7 dzieci pod opieką jednego wychowawcy...
Re: 7 dzieci pod opieką jednego wychowawcy...
oczywiście wersja ze strony ministerstwa, Marcin masz coś nowszego?
Dziś sprawdzałem jeszcze niczego nie ma. Jak tylko się pojawi dam znać. Pozdrawiam.
Witam,
czego nie rozumiecie w pozostawionym (mam nadzieję, po wielu prośbach i uzasadnieniach) zapisie dotyczącym liczby dzieci na 1 wychowawcę ?
Zapis dotychczasowy \"na 1 wych ... do 10 wychowanków\" ma sens ze względu na placówki 30 - osobowe, wielofunkcyjne, które do końca 2010 r. osiągnęły standardy op-wych - przebudowy, organizacja pracy na bazie grup 10 - osobowych, itp. oraz, aby w 14 - osobowych pracowało jednocześnie dwóch wychowawców, ponieważ takie płynęły głosy ze środowisk placówek 14-osobowych (ustawa na \"zamówienie T. Polkowskiego\" ha ha).
Zapis pozostawia pole manewru (trochę to naiwne myślenie prawda ?;)) - samorządy zasobniejsze i rozumiejące zagadnienia dotyczące opieki nad dziećmi mogą pozwolić dyrektorom zorganizować pracę placówek na bazie grup mniej licznych niż 10, a inne samorządy będą musiały stosować (pewnie w większości tak będzie) nieprzekraczalną (aktualnie obowiązującą) liczbę maks. 10 dzieci w grupie. Jest to jakiś kompromis. Liczba 7 dzieci na 1 wychowawcę wpisuje się idealnie w pracę placówek 14-osobowych a jak miałyby działać pozostawione w systemie przez 9 lat niedawno wyremontowane i przebudowywane placówki 30 - osobowe ??? Czy macie moi drodzy jeszcze jakieś wątpliwości co do logiki pozostawienia zapisu o \"do 10 wychowankach na 1 wychowawcę\" ??? Pozdrawiam.
czego nie rozumiecie w pozostawionym (mam nadzieję, po wielu prośbach i uzasadnieniach) zapisie dotyczącym liczby dzieci na 1 wychowawcę ?
Zapis dotychczasowy \"na 1 wych ... do 10 wychowanków\" ma sens ze względu na placówki 30 - osobowe, wielofunkcyjne, które do końca 2010 r. osiągnęły standardy op-wych - przebudowy, organizacja pracy na bazie grup 10 - osobowych, itp. oraz, aby w 14 - osobowych pracowało jednocześnie dwóch wychowawców, ponieważ takie płynęły głosy ze środowisk placówek 14-osobowych (ustawa na \"zamówienie T. Polkowskiego\" ha ha).
Zapis pozostawia pole manewru (trochę to naiwne myślenie prawda ?;)) - samorządy zasobniejsze i rozumiejące zagadnienia dotyczące opieki nad dziećmi mogą pozwolić dyrektorom zorganizować pracę placówek na bazie grup mniej licznych niż 10, a inne samorządy będą musiały stosować (pewnie w większości tak będzie) nieprzekraczalną (aktualnie obowiązującą) liczbę maks. 10 dzieci w grupie. Jest to jakiś kompromis. Liczba 7 dzieci na 1 wychowawcę wpisuje się idealnie w pracę placówek 14-osobowych a jak miałyby działać pozostawione w systemie przez 9 lat niedawno wyremontowane i przebudowywane placówki 30 - osobowe ??? Czy macie moi drodzy jeszcze jakieś wątpliwości co do logiki pozostawienia zapisu o \"do 10 wychowankach na 1 wychowawcę\" ??? Pozdrawiam.
Przede wszystkim nie rozumiem tego, co piszesz Wojtku. Logika nie musi mieć nic wspólnego z uregulowaniami prawnymi, w dostępnej na stronie MPiPS wersji rozporządzenia jest mowa tylko o 7 (nie 10!) wychowankach na 1 wychowawcę.
Nic o mnie nie obchodzi, że to jest fantazja Polkowskiego.
Obawiam się o budżet placówki w sytuacji kiedy będę musiała zatrudnić dodatkową kadrę od stycznia 2012, a starosta ma to gdzieś.
Nic o mnie nie obchodzi, że to jest fantazja Polkowskiego.
Obawiam się o budżet placówki w sytuacji kiedy będę musiała zatrudnić dodatkową kadrę od stycznia 2012, a starosta ma to gdzieś.
Droga casus, na stronie jest projekt rozporządzenia z początku prac.
Poczekajmy na rozporządzenie o plac. op-wych. Zobaczymy czy zwycięży rozsądek i logika, czyli: \"...grupa nie więcej niż 10 dzieci na 1 wych\" czy krótkowzroczność i \"wąskie horyzonty\" (eufemizm
), czyli: \"7 dzieci na 1 wych\".
Jeśli Cię to choć odrobinę pocieszy to wszyscy możemy mieć ten sam problem od stycznia 2012. Pozdrawiam.
Poczekajmy na rozporządzenie o plac. op-wych. Zobaczymy czy zwycięży rozsądek i logika, czyli: \"...grupa nie więcej niż 10 dzieci na 1 wych\" czy krótkowzroczność i \"wąskie horyzonty\" (eufemizm

Jeśli Cię to choć odrobinę pocieszy to wszyscy możemy mieć ten sam problem od stycznia 2012. Pozdrawiam.
jednak nie, bo przy 14 którą będziemy mieć od stycznia potrzebna będzie obsada dwuosobowa, a przy 30 i zachowaniu zapisu do 10 , trzyosobowa
Na dokładnie tak wychodzi nie inaczej. Zatem prawo nie działałoby jednakowo dla wszystkich. I mamy początek kolejnej afery. Komisja sejmowa pod przewodnictwem......... ale mnie poniosło. Tak zupełnie poważnie casus masz rację. Dziś po raz kolejny próbowałem dowiedzieć się czegoś w ministerstwie. Jak zwykle posłuchałem muzyki i takie tam ... Pozdrawiam.
Casus, masz rację, jednak zgodzisz się, że praca 1 wych z 14 dzieci, nawet 100% oddanego pracy z dziećmi to jakby \"odrobinę\" mało komfortowe warunki - i nie chodzi mi o \"komfort\" (etatysta mi kiedyś zarzucił, że mi się \"komfortu\" w pracy zachciewa
) siedzenia w fotelu i picia kawki, tylko o możliwość rzeczywistego poświęcenia czasu każdemu z tak licznej grupy dzieci wymagających indywidualnego podejścia !!! Przypomnę, że takie też były oczekiwania (uważam, że zupełnie słuszne) środowisk wychowawców placówek 14 - osobowych.
Marcinku
a AFERĄ nie byłaby konieczność od stycznia 2012 przeorganizowywania na nowo placówek, które dopiero co osiągnęły standardy na koniec 2010 roku ???!!! Pamiętasz jak to wałkowaliśmy w Sejmie. Zatem zastanówmy się sami co tu piszemy. Pozdrawiam.

Marcinku

Nie cierpię tego \"naszego ministerstwa\" jego chaosu i braku kompetencji (by nie napisać głupoty).
W sytuacji, która jak piszecie jest najbardziej prawdopodobna od stycznia 2012 (dla dużych 10, dla małych 7).
Realne straty w budżecie będą miały placówki, które próbowały się dostosować do tzw. trendu i chcą wystartować z 14.
Idąc dalej tym sposobem rozumowania, nie widzę żadnego sensu w podejmowaniu jakichkolwiek działań w tym kierunku przed 2020.
Absurd
W sytuacji, która jak piszecie jest najbardziej prawdopodobna od stycznia 2012 (dla dużych 10, dla małych 7).
Realne straty w budżecie będą miały placówki, które próbowały się dostosować do tzw. trendu i chcą wystartować z 14.
Idąc dalej tym sposobem rozumowania, nie widzę żadnego sensu w podejmowaniu jakichkolwiek działań w tym kierunku przed 2020.
Absurd
Marcinie nadal cisza w sprawie rozporządzeń?
może ma ktoś namiar na jakąś komisję, kogoś kto mógłby udzielić \"w miarę rzetelnej informacji\"
może ma ktoś namiar na jakąś komisję, kogoś kto mógłby udzielić \"w miarę rzetelnej informacji\"
Oprócz 7 dzieci pod opieką jednego wychowawcy... - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
dziecko chore -potrzeban placówka
Czy karać dziecko za to, że tęskni za rodzicami?
zróżnicowanie kosztu pobytu dziecka w placówce
szkolenie z pieczy zastępczej
szkolenie z pieczy zastępczej
Praca magisterska o rodzinach zastępczych
Instrukcja kancelaryjna w Domu Dziecka od 2011
indywidualny plan pracy z dzieckiem
przekazanie placówki pod stowarzyszenie
zajęcia pozaszkole
domy dziecka
?
14 października czy to nasze święto?
atmosfera w pracy