catering w placówce - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 6 z 7    [ Posty: 70 ]

Napisano: 08 lis 2012, 8:32

kurcze a kucharki nie mają ważnych badań sanepidowskich?!
~Marianna

Napisano: 08 lis 2012, 8:32

kama czujesz ten absurd?
~Marianna

Napisano: 08 lis 2012, 10:32

Marianno nie wiem o co ci chodzi-badania maja kucharki i wychowawcy a wychowankowie nie.Patrząc na poczynania co niektórych wychowanków to musieliby chodzic głodni lub nawzajem by sie powytruwali:)takie są ich zdolności kulinarne
~kama

Napisano: 08 lis 2012, 12:21

u nas jak obiad ugotowała wychowanka ,która uczeszcza do szkoly o profilu :kucharz -to wszystko bylo do wyrzucenia i trzeba było dzieciom robić kanapki;)a bardzo chciala być samodzielna, nie chciała pomocy!
~kp

Napisano: 08 lis 2012, 12:28

a my to nie musimy uwazać jak przygotowujemy posiłki z dziećmi?noże,gorąca woda,gaz,zarazki-dlatego sanepid zakazuje kucharkom !!!!!a my wychowawcy-musimy to robić -wtedy nie ma zadnych zagrożeń dla dzieci przygotowujących posilki!!!!
~kp

Napisano: 08 lis 2012, 12:32

a propos robicie próbki po posiłkach z każdego skladnika potrawy?
~kp

Napisano: 08 lis 2012, 13:32

Do kp zbieranie próbek nie jest obiązkowe. U mnie się tego już nie robi. Jeżeli przestrzegacie procedur zapisanych w księdze HACAP i dojdzie do zatrucian to sanepid musi udowodnić, że miało miejsce złamania procedur i to u was nastąpiło zatrucie. Druga sprawa to szkoda kasy 365 dni razy 7 złotych i 2550 pln do kosza. Bzdura.
~Marcin

Napisano: 08 lis 2012, 13:43

HACAP - co to jest
~jolka

Napisano: 09 lis 2012, 0:16

dużo nieścisłości z tym przygotowywaniem.kiedy gotuja kucharki to codzieniie z kazdego posiłku robia próbki!to wiem na 100%ale jak juz my w wakacje lub jakis weekend musimy przygotowywac posilki to juz nic takiego miejsca nie ma.dziwne to wszystko...
~kama

Napisano: 09 lis 2012, 14:59

Jak napisałem wyżej - nie ma obowiązku zbierania żadnych próbek. Mało tego biegły sądowy podał mi przykład. Doszło do zatrucia rzekomo w restauracji. Właściciel przekazał próbki. Sanepid stwierdził w nich coś jednak nie przyczynę zatrucia. Gość w sądzie był na przegranej pozycji. Nawet jeżeli w zmywarce są dezynfekowane pojemniki na próbki a dojdzie do nie pobrania płynu to słoiczek jest brudny i coś może się wychodować.
~Marcin

Strona 6 z 7    [ Posty: 70 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem