zgon członka rodziny - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 21 sty 2016, 15:06

nie raz temat już przerabiałem a więc pamiętajcie że wniosek i deklaracja oddaje stan na dzień składania wniosku i nie można brać do deklaracji dochodów osoby której nie ma na wykazie (oczywiście w trakcie postępowania rodzina może wyjaśnić że utrzymywała się z emerytury dziadka) bowiem emerytura nie była dochodem wymienionych osób tylko i wyłącznie dziadka. I trzymanie się takiej zasady jest naturalne i jasne dla wnioskodawcy
Mogę przytoczyć odwrotny przykład do gospodarstwa przybył nowy członek np zięć który nie mieszkał wcześniej i nie gospodarzył z rodziną ale musi wykazać swoje dochody za 3 miesiące bo na dzień dzisiejszy jest członkiem gospodarstwa domowego wnioskodawcy i basta .....
Ale jak kto zrobi to już jego sprawa !!!
ps. polecam telefon do lokalnego SKO i pogadanie z orzekającą w tych sprawach osobą bo jak co to decyzja tam trafi
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2016, 22:44

zek1 pisze: musi coś wykazać
Z tym można i należy polemizować. Z prawnego punktu widzenia nie musi (jedynie dla porządku warto wstawić zero, kreskę czy tp.); oczywiście można i trzeba wyjaśnić jak to jest możliwe, ale to inna sprawa.
W ramach takiego wyjaśnienia można ewentualnie uwzględnić tę nie żyjącą osobę i jej dochody, jednak nie wydaje się sensowne uwzględnianie ich w deklaracji, a wymuszanie na wnioskodawcy to znacznie gorzej.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2016, 9:38

zek1 w Twoich wypowiedziach widać doświadczenie. Robię bardzo podobnie jak Ty. Dobrze usłyszeć taką stonowaną wypowiedź.
Rzadko ostatnio zaglądam na to forum bo zostało opanowane przez kilku krzykaczy którzy nie dyskutują lecz narzucają swoje zdanie obrażając innych. Po każdej swojej odpowiedzi dostaje kilka chamskich odpowiedzi jaki to jestem niedouczony. Z tego co pamiętam jeden z tych krzykaczy kiedyś pisał że wydaje kilka decyzji miesięcznie. To chyba wszystko mówi o doświadczeniu takiej osoby.
Nie wiem czy to forum nie ma żadnego moderatora?
Fantomas

Napisano: 22 sty 2016, 14:14

No cóż, ja uważam, że jeżeli zmiana nastąpiła po złożeniu wniosku, natomiast zanim wydalimy decyzję, to nie wliczamy dochodów tego zmarłego. Wnioskodawca ma prawo skorygować wniosek. Tak uważam i tak robimy.
Sabinka

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x