bezdomny
Re: bezdomny
Art.101 ust 2 ostatni pobyt nie ma co gadać mamy ust. Jak jest w dowodzie puste miejsce brak zameldowania to bezdomny rozmawiałem z posełem jest ust art.101 ust 2 pozatym dowód osobisty mówi wszystko moi drodzy po co dyskutować ksero robimy dokumentu mamy podkładke zwraca koszty gmina ostatniego miejsca pobytu my jesteśmy pośrednikiem sorki za ortografie inter...ale puźno już pozdrowionka
Do Adama: gmina ostatniego miejsca stałego zameldowania nie pobytu.Przeczytaj art.101 ust 2 ze zrozumieniem. Jeśli nie ma meldunku w dowodzie, a bezdomny, który przebywa w schronisku w mojej miejscowości ,podaje ostatni stały meldunek np. miejscowość X . Wysyłam niezbędne dokumenty z wywiadem o pokrycie kosztów/ wpierw kontaktuję się z MOPS w miejscowości X/ Miejscowość x sprawdza czy meldunek się zgadza i pokrywa koszty bezdomnego w mojej miejscowości. Jeśli nie to wysyłam bezdomnego do x niech się zajmą i aktywizują bezdomnego. Pozdrawiam
Mieliśmy raz taki przypadek my odmuwiliśmy bezdomnemu był z innej gminy wywiad przeprowadzony prawidłowo zarejestrowany w pup cała dokumentacja poszła do nas.!!!
Bo on przebywał u znajomego, oczywiście jeden z moich kolegów zakwestionował, że nie jest on bezdomny, mimo że w dowodzie,jak wuł widniało puste miejsce,ale do płenty skończyło się na wizycie tv
telefon od wojewody do dziś nasza szefowa z byka się patrzy na kolege a ostrzegałem!!!! płenta taka niema co się od ustawy mądrzejszym SIę robić na szczęście jakoś z tego wyszliśmy cało.
:) )
Bo on przebywał u znajomego, oczywiście jeden z moich kolegów zakwestionował, że nie jest on bezdomny, mimo że w dowodzie,jak wuł widniało puste miejsce,ale do płenty skończyło się na wizycie tv
telefon od wojewody do dziś nasza szefowa z byka się patrzy na kolege a ostrzegałem!!!! płenta taka niema co się od ustawy mądrzejszym SIę robić na szczęście jakoś z tego wyszliśmy cało.

Jeśli osoba z innej miejscowości ,wymeldowana ze stałego zameldowania i zamieszkuje w mieszkaniu mieszkalnym w mojej miejscowości, lub wynajmująca mieszkanie ja daję zasiłki i robię pracę socjalną/ piszę tylko pismo do Ośrodka z byłego miejsca stałego zameldowania z zapytaniem czy osoba korzysta u nich z zasiłków i informuję, ze u nas mieszka i na jakich zasadach
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Kaska, to nieprawda. Deklarowany zamiar związania przyszłości ma znaczenie, jeżeli ktoś przebywa w jakimś lokalu mieszkalnym - wtedy zastosowanie ma art. 101 ust. 1. Natomiast w przypadku bezdomnego ma zastosowanie art. 101 ust. 2 - niezależnie od deklarowanych zamiarów właściwą miejscowo jest gmina ost. stałego meldunku. Klient zamieszkujący w schronisku zawsze jest osobą bezdomną, bo schronisko w rozumieniu przepisów nie jest lokalem mieszkalnym. Możecie próbować ale nie wygracie tego.
gminy które nie maja u siebie schronisk czy noclegowni bardzo chętnie pozbyłyby sie bezdomnego jak kaska... co za bzdury... a te teksty o centrum życiowym i że nie wiąże swojej przyszlości z gminą właściwą... szlag mnie trafia jak czytam takie bzdury podpisywane przez kierowników z psich dupek!!! brak wiedzy merytorycznej z naszej ustawy że aż boli...
b
zgadzam się z Toba w zupełności... też mnie trafia na takie pisemka!!!
zgadzam się z Toba w zupełności... też mnie trafia na takie pisemka!!!
takie dostaję pisma z niektórych gmin, że centrum życiowe jest w naszym schronisku ich bezdomnego , mnie aż trzęsie z tej głupoty OPSów ostatniego miejsca zameldowania bezdomnego przebywającego w naszej miejscowości w schronisku.Ten bezdomny całkiem głupieje z durnot jakie wyprawia jego OPS. Powiedziałam sobie, że nie będę się bawiła tylko takiemu klientowi jak złoży u nas dokumenty dam odmowę/ mam pisma odmawiające pomocy z ich Ośrodków/ i sama osobiście pomogę napisać odwołanie, bo innej rady na te gminy nie mam, albo prasa i rozgłośnię sprawę, jak postępują z bezdomnym zaznaczam niektóre OPSy ostatniego miejsca stałego zameldowania bezdomnego przebywającego w schronisku w moim mieście.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Magda, ty zasadniczo nie możesz dać odmowy bezdomnemu z innej gminy przebywającemu u was. Właściwa miejscowo jest gmina ostatniego meldunku na pobyt stały i to ona powinna dawać odmowę. Jeżeli bezdomny złoży u was wniosek i uważasz, że sytuacja jest niecierpiąca zwłoki, wtedy przyznajesz pomoc (101 ust. 3) i domagasz się zwrotu od gminy ostatniego meldunku (101 ust. 7). Natomiast jeżeli w twojej ocenie nie ma takiej sytuacji, to przekazujesz jego wniosek do gminy właściwej miejscowo i to ona, jeśli chce, daje odmowę. Wtedy pomagasz mu się odwołać. Albo gmina skarży się, że nie jest właściwa bo blablabla centrum życiowe i sromotnie przegrywa
Ale jeżeli ty dasz mu na miejscu odmowę, to już samo to będzie wg mnie niezgodne z ustawą, nie mówiąc już o tym, że wtedy jego odwołanie będzie dotyczyć organu który wydał decyzję czyli was a nie tamtej gminy, a chyba nie o to ci chodziło 

Oprócz bezdomny - Uzależnienia, Bezdomność przeczytaj również:
specjalista terapii uzależnień od narkotyków
pomóżcie
Za zgodność z orginałem
z. stały osoby bezdomnej
czy członkowie RPA musza sie szkolić co rok?
jaki numer nadajecie dla pism GKRPA po zmianie instrukcji kancelaryjnej?
KURS TAŃCA???
opłata za zezwoleni
kontrola dobrowolnego leczenia
pracownik socjalny w komisji
postanowienie sądu, kto kontroluje realizację ?
członkowie komisji - sekretarz-pilne !!!
kontrola z Urzędu wojewódzkiego-miał ktoś?
bezdomni
Czy trzeźwy alkoholik może pracować w policji?
bezdomny