zwrot vat a dodt.węglowy ?

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Referentka G1
Stażysta
Zajmuję się: ŚW,świadczenia opiekuńcze
Kontakt:

zwrot vat a dodt.węglowy ?

Post autor: Referentka G1 »

wniosek na dodatek węglowy zrobiony i wypłacony, a teraz wpływa od tej samej osoby na wniosek na zwrot vat..Odmowa? przyznanie?to jak to w końcu jest z tym jednym głównym źródłem ogrzewania?mozna mieć teraz dwa?Dla jednych po dwa dodatki bo kręcą a dla drugich nic?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Re: zwrot vat a dodt.węglowy ?

Post autor: Szarak »

Co do zasady nie ma ograniczenia. Pytanie kiedy ten węglowy był przyznany i wypłacony. Mógł zmienić z węgla na gaz jego prawo. Poza tym mówimy o refundacji VAT czyli faktycznie poniesionego kosztu. Skoro ma fakturę z VAT i ją opłacił to jaki jest problem przyznania.
Awatar użytkownika
Referentka G1
Stażysta
Kontakt:

niby zaden raczej, że to takie wszystko głupie ze szok...główne źródło ciepła było na węgiel jak było mozna kase dostac, a teraz główne źródło jest inne bo można kase dostać..i tak wkoło macieju,,a coś wiadomo co w nowelizacji ustawy się zmieniło? jutro webinar pana M...
MMMgops
Stażysta
Zajmuję się: SR/SW/DO
Kontakt:

Post autor: MMMgops »

Osoba, która pobrała np. dodatek węglowy, może wnioskować o refundację VAT. Nie ma przeciwwskazań w ustawie. Ja biorę tylko oświadczenie, że teraz jej głównym, źródłem ogrzewania budynku jest kocioł gazowy. Jedynie sprawdzam, czy ewentualnie zakupiła węgiel po preferencyjnej cenie dystrybuowany przez gminy, bo w takim wypadku uważam, że kocioł gazowy nie jest głównym źródłem ogrzewania.
Awatar użytkownika
Referentka G1
Stażysta
Kontakt:

MMMgops pisze: 21 lut 2023, 14:03 Osoba, która pobrała np. dodatek węglowy, może wnioskować o refundację VAT. Nie ma przeciwwskazań w ustawie. Ja biorę tylko oświadczenie, że teraz jej głównym, źródłem ogrzewania budynku jest kocioł gazowy. Jedynie sprawdzam, czy ewentualnie zakupiła węgiel po preferencyjnej cenie dystrybuowany przez gminy, bo w takim wypadku uważam, że kocioł gazowy nie jest głównym źródłem ogrzewania.
a co jeśli zakupiła?odmowa?
rainbow
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/DW/ŹC/DE/DG
Kontakt:

Post autor: rainbow »

a co zrobić w sytuacji, w sierpniu 2022 złożona deklaracja do CEEB, zaznaczone dwa źródła ogrzewania: węgiel i gaz (nie są to źródła nowo uruchomione). Dodatek węglowy przyznany i wypłacony w grudniu 2022. Teraz złożył wniosek na dodatek gazowy. Nowej deklaracji nie złożono do CEEB. Czy przyznać skoro otrzymał dodatek węglowy?
roriyok
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: roriyok »

Tak jak napisał @Szarak - ustawa tego nie zabrania. Kocioł gazowy musi być głównym źródłem ciepła, wniosek zawiera odpowiednie oświadczenie, a sam dodatek jest tak skonstruowany że nie da się tu oszukać (bo jeśli go faktycznie nie używają, to do zwrotu będzie w praktyce tyle co nic).
ODPOWIEDZ