wyrównanie dla rolników??????????? - Świadczenia rodzinne

Strona 7 z 14    [ Posty: 133 ]

Napisano: 01 maja 2014, 21:04

Jeszcze wiadomość dla pracownika OPS o nazwie "Iks" . Przeczytaj uważnie i nie gorączkuj się .
Komunikat MPiPS , dotyczący prawa do świadczenia pielęgnacyjnego dla rolników
".............osoba będąca rolnikiem pracująca w gospodarstwie rolnym, nie jest osobą zatrudnioną lub wykonującą inną pracę zarobkową w rozumieniu ww. definicji.
           Oznacza to, że rolnik, który nie wykonuje zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej zdefiniowanej w ww. art. 3 pkt 22, niezależnie od wielkości gospodarstwa rolnego, może ubiegać się o świadczenie pielęgnacyjne, gdyż spełnia warunek zawarty w art. 17 ust. 1 ustawy o świadczeniach  rodzinnych, tj. warunek bycia osobą, która w związku z koniecznością sprawowania opieki nad niepełnosprawnym członkiem rodziny, nie podejmuje zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej jednoznacznie zdefiniowanego w ww. art. 3 pkt 22 ustawy o świadczeniach rodzinnych.
            Należy podkreślić, że organy administracji publicznej realizujące świadczenia rodzinne, w tym świadczenie pielęgnacyjne, zgodnie z zasadą legalizmu wyrażoną w art. 6 Kodeksu postępowania administracyjnego, zobowiązane są działać na podstawie przepisów prawa – w opisanym przypadku na podstawie przytoczonych wyżej, bezwzględnie obowiązujących przepisów ustawy o świadczeniach rodzinnych, a nie kierować się rozstrzygnięciem sądu administracyjnego czy też samorządowego kolegium odwoławczego wydanym w indywidualnej sprawie i tylko w tej sprawie wiążącym.
            Indywidualne rozstrzygnięcia sądów administracyjnych nie są źródłami powszechnie obowiązującego prawa, gdyż zgodnie z art. 87 pkt 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są: Konstytucja,ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe oraz rozporządzenia.
            Powyższe przepisy ustawy o świadczeniach rodzinnych, przewidujące możliwości otrzymywania świadczenia pielęgnacyjnego przez rolników, pozostają niezmienione od wielu lat i nie były one przedmiotem ostatnich zmian w ustawie o świadczeniach rodzinnych wprowadzonych ustawą z dnia 7 grudnia 2012 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 31 grudnia 2012 r. poz. 1548).
            Ww. nowelizacja z dnia 7 grudnia 2012 r., ograniczenie dla rolników wprowadziła jedynie w nowym, obowiązującym od 1 stycznia 2013 r. świadczeniu opiekuńczym – specjalnym zasiłku opiekuńczym. Ograniczenie polega na tym, że zgodnie z art. 16a ust. 8 pkt 1 lit. b) ustawy o świadczeniach rodzinnych, specjalny zasiłek opiekuńczy nie przysługuje, jeżeli osoba sprawująca opiekę podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z innych tytułów. .........."
Dopiero Ustawa która wejdzie w życie 15 maja , zawiera zapis który dotyczy rolników . Wprowadzono go po to , aby trudno przyswajalni , nie interpretowali prawa po swojemu . Więcej nie dyskutuję w tym temacie . Pozdrawiam .
Gość

Napisano: 01 maja 2014, 22:15

to w szo z przesłanek negatywnych wykreślony jest zapis o składkach obowiązkowych ( rolnicy pow 1 ha przeliczeniowego będą mogli się ubiegać o szo jeśli napiszą oświadczenie ) a tutaj przy zdo mieli by ponownie pozbawiać rolników prawa nabytego, nie ośmieszajcie się
...

Napisano: 01 maja 2014, 22:35

... pisze:to w szo z przesłanek negatywnych wykreślony jest zapis o składkach obowiązkowych ( rolnicy pow 1 ha przeliczeniowego będą mogli się ubiegać o szo jeśli napiszą oświadczenie ) a tutaj przy zdo mieli by ponownie pozbawiać rolników prawa nabytego, nie ośmieszajcie się
Przepraszam , ale należysz do trudno przyswajalnych czytelny tekst .
No to jeszcze raz , ale już naprawdę ostatni raz w tym temacie : " Ww. nowelizacja z dnia 7 grudnia 2012 r., ograniczenie dla rolników wprowadziła jedynie w nowym, obowiązującym od 1 stycznia 2013 r. świadczeniu opiekuńczym : specjalnym zasiłku opiekuńczym. Ograniczenie polega na tym, że zgodnie z art. 16a ust. 8 pkt 1 lit. b) ustawy o świadczeniach rodzinnych, specjalny zasiłek opiekuńczy nie przysługuje, jeżeli osoba sprawująca opiekę podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z innych tytułów."
Gość

Napisano: 02 maja 2014, 9:08

Gość pisze:jutro miałbyś propozycję nie do odrzucenia . Kosiłbyś trawę
Chyba Ty. Sprawdź sobie jeszcze co może kazać przełożony osobie zatrudnionej na określonym stanowisku.
Gość pisze:Jeszcze wiadomość dla pracownika OPS o nazwie "Iks" . Przeczytaj uważnie i nie gorączkuj się .
Komunikat MPiPS

Ja się kompletnie nie gorączkuję, bo mam/miałem 0 (słownie - zero) przypadków rolników bądź członków rodzin rolników wnioskujących o przyznanie SP/SZO. A komunikat MPiPS mnie obchodzi tyle co zeszłoroczny śnieg - komunikaty nie stanowią ani źródła przepisów, ani nie są obowiązującą formą ich wykładni i interpretacji - w przeciwieństwie np. do uchwały NSA, która jest wiążąca w kontekście interpretacji danego przepisu dla wszystkich sądów administracyjnych, a co za tym idzie również dla większości SKO które jak może wiesz, są organami nadrzędnymi w postępowaniu administracyjnym oraz sądowo administracyjnym dla OPSów. Także tego. Jeśli ktoś sądzi, że ten komunikat (i każdy inny) ma jakąkolwiek moc prawną czy coś w tym stylu to raczej niespecjalnie zna się na swojej pracy.

I jeszcze jedna sprawa - ministerstwo uparcie twierdziło, że SP należy się rolnikom, ustawa jasno o tym mówi, zamieścili stosowny komunikat, Minister Władysław pisał pisma do rzecznika wyrażając zdziwienie itd. No tylko wobec tego wszystkiego powyżej - dlaczego wprowadzili te zapisy o obowiązkowym oświadczeniu potwierdzającym rezygnację? Jeśli wszystko było fajnie i przepisy jasne i pozwalające na przyznanie, to po co je zmieniali? Odpowiedz sobie na to pytanie i może Ci się lekko rozjaśni. Sprawdź sobie też, z jakiego ugrupowania jest szef resortu i dlaczego z założenia lubi rolników.
... pisze:tutaj przy zdo mieli by ponownie pozbawiać rolników prawa nabytego, nie ośmieszajcie się

A to już jest zupełnie inna sprawa - jeśli trafił bym na decyzję przyznającą SP rolnikowi (w mojej ocenie błędnie), to jednak nie kwestionował był nabytego prawa i wyrównanie bym wypłacił. Nie zmienia to faktu, że ja bym tego świadczenia nie przyznał.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 02 maja 2014, 9:36

Iks - wyplacilbys mimo art. 3 ustawy o ustaleniu i wyplacie zasiłkow dla opiekunow??
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 02 maja 2014, 9:37

wwo pisze:Ja też jestem w takiej sytuacji, kiedy to odebrano mi świadczenie pomimo, że nie pracuję i nie prowadzę gospodarstwa rolnego
Jeśli faktycznie nie pracujesz i nie prowadzisz gospodarstwa to uważam, że SP się należy, więc zabrano Ci niesłusznie.
wwo pisze:powodem odmowy był fakt braku zapisu o rolnikach w ustawie, stwierdzili, że skoro ustawodawca nie napisał o rolnikach to chciał ich w ten sposób wykluczyć. Dlatego uważam, że teraz mamy pełne prawo o zasiłek i świadczenie się ubiegać
O zasiłek (ZDO) możesz się ubiegać tylko jeśli Twoja decyzja przyznająca SP wygasła z mocy prawa 30 czerwca 2013r. O świadczenie jak najbardziej cały czas i uważam, że wprowadzenie zapisu o obowiązkowych oświadczeniach nic nie zmienił - jeśli ustalałbym prawo do SP rok temu, albo 3 lata temu - wziąłbym analogiczne oświadczenie od rolnika.
wwo pisze:Takie oświadczenia stają się wymogiem od dnia wejścia ustawy w życie.
Tzn. może inaczej - teraz jest konkretny zapis, ale świadczenie zgodnie z logiką, zdrowym rozsądkiem i definicją świadczenia zawsze należało się osobom niepracującym, więc ten fakt, w drodze postępowania administracyjnego należało ustalić, najprościej można było to zrobić właśnie biorąc stosowne oświadczenie od zainteresowanego.
wwo pisze:Też nie wiem czy najpierw wystąpić z wnioskiem o świadczenie pielęgnacyjne, czy o zasiłek dla opiekuna

Jak dla mnie o SP, o ZDO tylko jeśli Twoja decyzja przyznająca wygasła w czerwcu z mocy prawa.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 02 maja 2014, 9:42

kb pisze:Iks - wyplacilbys mimo art. 3 ustawy o ustaleniu i wyplacie zasiłkow dla opiekunow??
Znalazłem już kilka teczek gdzie SP i inne świadczenia były przyznane wbrew przepisom, ale nie lubię robić afery w takich przypadkach - nie mój błąd, ciężko piętnować byłych pracowników, zresztą nie wiem czy ówczesne kierownictwo nie naciskało. Przy tym jeśli odmówiłbym wyrównania, konsekwentnie należałoby żądać zwrotu wypłaconych świadczeń, a to przecież nie jest wina strony, że ktoś kiedyś coś jej źle przyznał. Tylko tak jak pisałem nie mam SP dla rolników u siebie, więc potencjalny problem mnie jakby bezpośrednio nie dotyka.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 02 maja 2014, 9:53

Iks pisze:
kb pisze:Iks - wyplacilbys mimo art. 3 ustawy o ustaleniu i wyplacie zasiłkow dla opiekunow??
Znalazłem już kilka teczek gdzie SP i inne świadczenia były przyznane wbrew przepisom, ale nie lubię robić afery w takich przypadkach - nie mój błąd, ciężko piętnować byłych pracowników, zresztą nie wiem czy ówczesne kierownictwo nie naciskało. Przy tym jeśli odmówiłbym wyrównania, konsekwentnie należałoby żądać zwrotu wypłaconych świadczeń, a to przecież nie jest wina strony, że ktoś kiedyś coś jej źle przyznał. Tylko tak jak pisałem nie mam SP dla rolników u siebie, więc potencjalny problem mnie jakby bezpośrednio nie dotyka.
art. 3 ustawy wyklucza mozliwosc wyrownania ZDO rolniko, ktorzy nie zaprzestali prowadzenia gosp. - dodano go po to wlasnie, zeby, zeby " z twarza" wycofac sie z tych komunikatow, ktore wczesniej byly na stronach ministerstwa - ze rolnikom przysluguje itd., czyli ze mimo tego ze sa to osby, ktorych dotyczy utrata praw nabytych to jednak w tej jednej wyjatkowej sytuacji tego prawa nabytego nie przywracaja...jesl;i wczesniej cos blednie prezyznales,ale nie dla rolnika - to teraz nie ma wyjscia - trzeba wyrownac, ale jesli to rolnik i nie zaprzestal on prowadzenia gospodarswtwa to wyrownac sie nie da - przyznajmniej nie na poziomie organu wlasciwego - nie mozemy udawac,ze art. 3 nie ma;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 02 maja 2014, 10:06

Jak czytam niektóre wypociny pracowników OPS , to strach i zgroza mnie ogarnia . Rzeczywiście , niektórzy nadają się co najwyżej do koszenia trawy .
mam56

Napisano: 02 maja 2014, 10:39

kb pisze:art. 3 ustawy wyklucza mozliwosc wyrownania ZDO rolniko, ktorzy nie zaprzestali prowadzenia gosp. - dodano go po to wlasnie, zeby, zeby " z twarza" wycofac sie z tych komunikatow, ktore wczesniej byly na stronach ministerstwa - ze rolnikom przysluguje itd.
No i to potwierdza to o czym pisaliśmy wcześniej, że SP jednak bezwzględnie i bezwarunkowo się wszystkim rolnikom nie należy. Artykuł mnie nie dotyczy więc się za bardzo nie wczytywałem, ale w tej sytuacji faktycznie bym nie przyznał.
kb pisze:jesl;i wczesniej cos blednie prezyznales
Mam nadzieję, że jednak nie ;) I w sumie cieszę się, że nie mam rolników u siebie, szczególnie takich którym ktoś lekką rączką coś kiedyś przyznał - odebrać jest zawsze niezwykle ciężko, a wytłumaczyć dlaczego to już graniczy z cudem.
Jestem ciekaw co teraz zrobią ludzie którzy przyznawali SP rolnikom bez rezygnacji...
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 7 z 14    [ Posty: 133 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x