oczywiście że nie, to rolnik podpisuje oświadczenie pod odpowiedzialnością karną, że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa na rzecz opieki nad chorym i przepisy ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów oraz przepisy ustawy o świadczeniach rodzinnych nie przewidują innej drogi dowodowej na ww. okoliczność, niż oświadczenie.
Kati a jak ja mam postąpić, skoro mój ośrodek zupełnie zignorował moje oświadczenie i w ogóle się do niego nie odniósł w całaj odmownej decyzji, tak jak by go w ogóle nie było. Najpierw pomyślałam, że może się im zawieruszył, że może go nie podpisałam , no i poprosiłam o kopię tych moich dokumentów i się okazało, że on tam jest prawidłowo wypełniony, tylko nie został wzięty do rozpatrywania wniosku.
Będę się chciała odwołać, jeszcze się chciałam zapytać czy jest coś w kpa nt. nie dopuszczenie istotnego dokumentu, mającego duże znaczenie do rozpatrywanie tej sprawy.
Art. 77. Obowiązki organu w zakresie materiału dowodowego
§ 1. Organ administracji publicznej jest obowiązany w sposób wyczerpujący zebrać i rozpatrzyć cały materiał dowodowy.
Art. 80. Organ administracji publicznej ocenia na podstawie całokształtu materiału dowodowego, czy dana okoliczność została udowodniona.
do "Elmer"
Urzędniku, jednak nie potrafisz bez nerwów i niepotrzebnych docinek, odpowiedzieć merytorycznie na moje pytania.
W nerwach, nie zauważyłeś nawet , że zadano 5 pytań, oraz czytasz to co chcesz przeczytać, a nie to co jest napisane. Ustosunkowałeś się jedynie do moich sprostowań i poglądu na niektóre sprawy, na zasadzie "bo ja ważny urzędnik tak uważam i tak ma być" i powołując się na ustawę o ubezpieczeniach społecznych. A dlaczego nie od razu na Konstytucję RP? Przecież tu dyskutujemy o ustawie z dnia 4 kwietnia. Odniosę się tylko do jednego, bo zarzucasz mi, że nie znam Art.3. Ja zapewniam, że przeczytałem uważnie całą ustawę, nie tylko ten Art., w odróżnieniu od Ciebie. Dlatego czytać trzeba to co pisze, nie to co(może w nerwach) chce się przeczytać. Jeszcze raz Ci przypominam, że przy ubezpieczeniu w KRUS, istnieje coś takiego jak gospodarstwo domowe związane z gosp. rolnym. Czy Art. 3 coś wspomina o g. domowym??? To Ty pracujesz w świadczeniach, nie ja i to Ty bierzesz odpowiedzialność za swoje stanowisko, nie ja. Dlatego pozostańmy przy swoich zdaniach w kwestii moich sprostowań. Oczekiwałbym jednak od Ciebie, jak zauważyłem, traktowanego na forum jak "Guru", merytorycznych odpowiedzi na moje 5 pytań. Do niczego nie zmuszam, jeżeli pytania są nie wygodne. Z takiego zachowania, też coś można wywnioskować.
Uważasz, że ustawa o ubezpieczeniu społecznym jest nieważna?
Każda ustawa musi być zgodna z Konstytucją (tak na marginesie), więc odowołanie do Konstytucji byłoby jak najbardziej zasadne.
Przeczytaj ze zrozumieniem:
Art. 3. 1. W przypadku, gdy o zasiłek dla opiekuna ubiegają się rolnicy, małżonkowie rolników lub domownicy, w rozumieniu
przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013 r. poz. 1403,
1623 i 1650) świadczenie to przysługuje odpowiednio:
1) rolnikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego;
2) małżonkom rolników lub domownikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego albo
wykonywania przez nich pracy w gospodarstwie rolnym.
2. Zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego lub zaprzestanie wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym,
o których mowa w ust. 1, potwierdza się stosownym oświadczeniem złożonym pod rygorem odpowiedzialności karnej za
składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści:
„Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu
o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
"Elmer" Ty naprawdę jesteś nerwowy gość, albo cwany. Uspokój się i jeszcze raz przeczytaj mój post z godz. 9,41 i wczorajszy z godz. 21,14. . Jeżeli nie chcesz odpowiedzieć na moje pięć pytań, ja nie zmuszam. Jeżeli chcesz, to proponuje tak :
pytanie 1 - twoja odp.
" 2 - "
itd. do pytania 5.
powtórka z rozrywki. Jeszcze raz to samo. Może jaśniej
1. Czy domownik musi się wyrejestrować przed złożeniem wniosku, czy po otrzymaniu decyzji przyznającej zasiłek?
nic nie musi. KRUS go sam wyrejestruje.
2. Gdzie w ustawie jest napisane, ze domownik ma podać do wniosku ilość ha i sposób ubezpieczenia?
kpa:
Art. 77. Obowiązki organu w zakresie materiału dowodowego
§ 1. Organ administracji publicznej jest obowiązany w sposób wyczerpujący zebrać i rozpatrzyć cały materiał dowodowy.
Art. 80. Organ administracji publicznej ocenia na podstawie całokształtu materiału dowodowego, czy dana okoliczność została udowodniona.
3. Jak rozumieć zapis Art.15 ustęp 2 pkt 2b ( z naciskiem na ".....lub na podstawie odrębnych przepisów") ?
Wójt, burmistrz lub prezydent miasta nie opłaca składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe za osobę pobierającą
świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, jeżeli podlega ona obowiązkowi
ubezpieczenia społecznego z innego tytułu na podstawie ustawy lub na podstawie odrębnych przepisów.
Uznaje się, że rolnik lub domownik podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu, jeżeli z tytułu wykonywania pracy (bez względu na wymiar czasu pracy) cz. innej aktywności zawodowej, objęty jest obowiązkowymi ubezpieczeniami: emerytalnym i rentowymi na podstawie przepisów ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2007 r., nr 11, poz. 74, z późn.zm.). Podleganie innemu ubezpieczeniu społecznemu dotyczy zatem m.in.: osób, które wykonują pracę w ramach umowy agencyjnej, umowy zlecenia; z tytułu prowadzenia działalności pozarolniczej, w tym - pozarolniczej działalności gospodarczej, a także w okresach pobierania zasiłku dla bezrobotnych (rejestracja w charakterze bezrobotnego bez prawa do zasiłku nie jest uznawana za podleganie innemu ubezpieczeniu społecznemu). za osobę podlegającą innemu ubezpieczeniu społecznemu uważa się także osobę objętą zaopatrzeniem emerytalnym, określonym w odrębnych przepisach. Powyższe oznacza, iż przy ustalaniu podlegania ubezpieczeniu każde inne ubezpieczenie społeczne ma pierwszeństwo przed ubezpieczeniem rolniczym. Rolnik lub domownik ubezpieczony z mocy ustawy może w szczególnych przypadkach pozostać w ubezpieczeniu rolniczym po rozpoczęciu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej.
4. Co w przypadku gdy domownik przyzna się dobrowolnie, że jest ubezpieczony w KRUS na wniosek, a ustawa nie pozwala go ubezpieczyć w ZUS? (dla przypomnienia podaję, że lata składkowe z KRUS liczą się w ZUS, odwrotnie nie)
Dlaczego ustawa ma go nie pozwalać ubezpieczyć w ZUS? Czy chodzi ci o przypadek gdy ma wymagany okres składkowy w ZUS? Wtedy, jeżeli KRUS nie będzie miał przeciwwskazań (a nie powinien), może sobie dalej płacić KRUS.
5. Czy oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia g.r. lub pracy w g.r., zostało stworzone tylko dla ustaw o zasiłkach i dotyczą tylko tych ustaw, czy też odnoszą się do innych i czy istnieją inne dowody na te okoliczności?
Ile razy trzeba napisać, że TAK?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare