refundacja VAT - data zgłoszenia w CEEB

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
Agnieszka62
Stażysta
Zajmuję się: FA/ŚW/ŚR
Kontakt:

refundacja VAT - data zgłoszenia w CEEB

Post autor: Agnieszka62 »

Jaka data zgłoszenia do CEEB jest ostateczna przy refundacji VAT za gaz?
roriyok
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Re: refundacja VAT - data zgłoszenia w CEEB

Post autor: roriyok »

W przypadku gdy odbiorca paliw gazowych w gospodarstwie domowym, o którym mowa w art. 62b ust. 1 pkt 2 lit. a ustawy - Prawo energetyczne:
1) wykorzystuje jako główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego urządzenia grzewcze zasilane paliwami gazowymi, o których mowa w art. 3 pkt 3a ustawy - Prawo energetyczne, wpisany lub zgłoszony do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2022 r. poz. 438, 1561, 1576, 1967 i 2456), do dnia wejścia w życie ustawy, albo po tym dniu - w przypadku głównego źródła ogrzewania wpisanego lub zgłoszonego po raz pierwszy do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o których mowa w art. 27g ust. 1 tej ustawy;
Ustawa ogłoszona 15 grudnia 2022, weszła w życie następnego dnia. Ta konkretna "graniczna" data nie dotyczy źródeł zgłoszonych po raz pierwszy.
Awatar użytkownika
maggi_24
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: maggi_24 »

ustawa z 15/12/2022r. zostala ogloszona 20-12-2022r, zas wg art.89 tej ustawy weszla w zycie z dniem nastepnym po dniu ogloszenia tj z 21/12/2022r.
roriyok
Starszy referent
Kontakt:

maggi_24 pisze:ustawa z 15/12/2022r. zostala ogloszona 20-12-2022r, zas wg art.89 tej ustawy weszla w zycie z dniem nastepnym po dniu ogloszenia tj z 21/12/2022r.
Tak, mój błąd, przepisałem datę uchwalenia, nie ogłoszenia - już nie mogę edytować.
młodaa7
Stażysta
Zajmuję się: św
Kontakt:

Post autor: młodaa7 »

a czy to źródło zgłoszone po raz pierwszy po 21.12.2022 r. może być "starym" piecem którego zapomnieli wcześniej zaznaczyć w CEEB?
agamgops
Praktykant
Zajmuję się: SP/ŚR/FA
Kontakt:

Post autor: agamgops »

Wg mnie nie. Bo powinni dostarczyć dokument 1 uruchomienia, i że zachowali termin 14 dni na zgłoszenie od tego uruchomienia.
roriyok
Starszy referent
Kontakt:

agamgops pisze:Wg mnie nie. Bo powinni dostarczyć dokument 1 uruchomienia, i że zachowali termin 14 dni na zgłoszenie od tego uruchomienia.
Tylko że nie ma na to zapisu w ustawie i urzędnik nie może tego skutecznie żądać. W praktyce jeśli ktoś skłamie w deklaracji to niewiele można z tym zrobić w świetle tej ustawy/tego dodatku.
Stefan
Stażysta
Kontakt:

Post autor: Stefan »

Zgodnie z art. 27g ust. i ustawy o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (t.j. Dz.U. z 2022r. poz. 438 ze zm.) właściciel lub zarządca budynku lub lokalu składa do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta deklarację o źródłach ciepła lub źródłach spalania paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ust. 2 pkt 1 lit. a i c, zwaną dalej „deklaracją”, w terminie 14 dni od dnia pierwszego uruchomienia tego źródła ciepła lub źródła spalania paliw.
My na powyższej podstawie żądamy dowodu potwierdzającego pierwsze uruchomienie źródła ciepła jeżeli deklaracja w CEEB jest złożona po terminie i zaznaczony kwadracik że źródło uruchomione po 1 lipca 2021.
Jeżeli nie jest zaznaczony kwadracik że źródło uruchomione po 1 lipca 2021. to decyzja odmowna - źródło nie zgłoszone do CEEB w terminie.
Mieliśmy już wydane decyzje odmowne bo właściciel zgłosił do CEEB po terminie i nie dostarczył dowodu potwierdzającego datę pierwszego uruchomienia.
roriyok
Starszy referent
Kontakt:

Stefan pisze: 28 cze 2023, 12:11 Mieliśmy już wydane decyzje odmowne bo właściciel zgłosił do CEEB po terminie i nie dostarczył dowodu potwierdzającego datę pierwszego uruchomienia.
Czy którakolwiek z tych decyzji poszła do SKO które utrzymało ją potem w mocy? Bo ja piszę o tym że w przypadku tej ustawy organ nie ma kompetencji do badania terminu pierwszego uruchomienia źródła ciepła. Że papier wszystko przyjmie to już niejednokrotnie widziałem.
xxx75
Stażysta
Zajmuję się: ŚW, ŚR, Fa, DS
Kontakt:

Post autor: xxx75 »

ja dałam odmowę, bo źródło zgłoszone po terminie, sko utrzymało w mocy
ODPOWIEDZ