refundacja VAT - data zgłoszenia w CEEB
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA/ŚW/ŚR
- Kontakt:
refundacja VAT - data zgłoszenia w CEEB
Jaka data zgłoszenia do CEEB jest ostateczna przy refundacji VAT za gaz?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: refundacja VAT - data zgłoszenia w CEEB
Ustawa ogłoszona 15 grudnia 2022, weszła w życie następnego dnia. Ta konkretna "graniczna" data nie dotyczy źródeł zgłoszonych po raz pierwszy.W przypadku gdy odbiorca paliw gazowych w gospodarstwie domowym, o którym mowa w art. 62b ust. 1 pkt 2 lit. a ustawy - Prawo energetyczne:
1) wykorzystuje jako główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego urządzenia grzewcze zasilane paliwami gazowymi, o których mowa w art. 3 pkt 3a ustawy - Prawo energetyczne, wpisany lub zgłoszony do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2022 r. poz. 438, 1561, 1576, 1967 i 2456), do dnia wejścia w życie ustawy, albo po tym dniu - w przypadku głównego źródła ogrzewania wpisanego lub zgłoszonego po raz pierwszy do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o których mowa w art. 27g ust. 1 tej ustawy;
- maggi_24
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ustawa z 15/12/2022r. zostala ogloszona 20-12-2022r, zas wg art.89 tej ustawy weszla w zycie z dniem nastepnym po dniu ogloszenia tj z 21/12/2022r.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Tak, mój błąd, przepisałem datę uchwalenia, nie ogłoszenia - już nie mogę edytować.maggi_24 pisze:ustawa z 15/12/2022r. zostala ogloszona 20-12-2022r, zas wg art.89 tej ustawy weszla w zycie z dniem nastepnym po dniu ogloszenia tj z 21/12/2022r.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
a czy to źródło zgłoszone po raz pierwszy po 21.12.2022 r. może być "starym" piecem którego zapomnieli wcześniej zaznaczyć w CEEB?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SP/ŚR/FA
- Kontakt:
Wg mnie nie. Bo powinni dostarczyć dokument 1 uruchomienia, i że zachowali termin 14 dni na zgłoszenie od tego uruchomienia.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Tylko że nie ma na to zapisu w ustawie i urzędnik nie może tego skutecznie żądać. W praktyce jeśli ktoś skłamie w deklaracji to niewiele można z tym zrobić w świetle tej ustawy/tego dodatku.agamgops pisze:Wg mnie nie. Bo powinni dostarczyć dokument 1 uruchomienia, i że zachowali termin 14 dni na zgłoszenie od tego uruchomienia.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Zgodnie z art. 27g ust. i ustawy o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (t.j. Dz.U. z 2022r. poz. 438 ze zm.) właściciel lub zarządca budynku lub lokalu składa do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta deklarację o źródłach ciepła lub źródłach spalania paliw, o których mowa odpowiednio w art. 27a ust. 2 pkt 1 lit. a i c, zwaną dalej „deklaracją”, w terminie 14 dni od dnia pierwszego uruchomienia tego źródła ciepła lub źródła spalania paliw.
My na powyższej podstawie żądamy dowodu potwierdzającego pierwsze uruchomienie źródła ciepła jeżeli deklaracja w CEEB jest złożona po terminie i zaznaczony kwadracik że źródło uruchomione po 1 lipca 2021.
Jeżeli nie jest zaznaczony kwadracik że źródło uruchomione po 1 lipca 2021. to decyzja odmowna - źródło nie zgłoszone do CEEB w terminie.
Mieliśmy już wydane decyzje odmowne bo właściciel zgłosił do CEEB po terminie i nie dostarczył dowodu potwierdzającego datę pierwszego uruchomienia.
My na powyższej podstawie żądamy dowodu potwierdzającego pierwsze uruchomienie źródła ciepła jeżeli deklaracja w CEEB jest złożona po terminie i zaznaczony kwadracik że źródło uruchomione po 1 lipca 2021.
Jeżeli nie jest zaznaczony kwadracik że źródło uruchomione po 1 lipca 2021. to decyzja odmowna - źródło nie zgłoszone do CEEB w terminie.
Mieliśmy już wydane decyzje odmowne bo właściciel zgłosił do CEEB po terminie i nie dostarczył dowodu potwierdzającego datę pierwszego uruchomienia.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Czy którakolwiek z tych decyzji poszła do SKO które utrzymało ją potem w mocy? Bo ja piszę o tym że w przypadku tej ustawy organ nie ma kompetencji do badania terminu pierwszego uruchomienia źródła ciepła. Że papier wszystko przyjmie to już niejednokrotnie widziałem.Stefan pisze: 28 cze 2023, 12:11 Mieliśmy już wydane decyzje odmowne bo właściciel zgłosił do CEEB po terminie i nie dostarczył dowodu potwierdzającego datę pierwszego uruchomienia.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW, ŚR, Fa, DS
- Kontakt:
ja dałam odmowę, bo źródło zgłoszone po terminie, sko utrzymało w mocy
Oprócz refundacja VAT - data zgłoszenia w CEEB - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
pomocy!!
tzw. dodatek węglowy
refundacja VAT-potwierdzenie zapłaty
decyzja odmowna elektryczny-czy ktoś posiada?
Czy dużo wniosków macie jeszcze w SKO?
refundacja VAT - czy wymagać informacji o zużyciu gazu
Decyzja z SKO pomocy co dalej?
VAT - kolejny wniosek
Czy otrzymaliście skragi do WSA - dodatek węglowy?
dodatek do gosp. domowych-pellet
zgon
Zapotrzebowanie
dodatek elektryczny a śmieci
zwrot vat a dodt.węglowy ?
dodatek elektryczny, wprowadzenie na przełomie roku 2021
wyjaśnienie do SKO