Widzę, że "Elmer" ma nawet przybocznych pomagierów, a odpowiedzi merytorycznych jak nie było, tak nie ma.
Jednak strach przed utrata autorytetu jest większy niż cywilna odwaga przyznania się do błędów.
Żegnam, szkoda czasu na jałową dyskusję.
Co wy czytać nie umiecie ? I ten i ten wcześniej podali swoje stanowiska. Ocena należy do czytających. Ile razy można zadawać to samo pytanie? Zakończcie już to pi..... e o niczym.
Kwestia domownika jeszcze raz.
Pani pracująca na infolinii w KRUS w jednym z miast wojewódzkich poinformowała, że każdy domownik jest ubezpieczony w KRUS dobrowolnie gdyż w każdym przypadku musi złożyć oświadczenie że stale pracuje w gospodarstwie rolnym i nie jest związany z rolnikiem stosunkiem pracy. Składając oświadczenie, że nie pracuje nie spełnia wymogów definicji domownika.
Dlatego konkluzja do tematu poruszonego przeze mnie w zakładce 10 tego postu. Domownik rolnika posiadającego pow 1 ha przel. ubiegający się o ZDO składa oswiadczenie, ze nie wykonuje pracy w gospodarstwie rolnym i w związku z tym automatycznie traci status domownika gdyż nie spełnia jednej z przesłanek def domownika zawartej w art. 6 pkt 2 ustawy o ubezp. społ. rolników tj. stałej pracy w gospodarstwie rolnym.
Czy zgadzamy się w tej kwestii ?? Proszę o merytoryczne odniesienie się do tej kwestii.
"lutek107", czy jesteś pewny, że rozmawiałeś z Panią z KRUS? Jeżeli jesteś pewny, przecież możesz powiedzieć w którym mieście wojewódzkim.
Domownik może pracować w gosp. rolnym, ale nie musi. Może np. pobierać naukę i tylko stale zamieszkiwać z rolnikiem w gosp. domowym związanym z tym gosp. rolnym. Albo może też, tylko przygotowywać śniadanie, obiad i kolację dla rolnika, jego żony i ich dzieci, a w wolnych chwilach dając kurkom , pieskom, kotkom jeść. Oczywiście zamieszkując stale razem z rolnikiem i jego rodziną.
KRUS Rzeszów. Nie mylę KRUS-u z kurią.
Niestety nie ma def. prawnej pracy w gospodarstwie rolnym i nie wnikam co to oznacza. Ale jeżeli osoba - domownik rolnika oświadcza, że nie pracuje w gospodarstwie rolnym to znaczy że nie pracuje. To jest warunkiem otrzymania ZDO ale jednocześnie oświadczając że nie pracuje w gospodarstwie rolnym nie spełnia jednej z przesłanek def domownika zawartej w art. 6 pkt 2 lit c.
Chyba że mój lex nie zaktualizował ustawy o ubezp. społ rolników i czegoś nie wiem, bo tu raczej nie ma pola do nadinterpretacji biorąc pod uwagę te zapisy które przytaczam.
Lutek zakładasz zbieżność ustaw. Ja bym tak daleko nie poszedł.
Po prostu przyjmujesz te oświadczenie i to lejesz. Co zrobi KRUS to inna broszka. Nie przesyłasz tego oświadczenia do KRUS. Strona ma zgłoszenie w KRUS i nie wnikasz dalej
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare