ZDO a Rolnicy- Kompleksowo POMÓŻCIE :((( - Świadczenia rodzinne

Strona 12 z 16    [ Posty: 153 ]

Napisano: 26 cze 2014, 12:09

"Elmer" nie unikaj odpowiedzi wprost na pytania. My tu dyskutujemy o ustawie z dnia 4 kwietnia i tego dotyczą pytania.
1. Na jakiej podstawie KRUS go wyrejestruje? Na tej , że jest ubezpieczony w ZUS? A kto ubezpieczył domownika rolnika w ZUS? Ustawa z dnia 4 kwietnia nie przewiduje takiej możliwości. Do wniosku jest dołączone oświadczenie, ze jest domownikiem rolnika i zaprzestał pracy w gosp. rolnym, a nie w domowym związanym z tym gosp.rolnym. Zapewniam Cię, że KRUS sam go nie wyrejestruje. Niech raczej urzędnik przemyśli, czy postąpił zgodnie z zapisem ustawy. Jeżeli nie, może zacząć się bać. No chyba, że ma mocne plecy u przełożonego.
2. brak odpowiedzi na moje pytanie
3. j.w.
4. czyli raz może, a gdy urzędnik uzna inaczej, to nie może ?
5. brak odpowiedzi na moje pytanie. Co TAK ? Odnoszą się do innych ustaw, czy nie odnoszą?
Na razie. Obowiązki wzywają. Wrócę tu późnym popołudniem, wieczorem , albo jutro.
Gość-urz.rolny

Napisano: 26 cze 2014, 12:30

nie wiem czego nie rozumiesz w prostych odpowiedziach. Może to wynika z twojej niewiedzy. Nie wiem.
1. KRUS go wyrejestruje bo na wniosek może być ubezpieczony wtedy gdy nie podlega ubezpieczeniu z innego tytułu. Ubezpieczenia w ZUS mają pierwszeństwo przed rolniczymi. Dlatego gospodarz, który podejmuje pracę na etacie czy umowę-zlecenie, zostaje wyłączony z kręgu tych, dla których ubezpieczenia są obowiązkowe z racji pracy na roli. W czasie trwania tych umów składki za te osoby muszą być opłacane w ZUS.
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... omownikom/
"Istotne jest jednak, że ww. składki nie są opłacane do ZUS jeśli osoba pobierająca świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, podlega obowiązkowi ubezpieczenia społecznego z innego tytułu na podstawie ustawy lub na podstawie odrębnych przepisów.

W związku z powyższym, jeśli rolnik, małżonek rolnika, domownik, otrzymujący ww. świadczenie w związku z zaprzestaniem prowadzenia gospodarstwa rolnego/wykonywania w nim pracy, podlega jednocześnie obowiązkowemu ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu w KRUS (na podstawie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników), to do ubezpieczenia do ZUS-u nie zostanie zgłoszony.

Jeśli zaś obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS nie będzie podlegał, to zgodnie z przepisami ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe będą za niego opłacane ze środków budżetu państwa do ZUS-u."
Nie wiem jak to jaśniej opisać. Pewnie i tak nie zrozumiesz.

2. to, że rozumiesz podanych art. nie oznacza baku odpowiedzi. To naprawdę nie moja winna, że nie potrafisz wyciągnąć wniosków z podanych art.

3. j.w.

4. nie i jeszcze raz nie. Nic nie rozumiesz, lub nie chcesz rozumieć. My opłacamy tylko do wymaganego okresu. Co potem dana osoba robi nas nie interesuje.

5. Czy oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia g.r. lub pracy w g.r., zostało stworzone tylko dla ustaw o zasiłkach i dotyczą tylko tych ustaw, czy też odnoszą się do innych i czy istnieją inne dowody na te okoliczności?
TAK. Zostało stworzone tylko dla ustaw o zasiłkach i dotyczą tylko tych ustaw
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 cze 2014, 13:20

Oj "Elmer", już całkiem pogrążasz się w swoich wywodach. Przecież "Gość-urz.rolny", oczekuje tylko odpowiedzi na swoje pytania wprost, bez wycieczek do innych ustaw, przepisów, pracownikach, gospodarzach, itp. Przecież to co piszesz jest oczywiste, ale nie mające nic wspólnego z zadanymi pytaniami. Po prostu uciekasz od odpowiedzi, bo są niewygodne dla ciebie, ważnego urzędnika. Czy w ogóle jest sens z Tobą dyskutować? Ja przynajmniej nie zamierzam tego robić. Cześć.
mam56

Napisano: 26 cze 2014, 13:36

jak nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to mimo, że twierdzisz, iż to nie widzisz odpowiedzi.
odpowiedzi są wprost, z podaną podstawą prawną. A, że podstawa prawna jest w innych ustawach to nie maja wina. Nie wszystko zapisali w ustawie o ZDO. Pretensje na Wiejską
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 26 cze 2014, 13:42

mam56 pisze:Oj "Elmer", już całkiem pogrążasz się w swoich wywodach. Przecież "Gość-urz.rolny", oczekuje tylko odpowiedzi na swoje pytania wprost, bez wycieczek do innych ustaw, przepisów, pracownikach, gospodarzach, itp. Przecież to co piszesz jest oczywiste, ale nie mające nic wspólnego z zadanymi pytaniami. Po prostu uciekasz od odpowiedzi, bo są niewygodne dla ciebie, ważnego urzędnika. Czy w ogóle jest sens z Tobą dyskutować? Ja przynajmniej nie zamierzam tego robić. Cześć.
Popieram. "Elmer" jest pogrążony w tym temacie. Kończ Waść, wstydu oszczędź.
PalaczGrzybow

Napisano: 26 cze 2014, 13:46

jak grzybobranie?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 26 cze 2014, 13:56

I w dodatku widać po jego ripostach, że nie potrafi pogodzić się z porażką, kulturalnie, jak przystało na ważnego urzędnika.
PalaczGrzybow

Napisano: 26 cze 2014, 14:17

przepraszam

co ostatnio wypaliłeś?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 26 cze 2014, 14:43

Dziękuję Kati. I jeszcze mam pytanie jak złożę odwołanie, to w jakim czasie ośrodek musi przesłać do SKO. Czy nie można przesłać do SKO i pominąć ośrodka jako pośrednika.
wwo

Napisano: 26 cze 2014, 14:44

w jakim czasie ośrodek musi przesłać do SKO
7 dni

Czy nie można przesłać do SKO i pominąć ośrodka jako pośrednika
można, tylko wtedy SKO to ładnie spakuje do Ośrodka i dopiero on prześle z powrotem do SKO. Strata czasu
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 12 z 16    [ Posty: 153 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x