zawiadomienie do Prokuratury!! Pomocy!! - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 17 lut 2014, 16:50

Jestem świeżo upieczonym Przewodniczącym.. mam pytanie czy pisząc zawiadomienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa z art 207 kk. jako dowód w sprawie mogą dołączyć ksero niebieskiej karty?? Czy Prokuratura sama poprosi i przedstawienie dowodów.. a nadmieniam, iż w zawiadomieniu wspomniałam o prowadzonej procedurze niebieska karta..

proszę o pomoc!!!
~marlena

Napisano: 17 lut 2014, 17:39

Porada jest jedna:

Nie nadajesz się na to stanowisko .
~SSA

Napisano: 17 lut 2014, 19:36

Po co do prokuratury.Wyślij na policję,bo i tak prokuratura zleci im prowadzenie postępowania.
~były przewodniczący

Napisano: 17 lut 2014, 20:09

ciekawe gdzie w tym wszystkim jest ODP ? Ona w ogóle wie co się dzieje, czy ma szansę zająć stanowisko? Jedna z was wysyła dokumenty do prokuratury, inna składałaby zawiadomienie na policję.
Inna rozwodzi ODP..Chuck Norris

ps. no chyba, że \"idzie\" o dziecko - a podejrzanymi o stosowanie przemocy są oboje rodziców.
Ale zazwyczaj chodzi o nadinterpretację 304 par.1 kk. Mam nadzieję -że się mylę i w twoim przypadku jest inaczej.
Sama NK- to żaden dowód, tym bardziej, że składasz o znęcanie i to jako jako instytucja- za kogoś. Pewno masz świadomość, że znęcanie- to ciąg zdarzeń, zachowań przemocowych o charakterze chronicznym- tak będą to rozpatrywać- co na to ODP?
~emilka

Napisano: 17 lut 2014, 20:24

SSA - dziękuję Ci serdecznie za cenne uwagi.. jednak pozwól, że o tym zadecyduje mój zespół :)

emilko droga.. mam sprawcę, który ma wyrok w zawieszeniu własnie za przemoc domową nad żoną i małoletnimi dziećmi.. ma kuratora.. ograniczone prawa do dzieci (oczywiście również ustanowiony jest kurator nad sposobem sprawowania władzy rodzicielskiej). Z tego co udało mi się ustalić po rozmowie z kuratorem ds. karnych, składane były 3 wnioski o odwieszenie warunkowego zawszenia kary.. jednak sąd widocznie nie znalazł powodów aby wyrok odwiesić.. bo 3 razy wniosek był odrzucany..
w chwili obecnej po jakimś czasie spokoju w tej rodzinie podczas interwencji policji ( policję zawiadomiły telefonicznie małoletnie dzieci) została założona NK. Człowiek ten nie wywiązał się z żadnego z nałozonych mu przez sąd obowiązków (leczenie, łożenie na rodzinę). Dalej nadużywa alkoholu.. i robi to co robi.. A pytałam dlatego, że chcielibyśmy tzn. ZI aby odwieszenie wyroku doszło w końcu do skutku.. ale jak to zwykle bywa.. chcieć to.. ;)

Wiem, że może wydam się śmieszna.. ale nie wiem co u Was znaczy ODP - jak wspomniałam ZI to dla mnie świeża sprawa.
~marlena

Napisano: 17 lut 2014, 21:06

ooo... to jak na świeżą Przewodniczącą ZI- dużo wiesz. Poważnie No bardzo ładnie.

ps. Kurator niech się bardziej postara, skoro monitoruje wykonanie orzeczenia sądu, a sytuacja wygląda - jak piszesz.
Śmieszna nie jesteś. Niby czemu. ODP- osoba doznająca przemocy, a OSP- osoba podejrzana o stosowanie przemocy;)
~emilka

Napisano: 17 lut 2014, 21:41

Dzięki :)
Właśnie.. kurator zasłania się troszkę tym, że najpierw musi wysłać ostrzeżenie sprawcy.. itp.. przecież to potrwa.. a przemoc trwa.. W tej rodzinie ma charakter ciągu zdarzeń przemocowych (w tym przemoc seksualna).. świadkami są dzieci..
Dla mnie to jest troszkę zrzucanie odpowiedzialności na przewodniczącego.. a przecież ja nie jestem osobą decyzyjną.. decyduje ZI.. Spróbujemy złożyć to zawiadomienie do Prokuratury.. a ktoś tu wspomniał.. by pisemko skierować na policję.. to własnie policja założyła NK więc moim zdaniem nie ma sensu stosować do nich pisma.. tym bardziej, że dzielnicowy (jak winno być i bywa) - jest członkiem ZI.
Sprawa dla mnie jest prosta.. ale wiecie co.. jak sobie pomyślę, że sąd znowu odrzuci wniosek.. szkoda gadać.. ręce związane.. ODP wezmie udział w pilotażu, w którym zdobędzie nowe kwalifikacje.. chcemy jako OPS, by uniezależniła się finansowo od męża.. tym bardziej, że po udziale w projekcie ma zagwarantowane zatrudnienie.. fajna sprawa.. a tu sprawca szaleje.. a ona pobita pójdzie do pracy.. wątpię.. jej praca i nasza pójdzie na marne..
Mam nadzieję, że uda się gościa wsadzić za kratki.. bo śmieje się z nas... z policji .. czuje się bezkarny.. a nadmienię, że okres próby wyznaczono na 4 lata.. za 4 mce okres próby się skonczy.. a podobno odgrażał się kuratorowi społecznemu, że gdy kara mu sie skonczy \"to dopiero Wam pokażę na co mnie stać\".. porażka..
~marlena

Napisano: 17 lut 2014, 22:12

nowa miotła do wymiatania! Skoro kurator składał trzy wnioski o odwieszenie wyroku tzn., że robił to, do czego jest uprawniony i zobowiązany. Skoro mówi, że musi wysłać ostrzeżenie tzn., że musi wysłać ostrzeżenie i ocenianie jego pracy w kategoriach \"zasłaniania się\" daje świadectwo twojej ignorancji i pychy. Nie próbuj tylko rób co do Ciebie należy. Co do tej pory robiła GR i ZI, jeżeli do tej pory nic nie robił, to niech się bardziej postara!
~zabrała się

Napisano: 17 lut 2014, 22:30

do ~\"zabrała się\" nie unoś się tak.. przecież to jest dyskusja.. ja nikogo nie mam zamiaru o nic obwiniać.. wiem, że każdy ma swoje procedury i ich sie trzyma .. bez urazy
~marlena

Napisano: 17 lut 2014, 23:52

powołać do składu grupy roboczej kuratora, który zajmuje sie tą sprawą;powiadomić prokuratora o obecnej sytuacji jako ZI macie do tego prawo;
~jolika

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x