Mam problem czy wiecie coś na temat transferu świadczeń do innych państw. Jak powinnien być prawidłowo wypełniony formularz E411, E401, kto go powinnien wydać. Prosze o wszystkie informacje na ten temat. Czy ktoś ma podobny problem?
bardzo prosze o pomoc chce zalatwic zasilek rodzinny ,maz pracuje w czechach a ja w polsce,wiem ze papiery sie sklada w rops ale co dalej ska mam wziasc te formukarze e401i e411 czy te formularze rops sam wysyla do danej instytucji bardzo prosze o pomoc.
mam pytanie do was. dotyczy zasilkow rodzinnych; jezeli obydwoje rodzicow pracuje w Czechach, dokladnie 5 km od miejsca zamieszkania w polsce. czy moga pobierac zasilek rodzinny na dzieci w polsce?.dzieci sie jeszcze ucza. prosze was o jakies wskazowki. dziekuje bardzo. ana
czesc karina. twoj maz pracuje w czechach to moze zglosic sie do instytucji w miejscu gdzie pracuje i przyznadza mu zasilek rodzinny na dziecko. znam duzo osob ktore pobieraja zasilki rodzinne w czechach a zony pracuja w polsce.
może ktoś mi podpowie,co mogę zrobić dalej:od września staram się o zasiłek z Niemiec.Wypełniłam potrzebne druki,odpowiedni nasz urząd w Toruniu wysłał,i mia lam się o nic nie martwić.A teraz z famielienkasse w Bautzen chcą,żebym postarała się z urz.skarb.w Niemczech o dokument o płaconych podatkach.Wiem,że firma zatrudniająca męża nie płaciła ich,bo mieściła się w jakichś kryteriach.A bez tego dokumenty nie chcą przyznać rodzinnego.Pozostał wszystkie składki miał opłacane.
witam staram się o rodzinne od roku w Niemczech dostała odpowiedź negatywną może ktoś wie jak się ma opłacanie KRUSu do kindergeldu oni motywują swoją odmowę właśnie tym ze mam ubez.socjalne w Polsce
Mam pytanie;ja pracuję za granicą a żona z dziećmi w polsce/nie pracuje/ świadczenie chciałbym pobierać ja za granicą - kto ma wypełnić druk E-411 bo zapewne ja mam go złożyć,z góry dziękuję.