A Mazurkiewicz? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 6    [ Posty: 56 ]

Napisano: 11 cze 2014, 8:11

Wardach na szkoleniu twierdził, ze jeśli świadczenie pielęgnacyjne wcześniej przyznane było przez SKO (po naszej odmowie) to żebyśmy dalej dawali odmowy jeśli wg nas osoba nie spełnia przesłanek do ZDO. Zastanawiam się co o tym Mazurkiewicz mówi? Czy ktoś wie?
Ola10

Napisano: 11 cze 2014, 8:22

nie wiem, co mówił Mazurkiewicz ale wg mnie powinna być odmowa i ewentualnie odwołanie się strony od wydanej decyzji
olek1976

Napisano: 11 cze 2014, 8:23

Mazurkiewicz twierdzi - przyznawać.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 11 cze 2014, 8:49

dokładnie należy przyznać !!
Gość

Napisano: 11 cze 2014, 8:50

A spełnia taka osoba warunki ustawy o śr według stanu prawnego na dzien 31 grudnia 2012 r.? - to jest podstawowy warunek przyznania teraz zdo.
Podpowiem - raczcie spojrzeć jak brzmi zapis art. 17 ust. 5 pkt 2 lit. a ustawy o śr na dzień 31 grudnia 2012 r. (obecnie zreszta brzmi tak samo), podpowiem kolejny raz - ten zapis brzmi, że śp nie przysługuje jeśli osoba wymagająca opieki:
a) pozostaje w związku małżeńskim, chyba że współmałżonek legitymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności

Nie chce mi sie wiecej komentowac kolejnych bz.dur wygadywanych przez tego całego mazurkiewicza.
Czytajcie przepisy a nie wysłuchyjce gł.upot tego naciagacza
majkal

Napisano: 11 cze 2014, 8:53

zaraz, zaraz...pytania brzmiało co na to Mazurkiewicz?...wiec i odpowiedz była adekwatna do pytania...wiec z całym szacunkiem majka!, ale nikt nie nakazuje aby Ola10 przyznawała
Gość

Napisano: 11 cze 2014, 8:56

skoro już raz sko orzekało w sprawie małżeństwa i przyznało śp, to po co ma drugi raz orzekać w tej samej sprawie
( małżeństwa ), skoro sko przyznało śp to spełniał warunki do śp bo była wypłata świadczenia, a teraz przysługuje zdo
...

Napisano: 11 cze 2014, 10:34

Przestałam jeździć do Mazurkiewicza bo właśnie on zbyt literalnie podchodził do ustawy natomiast Wardach jakoś logiczniej. Na ostatnim szkoleniu jednak opinia Wardacha na opisany wyżej temat wyjątkowo mi się nie spodobała, ponieważ celem ustawy o ZDO (art. 1 i art.2) jest ustalenie i wypłacenie zasiłku osobom, które utraciły prawo do świadczenia pielęgnacyjnego w związku z wygaśnięciem decyzji z mocy prawa. Logicznie rzecz biorąc wygasła decyzja - przywracamy to prawo (zabrane zresztą nie zgodnie z prawem jak orzekł Trybunał) w formie zasiłku dla opiekuna. Zatem ja wypłacam wszystkim którzy wcześniej nabyli prawo do ŚP.
Ola10

Napisano: 11 cze 2014, 11:40

Byłam u Mazurkiewicza, mówił jeżeli SKO wydało decyzję w tym stanie prawnym tj. na dzień 31.12.2014 my wydajemy decyzję zgodnie z art 16 KPA
`ania

Napisano: 11 cze 2014, 11:41

oczywiście stan na 31.12.2012
`ania

Strona 1 z 6    [ Posty: 56 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x