ZDO a Rolnicy- Kompleksowo POMÓŻCIE :((( - Świadczenia rodzinne

Strona 10 z 16    [ Posty: 153 ]

Napisano: 25 cze 2014, 14:21

Przejrzałem zapis całej dyskusji. Są dwie opcje. Jedna uważa, że należy stosować się do oświadczeń woli klienta, drudzy uważają że prawo w tym zakresie nie daje wyboru (tak niestety jest). Niestety wymiana poglądów zeszła w pewnym momencie na manowce i nie usystematyzowano wszystkich przypadków.
1. Rolnik posiadający pow 1 ha przeliczeniowego oświadcza że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa, uzyska prawo do SZO ale nadal musi opłacać KRUS.
2. Rolnik posiadający pon. 1 ha przeliczeniowego oświadcza że zaprzestał prowadzenia gospodarswa rolnego, uzyska prawo do SZO i wtedy OPS opłaca składki gdyż nie podlega obowiązkowi opłacania KRUS (robił to dobrowolnie)
3. Domownik lub małżonek rolnika oświadcza, że nie pracuje w gospodarstwie rolnym pow. 1 ha przeliczeniowego, uzyska prawo do SZO i tu mam pewne wątpliwości czy powinien podlegać pod KRUS ponieważ warunkiem ubezpieczenia domownika z mocy ustawy w KRUS jest stała praca domownika w tym gospodarstwie rolnym (art. 6 pkt 2 lit c ustawy o ubezp. społ. rolników).

Proszę o merytoryczą wypowiedz w kwestii pkt 3 bo to może usystematyzować pracę wszystkim zainteresowanym.
lutek107

Napisano: 25 cze 2014, 15:11

Tu chodzi chyba o ZDO a nie o SZO. Jestem zielony w tej kwestii, ale po przeczytaniu tego tematu, zapytam się , skąd pracownik OPS będzie wiedział, że domownik jest ubezpieczony na wniosek w KRUS? Przecież on składa tylko oświadczenie, że zaprzestał pracy w gospodarstwie rolnym. Tam nie ma obowiązku podawania jak się jest ubezpieczony i ile ma się ha. Przecież urzędnik OPS to nie prokurator, ani policjant. A co w sytuacji, gdy rolnik/domownik jednak napisze oświadczenie, że jego wolą jest nieubezpieczanie się w ZUS? To wtedy odmawia się wydania decyzji pozytywnej? A co w przypadku, gdy np.ojciec domownika, za miesiąc dokupi 1ha ziemi, wtedy domownik już nie może być być ubezpieczony w ZUS, bo z mocy ustawy musi w KRUS. Dla mnie pogląd, że domownik ubezpieczony na wniosek w KRUS, nie musi się wyrejestrowywać z KRUS, jeżeli chce tam zostać, bo jak ktoś tu wspominał, brakuje mu np. 2 lata składek do emerytury, jest prawidłowy. W sytuacji gdy podopieczny opuści opiekuna, gdy będzie miał np. 70 lat, on będzie musiał ubezpieczać się w KRUS na 3 lata(do 25 lat), bo inaczej nie dostanie emerytury. Przeczytałem na stronie KRUS, że warunkiem wyrejestrowania ubezpieczonego, jest zaprzestanie pracy w gospod. rolnym, oraz zaprzestanie pracy w gospod. domowym związanym z tym gospod. rolnym. Jeżeli dobrze rozumie, to domownik nie zaprzestał pracy w gospod. domowym, to dlaczego ma się wyrejestrowywać? Czytając ustawę o ZDO nie widzę tam zapisu zmuszającego do ubezpieczenia w ZUS kogokolwiek, nie tylko rolnika czy domownika. Pisze tam, że "opłaca", a nie że musi opłacać. Ale też jest zapis, że nie wszystkim opłaca.To tak na logikę, myślenie laika w tym temacie.
Gość

Napisano: 25 cze 2014, 15:28

Lutek - na syt. 3 dalej winien być w KRUSie.

Gość -
"skąd pracownik OPS będzie wiedział, że domownik jest ubezpieczony na wniosek w KRUS? "
Uzyska informację od wnioskodawcy względnie z KRUS;

"A co w sytuacji, gdy rolnik/domownik jednak napisze oświadczenie, że jego wolą jest nieubezpieczanie się w ZUS?"
pracownik pokiwa smutno głową, zgłosi go do ZUS i poinformuje (jak mu się będzie chciało) KRUS. Na decyzję o ZDO nie ma to wpływu;

"ojciec domownika, za miesiąc dokupi 1ha ziemi, wtedy domownik już nie może być być ubezpieczony w ZUS, bo z mocy ustawy musi w KRUS"
zapominasz o jednym - osoba taka nie będzie widniała już w KRUS wcześniej.

" domownik nie zaprzestał pracy w gospod. domowym"
to nie dostanie ZDO

"Czytając ustawę o ZDO nie widzę tam zapisu zmuszającego do ubezpieczenia w ZUS kogokolwiek, nie tylko rolnika czy domownika".
przeczytaj podstawę prawną, którą podałem wcześniej

"To tak na logikę"
Ta ustawa jest sprzeczna z logika i zasadą prawa rzymskiego więc nie rozpatrywałbym ją pod tym kątem.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 25 cze 2014, 22:14

"Elmer" dlaczego Ty się tak denerwujesz? Przez nerwy nie możesz nawet przeczytać ze zrozumieniem.
Jak wspominałem jestem raczej laikiem w świadczeniach rodzinnych, ale z racji pracy jaką wykonuję, zajrzałem na to forum w celu rozjaśnienia moich wątpliwości z którymi się spotykam podczas rozmów z rolnikami, oraz przeczytałem ustawę z dnia 4 kwietnia. Odpowiedzi jakie ukazały się dotychczas są w rodzaju, przepraszam "bo mi się tak podoba" lub "bo ja urzędnik tak uważam". Dla uporządkowania zapytam się jeszcze raz w kolejności przypadkowej i jeżeli to możliwe, prosiłbym o odpowiedzi tylko merytoryczne i w takiej samej kolejności co pytania. Będę operował domownikiem rolnika ubiegającym się o ZDO, ubezpieczonym w KRUS na wniosek.
1. Czy domownik musi się wyrejestrować przed złożeniem wniosku, czy po otrzymaniu decyzji przyznającej zasiłek?
2. Gdzie w ustawie jest napisane, ze domownik ma podać do wniosku ilość ha i sposób ubezpieczenia?
3. Jak rozumieć zapis Art.15 ustęp 2 pkt 2b ( z naciskiem na ".....lub na podstawie odrębnych przepisów") ?
4. Co w przypadku gdy domownik przyzna się dobrowolnie, że jest ubezpieczony w KRUS na wniosek, a ustawa nie pozwala go ubezpieczyć w ZUS? (dla przypomnienia podaję, że lata składkowe z KRUS liczą się w ZUS, odwrotnie nie)
5. Czy oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia g.r. lub pracy w g.r., zostało stworzone tylko dla ustaw o zasiłkach i dotyczą tylko tych ustaw, czy też odnoszą się do innych i czy istnieją inne dowody na te okoliczności?
A teraz sprostowania.
1. Wnioskujący nie jest zobowiązany do podawania informacji, jak jest ubezpieczony. Urzędnik występujący z takim zapytaniem do KRUS, moim zdaniem przekracza swoje kompetencje i na mój nos zapisy ustawy.
2. Po dokupieniu 1ha przez właściciela g.r., domownik ubezpiecza się z ustawy. Nie ma tu nic do rzeczy czy w KRUS widniał czy nie. Natomiast może się wyrejestrować, gdy oświadczy, że zaprzestał pracy w g.rolnym i g.domowym związanym z tym g.rolnym.
3. W gospodarstwie domowym związanym z gosp. rolnym, wolno pracować domownikowi, małżonkowi a nawet rolnikowi i nie jest to przeszkodą w otrzymaniu ZDO.
4. Art. 6 kpa brzmi "Organy administracji publicznej działają na podstawie przepisów prawa." To przecież oczywista oczywistość. W którym miejscu organ łamie prawo odstępując na żądanie wnioskującego od ubezpieczenia w ZUS ?
Przepraszam za zbyt długi wywód, ale lepiej od razu wyjaśnić wątpliwości(albo i nie) niż potem prowadzić długotrwałe konwersacje.
Gość-urz.rolny

Napisano: 26 cze 2014, 8:03

ja się nie denerwuję.
Podałem prostą podstawę prawną a ty zarzucasz mi, że to tylko moje zdanie,.
Jak uważasz, że zacytowanie ustawy to moje prywatne zdanie to jestem z siebie dumny. Ustawodawca mówi moim zdaniem....
1. Czy domownik musi się wyrejestrować przed złożeniem wniosku, czy po otrzymaniu decyzji przyznającej zasiłek?
2. Gdzie w ustawie jest napisane, ze domownik ma podać do wniosku ilość ha i sposób ubezpieczenia?
3. Jak rozumieć zapis Art.15 ustęp 2 pkt 2b ( z naciskiem na ".....lub na podstawie odrębnych przepisów") ?
4. Co w przypadku gdy domownik przyzna się dobrowolnie, że jest ubezpieczony w KRUS na wniosek, a ustawa nie pozwala go ubezpieczyć w ZUS? (dla przypomnienia podaję, że lata składkowe z KRUS liczą się w ZUS, odwrotnie nie)
5. Czy oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia g.r. lub pracy w g.r., zostało stworzone tylko dla ustaw o zasiłkach i dotyczą tylko tych ustaw, czy też odnoszą się do innych i czy istnieją inne dowody na te okoliczności?
A teraz sprostowania.
1. Wnioskujący nie jest zobowiązany do podawania informacji, jak jest ubezpieczony. Urzędnik występujący z takim zapytaniem do KRUS, moim zdaniem przekracza swoje kompetencje i na mój nos zapisy ustawy.
To masz za krótki masz nos. Pracownik ma ustalić wszystkie istotne informacje. istotną informacją jest czy za daną osobę ma opłacać składki społeczne. Kiedy to robi to mówi ustawa. W tym celu ustala rodzaj ubezpieczenia strony w KRUS.

2. Po dokupieniu 1ha przez właściciela g.r., domownik ubezpiecza się z ustawy. Nie ma tu nic do rzeczy czy w KRUS widniał czy nie. Natomiast może się wyrejestrować, gdy oświadczy, że zaprzestał pracy w g.rolnym i g.domowym związanym z tym g.rolnym.
Nie znasz przepisów. Osoba pobiera świadczenie i jest ubezpieczone w ZUS. Gdy jego mąż/mamusia/tatuś dokupi ziemię i taka osoba będzie chciała być w KRUS to chyba musi zgłosić coś do nas i chyba musi coś oświadczyć w KRUS. Dopisz sobie resztę. Wierzę w ciebie.

3. W gospodarstwie domowym związanym z gosp. rolnym, wolno pracować domownikowi, małżonkowi a nawet rolnikowi i nie jest to przeszkodą w otrzymaniu ZDO.
Takkkk, ciekawe, ciekawe. A znasz art. 3 ust 1 pkt 1 i 2 ustawy o ZDO? Wydaje mi się, żę tam jest mowa całkowicie o czymś innym....

4. Art. 6 kpa brzmi "Organy administracji publicznej działają na podstawie przepisów prawa." To przecież oczywista oczywistość. W którym miejscu organ łamie prawo odstępując na żądanie wnioskującego od ubezpieczenia w ZUS ?
Przepraszam za zbyt długi wywód, ale lepiej od razu wyjaśnić wątpliwości(albo i nie) niż potem prowadzić długotrwałe konwersacje.
W którym? Tym:
USTAWA
z dnia 13 października 1998 r.
o systemie ubezpieczeń społecznych
Dz.U. 1998 Nr 137 poz. 887 z późn. zm,

art. 6 ust. 2a. Za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna wójt, burmistrz lub prezydent miasta opłaca składkę na ubezpieczenia emerytalne i rentowe od podstawy odpowiadającej wysokości odpowiednio:
1) świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego przy-sługujących na podstawie przepisów o świadczeniach rodzinnych,
2) zasiłku dla opiekuna przysługującego na podstawie przepisów o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów
– przez okres niezbędny do uzyskania 25-letniego okresu ubezpieczenia (składkowego i nieskładkowego), z zastrzeżeniem art. 87 ust. 1b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2013 r. poz. 1440, z późn. zm..
2b. Wójt, burmistrz lub prezydent miasta nie opłaca składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe za osobę pobierającą świadczenie pielęgnacyjne, specjalny za-siłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, jeżeli podlega ona obowiązkowi ubezpieczenia społecznego z innego tytułu na podstawie ustawy lub na podstawie odrębnych przepisów.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 cze 2014, 8:52

Na pewno już ktoś wypłacał ZDO wiec jak naprawdę z tymi domownikami poniżej 1 ha jest który chce dalej płacić sobie KRUS ?
153

Napisano: 26 cze 2014, 8:56

ZUS-u nie opłacamy gdy ktoś ma obowiązkowy Krus
Kati@

Napisano: 26 cze 2014, 9:10

Jak przy KRUS - to jeżeli ktoś ma obowiązkowy KRUS, to niektórzy z Was pracowników uznajecie, że ten rolnik nadal prowadzi gospodarstwo rolne, bo opłaca składki. Może wypowie się ktoś, kto stawia znak równości pomiędzy składkami z mocy ustawy w KRUS a niemożnością zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego. Na podstawie jakich przepisów niektórzy z WAS wyciągają takie wnioski.
wwo

Napisano: 26 cze 2014, 9:22

obowiązkowy KRUS to tylko wskazówka, że ktoś posiada hektary co wcale nie jest jednoznaczne, że prowadzi to gospodarstwo jest tylko właścicielem
Kati@

Napisano: 26 cze 2014, 9:28

Ale czy samo posiadanie gospodarstwa pow. 1ha przel. i podleganie obowiązkowemu ubezp. w KRUS z tego tytułu, może być powodem do nie uznania oświadczenia o zaprzestaniu - co jest faktem i może być podstawą do odmowy przyznania zdo.
wwo

Strona 10 z 16    [ Posty: 153 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x