250 zł W DPS - Dodatek 250zł

Strona 2 z 5    [ Posty: 50 ]

Napisano: 23 paź 2008, 21:24

witam!
Dorota1 z jakiego jestes wojewodztwa?
Ja ze śląskiego i u nas podobno w żadnym dps-ie nie wypłacają dodatku. Jak możesz to napisz jaki masz zakres czynności=może tu jest klucz do dodatku!
Pozdrawiam!
~iwonka

Napisano: 24 paź 2008, 9:57

Iwoka oczywście, że chodzi o zakres obowiązków. W końcu nikt mi nie powie, że pr.socjalny w DPS nie pracuje w śrdowisku, a jeżeli chodzi o wywiady to też są przeprowadzane. Wystarczy napisac taki zakres obowiązków, w którym zawarte będą sprawy, tóre rzeczywście wykonujecie, a nie ogólniki. Często pracodawcy podchodzą do zakresów mało poważnie, a według mnie są one bardzo istotne.
~dorota1

Napisano: 24 paź 2008, 22:48

No w moim zakresie obowiązków jest świadczenie pracy socjalnej, przeprowadzanie wywiadów środowiskowych,jednak dodatku nie mamy!
~iwonka

Napisano: 27 paź 2008, 10:04

Aby dostać dodatek , cała procedura wygląda mniej więcej tak :
Dyrektor jednostki, na początku roku, wystepuje do podmiotu prowadzącego ( w moim przypadku jest to powiat ) o środki na tyle a tyle etatów . Powiat zbiera z całego terenu ilość osób uprawnionych i występuje o środki do województwa.
Województwo rozpatruje wnioski , przesyła kasę do powiatu, a powiat nam.
Dlatego myślę, że należy zacząć od przekonania przełożonych. Nam się to udało, nawet bez wielkiego wysiłku. Wiem jednakże, że jest jeszcze sporo szefów, którzy uważają że się nie należy. Tak naprawdę jednak nic ich to nie kosztuje, jedno pismo. Nie chcieć to gorzej niż nie móc.
Życzę powodzenia w rozmowach z przełożonymi.
~dorota1

Napisano: 27 paź 2008, 18:53

U nas w lubelskim nikt dodatku w DPS nie otrzymuje bo się nie należy.
~asia

Napisano: 27 paź 2008, 22:08

dzięki za informację- może coś wywalczymy!
~iwonka

Napisano: 30 paź 2008, 2:05

do sylwii, mylisz się kochana, pracownik z ops-u nie jeździ z klientem po urzędach tylko chodzi na pieszo, bo nie ma samochodu służbowego, nie ma ryczałtu ani innego zwrotu, wykłóca się z policją, sądem, kuratorami, pedagogami, lekarzami, pogotowiem, odwykówką, i włazi w brudne, środowisko domowe, gdzie często nie ma na czym papierów położyć, a usiąść strach, i mocno musi uważać, żeby prusaki nie obskoczyły, a pracownik socjalny w dps-ie wywiad zrobi przy łóżku i to jest to całe środowisko i jak trzeba przeprowadzić wywiad kontrolny u mieszkańca dps-u to musi to zrobic ośrodek, pracownik socjalny domu palcem w tym temacie nie ruszy
~luna

Napisano: 30 paź 2008, 10:12

Do luny- jak widac nie masz pojęcia o pracy pracownika socjalnegow DPS. Jednakże jak widzę ta grupa zawodowa działa podobnie jak pielegniarki. Mamy tutaj na forum przykłady licytacji, które to sa bardziej mądre i bardziej zapracowane - te z DPs czy te ze szpitala. Podobnie ma się sprawa z pracownikami socjalnymi. Już niejednokrotnie spotkałam się z opinią, że w OPS to mają gorzej lub odwrotnie.
Nie pomyslałaś jednak, że może prościej byłoby obrać jeden front i bronić słusznych interesów grupy zawodowej bez względu na to, gdzie ta praca jest świadczona.
Dzieki takim postawom jak Twoja pracownicy pomocy społecznej są postrzegani ...... sami wiecie jak.

I jeszcze do Asi - nie ma czegoś takiego jak u nas w... nie ma bo się nie należy, a u nas w ... jest bo się należy.
W tym kraju obowiązuje jedno prawo. Trzeba jedynie upomnieć się o swoje, a nie z pokorą zwieszać głowę.
Postarajcie się wykazać, że Wam sie też należy. Chyba, że zarabiacie na tyle dobrze, że nie potrzebujecie tego dodatku.
~dorota1

Napisano: 30 paź 2008, 16:56

do doroty1
w art. 121 ust. 3a wyraźnie napisano:
Pracownikowi socjalnemu, (...) do którego obowiązków nalezy świadczenie pracy socjalnej w środowisku, w tym przeprowadzanie wywiadów środowiskowych POZA SIEDZIBĄ JEDNOSTKI, przysługuje (...) dodatek (...)250zł.\"
Tak więc jeżeli mówimy o prawie, to ustawodawca wyraźnie określił, co to jest środowisko i któremu pracownikowi socjalnemu dodatek się nalezy.
Pytam: W którym DPS-ie pracownik socjalny przeprowadza wywiady środowiskowe poza siedzibą swojej jednostki czyli DPS-u?
Ja się z tym nie spotkałam, a jak pisałam wcześniej, nie przeprowadza nawet w dps-ie na potrzeby MOPS np. przy przedłużeniu zasiłku stałego. I za to ma dostać 250zł? Z jakiej racji?!
~luna

Napisano: 31 paź 2008, 0:07

Luna ja się z Tobą nie zgodzę bo ja takie wywiady w DPS robię i nie mam nic do gadania. O dodatku mogę zapomnieć, gdyż przeprowadzam je w siedzibie mojej jednostki. I g... kogo obchodzi, że biegam po mieście za zakupami, jeżdżę do sądów, zus, krus itp. Ot taki los. Pozdrawiam cały ploretariat socjalny:-)))))
~asia

Strona 2 z 5    [ Posty: 50 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x