ZESPOŁY - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 05 maja 2011, 16:51

dziecko ma mieć minimum 2 zespoły w roku. a więc robimy rozpis dzieci na terminy. Terminy robimy zawsze w jednym dniu - zazwyczaj między 12 a 16 w razie potrzeby terminy przesuwamy - a jak trzeba to robimy w razie sytuacji wymagającej spotkania się- dodatkowe spotkania dotyczące dziecka.
Wychowawca danego dziecka przychodzi na dana godzinę na zespół.
~ale jaja

Napisano: 05 maja 2011, 16:53

Równie dobrze można zrobić alfabetyczną listę dzieci i rozpisać ją według godzin każdego na godzinę w jakiś konkretny dzień tygodnia.
~ale jaja

Napisano: 05 maja 2011, 17:44

A to u was jak to wygląda? jest zespół raz na pół roku - są wszyscy i omawiacie 50 dzieci?
~ale jaja

Napisano: 05 maja 2011, 18:56

Nie, każdy osobno, w wygodnym dla wszystkich uczestników terminie omawia swoich 4-5 podopiecznych. Czasem wystarczy na to godzina.
~etatysta

Napisano: 05 maja 2011, 21:04

Godzina na 4-5 dzieci. To żart. Przecież się nie da omówić sytuacji dziecka w takim czasie nie mówiąc już o jego rodzinie!
~ale jaja

Napisano: 05 maja 2011, 21:49

bez przesady!!!!u nas tez zespoły trwaja krótko-maksymalnie 4godz i wtedy omawia sie jedna grupe czyli 10wychowanków.jesli z rodzina pracuje sie na bieżąco to przeciez wystarczy kilka minut by omówic jej sytuacje,czasami zdarzaja sie tez zespoły dotyczące pojedynczych wychowanków-jest wtedy dyr,pedagog,psycholog i wychowawca
~zosia

Napisano: 05 maja 2011, 22:03

Nie muszę nikomu opowiadać, co u dziecka słychać, bo każdy jest \"na bieżąco\" z problemami. Jak ktoś ma np. 5 osobowe rodzeństwo, to nie opowiada 5x o rodzinie (przeważnie też nie ma o czym).
Ja rozumiem, że rodzina to Twój konik, ale mnie przede wszystkim interesuje dziecko bo pracuję w domu dziecka.
Gdybym pracował w \"domu rodziców\" to pewnie by mnie interesowało z kim śpi i co pije jego mama.

~etatysta

Napisano: 06 maja 2011, 18:24

jak to robicie że tyle razy (bo rozumiem że zgodnie z rozporządzeniem) są na zespole pracownicy Ośrodka Adopcyjnego? Kto za to płaci?
~Ewa

Napisano: 06 maja 2011, 19:37

u mnie zespoły są 2 razy w roku , 30 dzieci omawiamy w 2 dni, zazwyczaj 2 kolejne poniedziałki
na zespół zapraszamy zawsze rodziców, sąd właściwy dla danego dziecka, PCPR, GOPS lub MOPS, ośrodek adopcyjny, Policję z naszej miejscowości. Oczywiście jest też pedagog, psycholog, pracownik socjalny placówki. Sytuację dziecka przedstawia wychowawca prowadzący dziecko.
~Anna

Napisano: 06 maja 2011, 21:12

Na zespoły zapraszamy przedstawicieli MOPR lub PCPR zależnie od właściwości miejscowej, OAO, policja, pedagog ze szkoły - przedstawiciel sądu ale nie zdarzyło się aby się pojawił, pedagog, psycholog jak go mamay, pracownik socjalny, wszyscy wychowawcy z danej grupy oraz czasami też wychowanek. Zespoły są treściwe i kończą się pisemną decyzją, przesyłaną do MOPR PCPR i sądu.
~Marcin

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x