kronos79 pisze:Warunkowe zawieszenie to w prawie karnym, nie w procedurze administracyjnej.
W zakresie warunkowego zawieszenia ZDO odmowa wszczęcia postępowania z art. 61a kpa.
W zakresie SP, odmowa z art. 17 ust. 5 pkt. 1 lit b.
Prawo administracyjne to nie prawo cywilne. Tu nie obowiązuje zasada, że co nie jest zakazane, to jest dozwolone. Organy administracji publicznej działają na podstawie przepisów prawa (art. 6 kpa). Czyli to nie ja mam udowadniać, że istnieje przepis zakazujący takiego działania, ale Ty/strona musiałbyś wykazać, że istnieje przepis pozwalający na takie działanie. A przepisy prawa NIE przewidują instytucji warunkowego zawieszenia prawa do świadczenia.kun' pisze:
Bardzo ciekawe jest to co tutaj napisałeś, naprawdę.
Art. 61a. § 1. Gdy żądanie, o którym mowa w art. 61, zostało wniesione przez
osobę niebędącą stroną lub z innych uzasadnionych przyczyn postępowanie nie może
być wszczęte, organ administracji publicznej wydaje postanowienie o odmowie
wszczęcia postępowania.
Akurat tutaj żądanie wniosła strona, chyba że chodzi o inne przyczyny, przedstaw art. , który zabrania złożenia warunkowego wniosku(dwa wnioski w jednym)
Odnośnie ZDO, niech strona złoży wniosek, w którym wnioskuje o ŚP z jednoczesnym warunkowym(dwa wnioski w jednym) wnioskiem o uchylenie decyzji przyznjącej ZDO
Czytaj uważnie. Nie napisałem zawieszenia tylko uchylenia. A to, że twoja praktyka jest taka to nie znaczy, że tak jest. Jeżeli by było tak jak napisałeś, byłby dokładny przepis zakazujący jednoczesnego procedowania dwóch wniosków od siebie zależnych.kronos79 pisze:Prawo administracyjne to nie prawo cywilne. Tu nie obowiązuje zasada, że co nie jest zakazane, to jest dozwolone. Organy administracji publicznej działają na podstawie przepisów prawa (art. 6 kpa). Czyli to nie ja mam udowadniać, że istnieje przepis zakazujący takiego działania, ale Ty/strona musiałbyś wykazać, że istnieje przepis pozwalający na takie działanie. A przepisy prawa NIE przewidują instytucji warunkowego zawieszenia prawa do świadczenia.kun' pisze:
Bardzo ciekawe jest to co tutaj napisałeś, naprawdę.
Art. 61a. § 1. Gdy żądanie, o którym mowa w art. 61, zostało wniesione przez
osobę niebędącą stroną lub z innych uzasadnionych przyczyn postępowanie nie może
być wszczęte, organ administracji publicznej wydaje postanowienie o odmowie
wszczęcia postępowania.
Akurat tutaj żądanie wniosła strona, chyba że chodzi o inne przyczyny, przedstaw art. , który zabrania złożenia warunkowego wniosku(dwa wnioski w jednym)
Odnośnie ZDO, niech strona złoży wniosek, w którym wnioskuje o ŚP z jednoczesnym warunkowym(dwa wnioski w jednym) wnioskiem o uchylenie decyzji przyznjącej ZDO
Brak jest zatem podstaw do rozpatrywania takiego wniosku, co powoduje, że postępowanie nie może być wszczęte.
I z tego właśnie powodu należy zastosować art. 61a.
Masz jeszcze jakieś pytania dotyczące podstaw procedury administracyjnej?