Czy otrzymaliście skragi do WSA - dodatek węglowy?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Czy otrzymaliście skragi do WSA - dodatek węglowy?
Szukam osób które otrzymały skargi na bezczynność (dodatek węglowy).
-
- Stażysta
- Kontakt:
Re: Czy otrzymaliście skragi do WSA - dodatek węglowy?
Szukam wzoru skargi, ponieważ chcę złożyć w mojej sprawie. Jeśli ktoś zechce podzielić się wzorem będę wdzięczna. 

- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a złożyłaś ponaglenie?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Stażysta
- Kontakt:
Tak - SKO stwierdziło, że niezasadne
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
to ciężko będzie ci coś ugrać
miejscowość, data)
(oznaczenie wojewódzkiego sądu administracyjnego wraz z podaniem adresu)
za pośrednictwem:(oznaczenie organu, którego bezczynność jest przedmiotem skargi)
Skarżący:(oznaczenie Skarżącego wraz z podaniem formy organizacyjnej i adresu)
([ewentualnie] oznaczenie osoby reprezentującej zobowiązanego)
Strona przeciwna:(oznaczenie organu, którego bezczynność jest przedmiotem skargi)
Skarga na bezczynność (oznaczenie organu)
Na podstawie art. 50 § 1 oraz art. 54 § 1 w zw. 3 § 2 pkt 8 ustawa z dnia 30 sierpnia 2002 r. -Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2019 r. poz. 2325), niniejszym wnoszę skargę na bezczynność (oznaczenie organu) w sprawie (określenie prowadzonej sprawy z podaniem stron postępowania, przedmiotu sprawy)oraz wnoszę o:1. zobowiązanie ww. organu do(określenie zobowiązania, którym może być wydanie aktu lub dokonanie czynności lub stwierdzenie albo uznanie uprawnienia lub obowiązku)w terminie (określenie terminu np. „w terminie miesiąca”)2. zasądzenie kosztów postępowania według norm przepisanych
Uzasadnienie
Pismem z dnia r. do (określenie organu I instancji)złożyłem wniosek o .Dowód: wniosek z dnia r. wraz z potwierdzeniem nadania 1W związku z bezskutecznym upływem terminów do załatwienia powyższej sprawy, określonych w art. 35 Kpa, dnia r. wniosłem zażalenie do .(określenie organu wyższego stopnia)Dowód: zażalenie z dnia wraz z potwierdzeniem nadania 2Organ wyższego stopnia postanowieniem z dnia r. wyznaczył organowi I instancji dodatkowy termin do załatwienia sprawy, który upłynął bezskutecznie dnia r.Dowód: postanowienie z dnia r. 3Do dnia sporządzenia niniejszej skargi, (określenie organu I instancji)nie rozpatrzył złożonego przez mnie wniosku oraz nie zawiadomił o przyczynach niedotrzymania terminów.(opis stanu faktycznego, wraz z określeniem terminu na załatwienie sprawy, który został naruszony, podaniem wszelkich aktów wydanych lub czynności dokonanych przez organ w sprawie, przywołaniem wniesionego zażalenie do organu wyższego stopnia oraz sposobu rozstrzygnięcia w sprawie zażalenia)Powyższe czyni niniejszą skargę konieczną i uzasadnioną.
(podpis)
miejscowość, data)
(oznaczenie wojewódzkiego sądu administracyjnego wraz z podaniem adresu)
za pośrednictwem:(oznaczenie organu, którego bezczynność jest przedmiotem skargi)
Skarżący:(oznaczenie Skarżącego wraz z podaniem formy organizacyjnej i adresu)
([ewentualnie] oznaczenie osoby reprezentującej zobowiązanego)
Strona przeciwna:(oznaczenie organu, którego bezczynność jest przedmiotem skargi)
Skarga na bezczynność (oznaczenie organu)
Na podstawie art. 50 § 1 oraz art. 54 § 1 w zw. 3 § 2 pkt 8 ustawa z dnia 30 sierpnia 2002 r. -Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. z 2019 r. poz. 2325), niniejszym wnoszę skargę na bezczynność (oznaczenie organu) w sprawie (określenie prowadzonej sprawy z podaniem stron postępowania, przedmiotu sprawy)oraz wnoszę o:1. zobowiązanie ww. organu do(określenie zobowiązania, którym może być wydanie aktu lub dokonanie czynności lub stwierdzenie albo uznanie uprawnienia lub obowiązku)w terminie (określenie terminu np. „w terminie miesiąca”)2. zasądzenie kosztów postępowania według norm przepisanych
Uzasadnienie
Pismem z dnia r. do (określenie organu I instancji)złożyłem wniosek o .Dowód: wniosek z dnia r. wraz z potwierdzeniem nadania 1W związku z bezskutecznym upływem terminów do załatwienia powyższej sprawy, określonych w art. 35 Kpa, dnia r. wniosłem zażalenie do .(określenie organu wyższego stopnia)Dowód: zażalenie z dnia wraz z potwierdzeniem nadania 2Organ wyższego stopnia postanowieniem z dnia r. wyznaczył organowi I instancji dodatkowy termin do załatwienia sprawy, który upłynął bezskutecznie dnia r.Dowód: postanowienie z dnia r. 3Do dnia sporządzenia niniejszej skargi, (określenie organu I instancji)nie rozpatrzył złożonego przez mnie wniosku oraz nie zawiadomił o przyczynach niedotrzymania terminów.(opis stanu faktycznego, wraz z określeniem terminu na załatwienie sprawy, który został naruszony, podaniem wszelkich aktów wydanych lub czynności dokonanych przez organ w sprawie, przywołaniem wniesionego zażalenie do organu wyższego stopnia oraz sposobu rozstrzygnięcia w sprawie zażalenia)Powyższe czyni niniejszą skargę konieczną i uzasadnioną.
(podpis)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Stażysta
- Kontakt:
Dziękuje Ci bardzo. A czemu uważasz, że ciężko ? 

- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
a dlatego
to naprawdę nie nasza wina, że przepisy na kolanie w kiblu pisane i kasa wirtualna na realizację
na wojewodę sobie skargę napisz, że kasy nie daje
wrzuć fotę uzasadnienia tego postanowienia, bez danych
bardzo wątpliwe choć niewykluczone, żeby ocena była inna
to naprawdę nie nasza wina, że przepisy na kolanie w kiblu pisane i kasa wirtualna na realizację
na wojewodę sobie skargę napisz, że kasy nie daje

wrzuć fotę uzasadnienia tego postanowienia, bez danych
-
- Stażysta
- Kontakt:
Nie mam żadnych pretensji do osób wykonujących te "cudowne" dodatki. Odwołuje się właśnie z uwagi na to jakie mamy niejasne przepisy (ale za to jasne poradniki).
Mam postanowienie SKO ze stycznia 2023r., które ponoć po interwencji RPO zmieniło swoje stanowisko i zaczęło uznawać ponaglenia.
Mam postanowienie SKO ze stycznia 2023r., które ponoć po interwencji RPO zmieniło swoje stanowisko i zaczęło uznawać ponaglenia.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
a to ty masz bez rozpatrzenia... w tej sytuacji to pisz, tylko niech to będzie faktycznie skarga na bezczynność (brak rozstrzygnięcia) a nie na pozostawienie wniosku bez rozpatrzenia bo tę drugą sąd odrzuci na 100%
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Jest już 5 wyroków WSA w sprawie dodatku węglowego ale bez uzasadnienia
Jak na razie 4 uchylenia 1 oddalenie.

Oprócz Czy otrzymaliście skragi do WSA - dodatek węglowy? - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
tzw. dodatek węglowy
refundacja VAT-potwierdzenie zapłaty
decyzja odmowna elektryczny-czy ktoś posiada?
Czy dużo wniosków macie jeszcze w SKO?
refundacja VAT - czy wymagać informacji o zużyciu gazu
Decyzja z SKO pomocy co dalej?
VAT - kolejny wniosek
refundacja VAT - data zgłoszenia w CEEB
dodatek do gosp. domowych-pellet
zgon
Zapotrzebowanie
dodatek elektryczny a śmieci
zwrot vat a dodt.węglowy ?
dodatek elektryczny, wprowadzenie na przełomie roku 2021
wyjaśnienie do SKO