ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~xxx

Re: ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY

Post autor: ~xxx »

do peli
Na jakiej podstawie, napisz?
~dona

Post autor: ~dona »

słyszałam , że od stycznia 2009r.zasiłek pielęgnacyjny należy się mieszkańcom dps umieszczonym na starych zasadach- czy to możliwe, bo nigdzie nie mogę znaleźć podstawy prawnej. Proszę o pomoc
~monikk

Post autor: ~monikk »

należy się -nasi mieszkańcy mają przyznany od stycznia!
Należy się jeżeli dopłacaja za swój pobyt.
Ustawa o świadczeniach rodzinnych.
~dytko

Post autor: ~dytko »

wg mnie to zasiłek przysługuje od lipca 2007, a ma to związek ze zmiana definicji instytucji zapewniajacej całodobowe utrzymanie. Oto wyjaśnienia jakie znalazłam na stronie Ministerstwa:
Zasiłek pielęgnacyjny dla osób przebywających w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie
Zgodnie z art. 16 ust. 5 ustawy z dnia 28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych (tekst jednolity: Dz.U. 2006 r. Nr 139, poz. 992, z późn. zm.) zasiłek pielęgnacyjny nie przysługuje osobie przebywającej w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie, jeżeli pobyt osoby i udzielane przez tę instytucję świadczenia częściowo lub w całości finansowane są z budżetu państwa albo z Narodowego Funduszu Zdrowia.
Instytucję zapewniającą całodobowe utrzymanie, zgodnie z art. 3 pkt 7 ustawy, oznaczają następujące podmioty: dom pomocy społecznej, placówka opiekuńczo-wychowawcza, młodzieżowy ośrodek wychowawczy, schronisko dla nieletnich, zakład poprawczy, areszt śledczy, zakład karny, zakład opiekuńczo-leczniczy, zakład pielęgnacyjno-opiekuńczy, szkoła wojskowa lub inna szkoła, jeżeli instytucje te zapewniają nieodpłatnie pełne utrzymanie. W związku z powyższym, jest instytucją zapewniającą całodobowe utrzymanie taka instytucja, spośród wyżej wymienionych, która nie nakłada na osobę w niej przebywającą obowiązku ponoszenia opłat za utrzymanie. Jeśli jednak instytucja nakłada na osobę w niej przebywającą obowiązek ponoszenia w części bądź całości kosztów utrzymania, wówczas – niezależnie od sposobu, w jaki osoba te opłaty finansuje – instytucja taka, nie jest dla osoby w niej przebywającej instytucją zapewniającą całodobowe utrzymanie, w rozumieniu art. 16 ust. 5 ustawy i zasiłek pielęgnacyjny jej przysługuje.
~dytko

Post autor: ~dytko »

aha! chodzi mi oczywiście o to, że zmiana przepisów uprawniajacych do zasiłku pielęgnacyjnego mieszkańców skierowanych na \"starych\" zasadach nastapiła w lipcu 2007r., a nie dopiero w styczniu 2009r.
ODPOWIEDZ