ŻĄDANIA PRACOWNIKÓW SOCJALNYCH - propozycje - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 5 z 19    [ Posty: 189 ]

Napisano: 26 gru 2014, 0:06

Wypada mi dopisać:
no i odwagi ci życzę lotsy w 2015 roku - w pracy szególnie , Tobie ale i pozostałym ( j/w) przede wszystkim zaś wiary w siebie , pewności i zadowolenia z siebie. Kreatywności .Tacy pochowani jesteście za tymi paragrafami, przepisami. Ten zawód małym uczyniliście. Zmieńcie to !! Głowa do góry.

ps. za życzenia nie dziękuj. Luzik. ;)
emila.

Napisano: 26 gru 2014, 0:16

wiesz co emila? lubię Cię! :D nie liczyłem na aż tyle i przyznam, że z niepokojem oczekiwałem na Twoją ripostę ale to co napisałaś - przeszło moje najśmielsze oczekiwania (mam na myśli wypowiedź z godz. 22:42). Powtórzę się - nie liczyłem na aż tyle, ale tym bardziej dzięki. Jesteś suuuuuuper, nie myślę więcej z Tobą polemizować. Pa pa ;)
lotsy'

Napisano: 26 gru 2014, 13:10

no i porobiło się... , zamiast konstruktywnej wymiany myśli, przechwałki lub docinki.
A przecież każda inicjatywa, która ma służyć poprawie, zmianie, wymaga wsparcia, a nie gaszenia. Takie forum to okazja dla dania głosów tym, którzy na codzień w swojej pracy tego głosu są pozbawione. Osoby dyrektywne zawsze wiedzą lepiej i nawet może nie przypuszczają, że są osoby odmiennego zdania. A pracownicy socjalni moim zdaniem powinni mięć zdolność przebicia się swoim głosem. Jak bronić interesów obcych jak nie potrafi się bronić swoich. Dlatego uważam, potrzeba zmian w ustawie aby pracownik socjalny miał więcej autonomii, prawo do wyrażania swej opinii, kształtowania rzeczywistości. Nie powinien podlegać samorządom, presji urzędu. Jestem za tym, aby sam zawód miał większe znaczenie, umocnioną pozycję w kraju bo tylko tak znajdzie szacunek społeczny i więcej może zrobić. Pierwsze co bym zmieniła to nazewnictwo. Sorry, ale dziś nazwa: pracownik socjalny nie kojarzy się dobrze, są osoby które mylą nas z opiekunkami od zmiany pampersów i sprzątania, a są osoby, które myślą, że to osoba z działu socjalnego:).
Ponadto obowiązki, uprawnienia wymagają ustaleń i ram ogólnopolskich. Dziś wielu prac. socjalnych zastanawia się czy już przekroczyli swoje obowiązki, czy ich nie dopełnili.;) Owszem są może ośrodki gdzie organizacja jest dobra, kierownicy ok, dyrektorzy z doświadczeniem w terenie ale są i ośrodki, które wymagają zmian i to od głowy, a prac, socjalny niewiele tam może. Dlatego konkursy na stanowisko dyrektora,a nawet kierownika powinny być obowiązkowe i bez wyjątków z naciskiem na doświadczenie. Od dyrektora też zależy czy współpraca z policją , innymi jednostkami będzie układać się dobrze, czy będzie odpowiednie zaplecze. Na koniec dodam, ze zmieniłabym procedurę Niebieskich Kart. Uważam, że to głównie zadanie policji, a rola pracownika socjalnego powinna ograniczyć się do roli wspierającej, a nie biurokraty i urzędnika.
zainteresowana

Napisano: 26 gru 2014, 19:19

No tak, brak wspomagania... [usunięto kilka słów - admin]... jak mu tam było na imię? alan, adam? - jest cisza. Rzeczona milczy jak grób. Pojawi się wspomaganie - pojawi się aktywność :lol: Sama czuje się jednak niepewnie. [Użytkownik Adam dostał bana na forum ops.pl, dlatego milczy. admin]
........

Napisano: 26 gru 2014, 21:41

no i no i no i no - czego tu nie no rozumieć no tak no myślę no - psze pani kerownicko no opesika no
no kuźwa

Napisano: 26 gru 2014, 21:50

"ŻĄDANIA PRACOWNIKÓW SOCJALNYCH - propozycje" - jeden z ciekawszych wątków ostatniego 10-lecia na Forum OPS.pl Zapraszamy koleżanki i kolegów pracowników socjalnych do wpisywania kolejnych postulatów!
admin1
Praktykant
Od: 26 gru 2014, 21:23
Zajmuję się:

Napisano: 26 gru 2014, 22:47

Otoz, uregulowac awans i place, zrobilam specjalizacje I st.pr.socjlanego, tyle sie meczylam z dojazdami i tyle pieniedzy wydalam oraz pracy i nauki wiele w to wlozylam i co z tego mam... nic! nie dostalam zadnego awansu i zadnej podwyzki. To kpina jakas.
Asia Joanna

Napisano: 26 gru 2014, 23:11

admin 1 - odszukaj wątek dot. 13 postulatów
były inny

Napisano: 27 gru 2014, 10:02

13 Postulatów z 2010 roku

Prezentowane propozycje zmian – postulaty dotyczące poprawy działalności ośrodków pomocy społecznej w Polsce, to efekt kilkumiesięcznej debaty praktyków pomocy społecznej, prowadzonej na niezależnym środowiskowym forum internetowym portalu ops.pl

https://www.av.fr.pl/PS_3-2010_Propozycj ... pomocy.pdf

Zapis powyższej debaty nie jest obecnie dostępny w nowej wersji forum ops.pl Do nowej wersji forum nie zostały przeniesione liczne zapisy archiwalne. Aktualna baza newsów portalu ops.pl uwzględnia natomiast wpisy od 2008 roku oraz jeden wpis z roku 2004.

Wokół 13 postulatów
https://ops.pl/2010/07/22834/
Załączniki
PS_3-2010_propozycje_zmian_w_pomocy.pdf
(342.43 KiB) Pobrany 48 razy
admin1
Praktykant
Od: 26 gru 2014, 21:23
Zajmuję się:

Napisano: 28 gru 2014, 0:21

Transport dla pracowników socjalnych, którzy przeprowadzają wywiady środowiskowe, odwiedzają osoby, rodziny, którym pomagają lub instytucje organizacje, z którymi kontakt jest konieczny.

Zwrot kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych niebędących własnością pracodawcy lub bezpłatne bilety komunikacji miejskiej dla celów służbowych.
pracownik.sojalny

Strona 5 z 19    [ Posty: 189 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x