ZDO a wniosek na świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 6    [ Posty: 59 ]

Napisano: 20 kwie 2015, 9:35

Już w przeszłości ktoś stwierdził z trybuny sejmowej, że nikt go nie przekona, że białe to białe, a czarne to czarne. Do takich ludzi zalicza się "kronos79" i paru innych urzędników na tym forum.
Czy warto z takimi "mądralińskimi" dyskutować? Pytanie retoryczne.
Gość

Napisano: 20 kwie 2015, 9:44

Czytaj uważnie. Nie napisałem zawieszenia tylko uchylenia. A to, że twoja praktyka jest taka to nie znaczy, że tak jest.
To bez znaczenia. Bo warunkowego uchylenia decyzji, przynajmniej w Twoim rozumieniu, kpa również nie przewiduje. Najbliżej pewnie byłby art. 162 kpa.
Art. 162. § 1. Organ administracji publicznej, który wydał decyzję w pierwszej instancji, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli decyzja:
1) stała się bezprzedmiotowa, a stwierdzenie wygaśnięcia takiej decyzji nakazuje przepis prawa albo gdy leży to w interesie społecznym lub w interesie strony,
2) została wydana z zastrzeżeniem dopełnienia przez stronę określonego warunku, a strona nie dopełniła tego warunku.
§ 2. Organ administracji publicznej, o którym mowa w § 1, uchyli decyzję, jeżeli została ona wydana z zastrzeżeniem dopełnienia określonych czynności, a strona nie dopełniła tych czynności w wyznaczonym terminie.
Decyzja o ZDO nie została wydana z zastrzeżeniem dopełnienia przez stronę określonego warunku, czyli art. 162. § 1 pkt. 2 nie może zostać tu zastosowany.
Decyzja o ZDO nie została wydana z zastrzeżeniem dopełnienia przez stronę określonych czynności, czyli art. 162. § 2 nie może zostać tu zastosowany.
Wskaż mi przepis pozwalający zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami na warunkowe uchylenie decyzji, to porozmawiamy jak dorośli ludzie.
Jeżeli by było tak jak napisałeś, byłby dokładny przepis zakazujący jednoczesnego procedowania dwóch wniosków od siebie zależnych.
I poniekąd jest. Co do zasady, jeśli załatwienie jednej sprawy jest uzależnione od wyniku innej, zgodnie z art. 97 kpa należy zawiesić postępowanie. Ale nie o tym rozmawiamy.
W tej sytuacji nie mamy do czynienia z jednoczesnym procedowaniem dwóch wniosków. Jedna sprawa (ZDO) została już bowiem zakończona wydaniem ostatecznej decyzji. A prawo wynikające z tej decyzji nie pozwala na pozytywne rozpatrzenie wniosku o świadczenie pielęgnacyjne. Przepisy nie pozwalają na żadne "warunkowe zawieszenia/uchylenia decyzji" na wniosek strony, a co należy w takiej sytuacji zrobić stanowi art. 61a kpa.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2015, 9:46

Gość pisze:Już w przeszłości ktoś stwierdził z trybuny sejmowej, że nikt go nie przekona, że białe to białe, a czarne to czarne. Do takich ludzi zalicza się "kronos79" i paru innych urzędników na tym forum.
Czy warto z takimi "mądralińskimi" dyskutować? Pytanie retoryczne.
Chcesz rozmawiać o kolorach, idź na forum Dekoralu. Jeśli zarzucasz błąd mojemu rozumowaniu, to go po prostu wskaż. Nikt nie jest nieomylny, ja nie jestem wyjątkiem.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2015, 10:01

Patrz wpisy powyżej. Kropka.
Gość

Napisano: 20 kwie 2015, 10:07

Sam dałes przypis odpowiadający na twoje pytanie:

albo gdy leży to w interesie społecznym lub w interesie strony,
kun'

Napisano: 20 kwie 2015, 10:10

...... ale białe to czarne, a czarne to białe.
Gość

Napisano: 20 kwie 2015, 10:16

kun' pisze:Sam dałes przypis odpowiadający na twoje pytanie:

albo gdy leży to w interesie społecznym lub w interesie strony,
Może całość przepisu:
Art. 162. § 1. Organ administracji publicznej, który wydał decyzję w pierwszej instancji, stwierdza jej wygaśnięcie, jeżeli decyzja:
1) stała się bezprzedmiotowa, a stwierdzenie wygaśnięcia takiej decyzji nakazuje przepis prawa albo gdy leży to w interesie społecznym lub w interesie strony,
Widzisz tu coś o warunku? Ba, tu nawet o uchyleniu decyzji nic nie ma.
KPA to nie allegro, nie można wybierać części przesłanek z jednego przepisu, a części z innego i stosować skutku z trzeciego.
Warunek pojawia się wyłącznie w opisanych przeze mnie wcześniej art. 162. § 1 pkt. 2 oraz art. 162. § 2, a dlaczego one nie mają zastosowania pisałem wcześniej.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2015, 10:24

Kod: Zaznacz cały
No właśnie, jeżeli strona spełni warunki przyznania ŚP, to jak znalazł jest ten przepis.
kun'

Napisano: 20 kwie 2015, 10:26

...... ale białe to czarne, a czarne to białe. racja zawsze musi być po stronie "kronos79".
Gość

Napisano: 20 kwie 2015, 10:34

kun' pisze:
Kod: Zaznacz cały
No właśnie, jeżeli strona spełni warunki przyznania ŚP, to jak znalazł jest ten przepis.
Ustalmy zatem. Z przepisu pozwalającego na stwierdzenie wygaśnięcia decyzji, gdy ta stała się bezprzedmiotowa, gdy leży to w interesie społecznym lub w interesie strony, ty chcesz uczynić podstawę do rozpatrzenia wniosku o warunkowe uchylenie decyzji? Jeśli doszedłeś do takiej konkluzji, to faktycznie nie dogadamy się.
Podtrzymuję wszystko, co napisałem w swoim pierwszym poście w tym wątku.
Pozdrawiam.
...... ale białe to czarne, a czarne to białe. racja zawsze musi być po stronie "kronos79".
Nagraj to sobie i puszczaj co noc. Masz jakieś problemy emocjonalne?
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 2 z 6    [ Posty: 59 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x