250 zł W DPS - Dodatek 250zł

Strona 5 z 5    [ Posty: 50 ]

Napisano: 05 maja 2009, 12:54

ja pracuje w kujawsko pomorskim i nie mam dodatku.
uważam,że pr.socj. w dps-ach nalezy się!
Pompieram monikk- ja też to robię...i co? NIC!
~zosia

Napisano: 06 maja 2009, 22:57

Zosiu, pracownicy socjalni świadczą pracę socjalną, ale nie przeprowadzają wywiadów poza siedzibą jednostki a to jest jednym z trzech przesłanek otrzymania dodatku.
~mirek

Napisano: 07 maja 2009, 10:49

Drogi Mirku!!!! W rozporządzeniu w sparwie DPs jest wyraźny zapis o obowiazku pracownika socjalnego określony bnstępujaco:

§ 11. Przed przyjęciem osoby do domu pracownik socjalny tego domu ustala jej aktualną sytuację w miejscu zamieszkania lub pobytu, która stanowi podstawę indywidualnego planu wsparcia po przyjęciu tej osoby do domu.

A zatem wydaje mi się że czynność ta winna znajdować się w każdym zakresie czynności pracownika socjalnego domu pomocy albowiem wynika bezpośrednio z ustawy/rozporządzenia. natomiast inna sprawą jest czy faktycznie prac. socj wykonuje to co zapisane jest w tym paragrafie.
Aktualna sytuację dokumentujesz na druku wywiadu środ a tym samym na podstawie tego opracowujesz plan wsparcia i pracy socjalnej. bynajmniej tak jest w moim dPS.
~zocha

Napisano: 08 maja 2009, 0:53

Zochu jest taki zapis, ale tak jak napisałaś on i jak pisze w rozp. w sprawie dps sprawdzenie aktualnej sytuacji mieszkańca ma na celu sporządzenie IPW mieszkańca a nie przyznanie świadczenia a o to chodzi w wywiadach środowiskowych i wtedy się je przeprowadza. To że dokonujecie to na tych drukach nie jest wystarczające (można je stosować) ale wasza decyzja nie zmieni sytuacji osoby skierowanej nie ma wpływu na przyznanie miejsca w DPS.
~Ala

Napisano: 12 maja 2009, 12:03

Ala ..sprowadzasz przeprowadzenie wywiadu środowiskoweo tylko i wyłącznie do tego, żeby komuś dać kasę i mieć z głowy.
Otóż praca socjalna też jest swego rodzaju świadczeniem. Zresztą prosty przykład - pracownik socjalny OPS przeprowadza wywiad w momencie kiedy osoba zainteresowana chce zamieszkać w DPS. Załóżmy hipotetycznie, że koszty utrzymania pokrywa sam zaintetesowany lub jego bliscy. W tym momencie rola OPS kończy się na wywiadzie oraz wydaniu decyzji Tutaj również nie ma świadczenia ( według Twojego toku myślenia ). Czym więc różni się ten wywiad od tego przeprowadzonego przez pracownika socjalnego DPS? Skoro np. osoba zainteresowana oczekiwała na miejsce w DPS pół roku to jej sytuacja mogła ulec zmianie. To również należy sprawdzić, więc praconik socjalny DPS ujmuje to w przeprowadzanym wywiadzie.

Nie pomogą akcje w Grudziądzu ani w innej miejscowości. Kiedy pracownicy socjalni nie mówią jednym głosem. Widać to na tym forum. Tutaj koniecznie jedni drugi przekonują o tym kto jest lepszy i bardziej zapracowany.

U nas dodatki są i będą nawet kiedy przestana na ten cel płynąć pieiądze z województwa. Zagwarantował nam to Dyrektor, który uważa, że dodatek nam się należy. Szanuje nas i docenia naszą pracę.
~dd

Napisano: 12 maja 2009, 12:04

Przepraszam za literówkę
~dd

Napisano: 15 maja 2009, 19:08

dd umieszczenie w Domu Pomocy Społecznej to także świadczenie z pomocy społecznej tylko że nie ma charakteru pieniężnego (poczytaj ustawę!)

A tym się różni ten wywiad od wywiadu prac. socjalnego OPS że wywiad pracownika OPS ma wpływ na zapisy w decyzji a prac. socjalny DPS nie może nic, gdyż świadczenie (tu umieszczenie w DPS) zostało już przyznane.
~Ala

Napisano: 18 maja 2009, 13:55

Nawet nie wyobrażasz sobie ile może pracownik socjalny w DPS :) Jednak nie widzę powodu, żeby Cię o tym przekonywać. Ot, żyj sobie w tym przeświadczeniu, że pracownicy socjalni z DPS są drugiej kategorii.
Mi osobiście to nie przeszkadza, zna swoją wartość i swoich koleżanek.
Chyba zbyt krótko pracujesz w pomocy społecznej i nie nauczyłaś się tolerancji dla drugich. Albo zby długo i już się wypaliłaś.
Pozdrawiam :):):)
~dd

Napisano: 20 maja 2009, 11:47

jeżeli ktoś ma ostatni numer Pracownika Socjalnego to jest tam szeroki artyk. na temat dodatku dla prac socj dps. niestety wskazuje on na to że sie nie nalezy niemniej jednak interpretacja ministerstwa njest odmienna w tej kwestii i wg ministerstwa należy się. rzadko zdarza się by ministerstwo interpretowało przepis na naszą korzyść dlatego może lepiej na nim się oprzeć.
~cebulka

Napisano: 20 maja 2009, 21:28

nie pracuję w Pomocy Społewcznej jestem tylko petentką, ale lubię zaglądac na to forum......Bardzo dziwi mnie jedno - jesteście wszyscy pracownikami jednej instytucji MOPS GOPS czy OPS czy jeszcze jakby ją zwał a jak tak czytam wasze wpisy na forum to nie dziwię się,że podopiecxzni miewaja różne opinie na temat Wasze pracy, ciągle tylko narzekacie(nie mówię,że nie mzacie racji, ponarzekać trzeba)a juz najgorsze jest licytowanie się kto ma więcej pracy, czy Ci z Pomocy czy ci ze SR czy tez PCPR a moze DPS! To paranoja jakaś, nie nadszrpujcie własnej opinii ti i lepiej będziecie postrzegani przez społeczeństwo
na marginesie do któregoś z postów - prac. socjalni mają kilometrówki na samochody prywatne
~Agata

Strona 5 z 5    [ Posty: 50 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x