 20:38

Iks pisze:
SKO pisze:nie znasz się na tej pracy wogóle.
Ty się nie znasz w ogóle. Na zasadach poprawnej pisowni też niezbyt.
"Iks" ,gdybym była na miejscu twojego przełożonego , jutro miałbyś propozycję nie do odrzucenia . Kosiłbyś trawę wokół budynku OPS .
Gość

Strona 6 z 14    [ Posty: 133 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x