ŻĄDANIA PRACOWNIKÓW SOCJALNYCH - propozycje - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 19    [ Posty: 189 ]

Napisano: 23 gru 2014, 11:21

Ogólnopolska Lista Postulatów – RPS PI wrzesień`2006

Grupa pracowników socjalnych, która poznała się na forum ops.pl postanowiła niegdyś, przenieść dyskusję z forum do tzw. realu. W kilku miastach Polski odbyły się lokalne i ogólnopolskie spotkania legendarnego dziś Ruchu Pracowników Socjalnych Pomarańczowa Inicjatywa RPS PI, a ich rezultatem była lista postulatów. Miało to związek z trwającymi pracami nad ustawą o zawodzie pracownika socjalnego i samorządzie zawodowym pracowników socjalnych.

Poniżej link do dokumentu (wersja robocza). Na podstawie tego dokumentu powstał dokument "Ogólnopolska Lista Postulatów", który przekazano Ministerstwu. Większość tych postulatów jest wciąż aktualna. https://ops.pl/wp-content/uploads/2014/1 ... kan_pi.doc
Załączniki
podsumowanie_spotkan_pi.doc
(59 KiB) Pobrany 59 razy
Andrzej

Napisano: 23 gru 2014, 13:08

przejawem konsolidacji naszej grupy zawodowej może być właśnie obywatelski projekt ustawy o zawodzie - trzeba zebrać podpisy. Ustawa w moim odczuciu jest bezwzględnie potrzebna. A co do ogólnopolskiej reprezentacji związkowej to taką rolę aktualnie próbuje pełnić Federacja Związkowa.
babla

Napisano: 23 gru 2014, 13:10

no i ???

Postulaty pewną wiszą w Muzeum. Obok skamieniałości dinozaurów.
emila.

Napisano: 23 gru 2014, 14:21

emila. pisze:no i ???

Postulaty pewną wiszą w Muzeum. Obok skamieniałości dinozaurów.

emilio - zastanawia mnie w jakim celu wypowiadasz się w tematach, którymi zajmują się pracownicy socjalni i przeszkadzasz tym ludziom w porozumieniu się. Napisałaś mi kiedyś , że jesteś kierownikiem :) Czy naprawdę ktoś ci płaci za to, żeby środowisko nie zjednoczyło się? Łatwiej jest Ci kierować ludźmi rozbitymi, nisko wynagradzanymi i niskim poczuciem własnej wartości?
Czasami napiszesz kapitalny post, który chętnie bym pokazał swojemu kierownikowi, żeby u nas to zastosować, ale Twoja aktywność w sprawach dotyczących tylko socjalnych jest dziwna. Nie pomagasz- wierz mi. Nasze środowisko też wymaga wsparcia i uwagi.
zisis1

Napisano: 23 gru 2014, 15:43

zisis nie wiem o ci ci chodzi ????

ps. Jako kierownik nie będę czekała na coś co się nigdy nie zdarzy. To jest moje stanowisko .Jak to się mówi. Czekaj do Św. Dygdy - co oznacza, że nie zdarzy się to nigdy. ( regulacje prawne) dotyczące udoskonalenia metodyki pracy socjalnych.. Mam to w d..pe. Regulaminem wewnętrznym i zarządzeniami wprowadzam pożądane zmiany. Mam myślenie inne - czyli pozyskam sobie profesjonalnych partnerów współpracy ( Policja , Sąd, Szkoły ) i postaram się zapewnić poczucie bezpieczeństwa swoim pracownikom - jak najlepsze. Nie muszę walczyć o prestiż dla swoich ludzi, poszanowania ich pracy- bo go mają, ale to sobie wypracowali. Zostaje mi tylko dobrze im zapłacić, motywować ich i chronić. Tyle.

ps. Będę się widywać z kierownikami, będę rozmawiała, przekonywała. Lepsze to niż czekanie...
Pracowałam w OPS jako m.in asystent rodziny/ pedagog a później psychoterapeuta/ koordynator d/s przemocy - wiem, wiem jak to wygląda od kuchni.
emila.

Napisano: 23 gru 2014, 15:59

Śmieszne te wasze postulaty. Kosztowne dla podatnika. Chcecie więcej nie dając nic w zamian.

Oto postulaty które w waszym imieniu wyślę do Kopacz i Kamysza:
1. Prowizyjny system wynagrodzeń
2. Nagradzanie najlepszych pracowników za najlepsze efekty.
3. Dyżury popołudniowe w każdym ops
4. Zwiększenie liczby umów cywilnoprawnych w celu zwiększenia liczby etatów dla pracowników terenowych (środki unijne). Za tym pójdzie zmniejszenie rejonów.
5. Obowiązkowe kursy samoobrony dla każdego pracownika terenowego.
6. Obowiązkowy monitoring w każdym ops
7. Zacieśnienie współpracy z policją
8. Zacieśnienie współpracy z podmiotami prywatnymi zajmującymi sie zatrudnieniem i szkoleniami.
Adam30

Napisano: 23 gru 2014, 18:25

Pani Emilia pisze: "Poza tym uważam , że Związki Zawodowe tudzież Federacje widać i owszem!
Szczególnie na pogrzebach."

Otóż szanowna Pani Kierownik dziś rano jeden z przedstawicieli naszej Federacji był gościem w programie tv - https://pytanienasniadanie.tvp.pl/181666 ... y-socjalni#
Pracuję w tym zawodzie dopiero 5 lat ale dopiero teraz widzę, że coś zaczyna się dziać. Mamy rzetelną reprezentację, która wzięła sprawy w swoje ręce.

Martwi mnie Pani postawa. Dobry Kierownik pewny swoich kompetencji wie co najlepsze dla jego pracowników i jak motywować ich do pracy.
Rodrick_86
Stażysta
Od: 05 cze 2014, 17:00
Zajmuję się:

Napisano: 23 gru 2014, 19:04

Takie wypadki jak w Makowie "to jednak margines".
Tak powiedział na filmiku pan któremu trudno patrzeć w oczy;)

Poza tym nic ciekawego. Gadali jak jest a nie jak powinno być.
Adam30

Napisano: 23 gru 2014, 19:15

Adam30 pisze:Takie wypadki jak w Makowie "to jednak margines".
Tak powiedział na filmiku pan któremu trudno patrzeć w oczy;)

Poza tym nic ciekawego. Gadali jak jest a nie jak powinno być.
My naprawdę nie potrzebujemy tutaj Pana perfidnych i pozbawionych sensu wypowiedzi. I tak nic nie wnoszą do dyskusji.
Rodrick_86
Stażysta
Od: 05 cze 2014, 17:00
Zajmuję się:

Napisano: 23 gru 2014, 21:19

Szanowny panie Rodrick.
Pewno się pan zdziwi ale moi pracownicy nie wspomnieli nigdy o Federacji, nigdy nie podejmowali tematu o Federacji- a to inteligentni ludzie, interesują się poważnymi tematami i sprawami . Ja nie mam powodu ich uświadamiać. Dlaczego ten temat ich nie interesuje? Ponieważ niczego wam nie zawdzięczają, nic konkretnego im nie zaoferowaliście, nigdy.
Pracują na wysokim poziomie- wszystko co osiągnęli : prestiż, profesjonalizm, szacunek - zawdzięczają swojej pracy.
Pana pojęcie " dobrego kierownika " mnie nie interesuje. Ocena mojego środowiska i owszem.
Zresztą po obejrzeniu filmu pracownicy socjalni -już widzę, że bardzo się różnimy - jeśli chodzi o poziom wymagań ,oczekiwań i aspiracji zawodowych . Dla mnie występ w TŚ jest bardzo nieudolną próbą ukazania trudu tego zawodu. Strasznie słabe,tandetne w wymowie, nie wypada na takim przykładzie .... Proszę się nie obrazić. Różnimy się po prostu. To co dla pana jest powodem do dumy, sukcesem- dla mnie jest porażką, "koszulką zbyt krótką "
No ale gratuluję mimo wszystko debiutu przedstawicieli Federacji w Telewizji -pewno to stres i w ogóle, samoocena osobista pewno się zawyżyła - poza tym nic się nie stało...
I proszę się mną nie martwić.
Wesołych Świąt.
emila.

Strona 2 z 19    [ Posty: 189 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x