~kaja ale jak będziesz wydawać decyzje dla kwot w starych wysokościach i według starych przepisów?, skoro te wszystkie przepisy zostały nową ustawą uchylone. Na dodatek masz sytuację: dziecko jest w rodzinie u dziadków jest małe więc dostaje teraz 988,20 zł a w lutym zostanie mu przyznany zasiłek pielęgnacyjny to jak napiszesz decyzje. wg starych przepisów które już nie ma czy wg nowych.
Mi prawnik powiedział że nie można się powoływać od stycznia na przepisy których już nie ma, więc wszystkie decyzje są do zmiany a jak napiszesz decyzję w wypadku opisanym wyżej?
nie można dać mniej niż dotychczas... to jak ktoś dostaje teraz więcej z uwagi na wiek dziecka (do 7rż) to też nie będzie można dac mniej? nowa ustawa rezygnuje z tego podziału.
no właśnie ja też się nad tym zastanawiam, ale chyba rzeczywiście nie będzie można dać mniej niż otrzymywało dziecko ale to znaczy, że tą zwiększoną pomoc będzie otrzymywało dziecko aż do uzyskania pełnoletności? Dziwne to wszystko!!!
jutro wracam do pracy po urlopie i podam Wam konkretny art., który mówi, że rodzina otrzymuje pomoc nie mniejszą niż dotychczasowa. Mój prawnik twierdzi, że część rodzin dostanie nowe decyzje ale z przywołaniem tego właśnie art. nowej ustawy bez zmiany kwoty świadczenia.
~kaja spytaj się swojego prawnika co masz zrobić w sytuacji, którą opisałem wyżej. Ja swojego pytałem: Trzeba zmienić decyzję i wydać nową wg. obowiązujących przepisów. Nie można się powoływać na przepisy, których nie ma. Do tego jeszcze konstytucyjny obowiązek, że wszyscy są równi wobec prawa (no przynajmniej w teorii). Nie może być tak, że dwie różne osoby wg tych samych przepisów otrzymują różne świadczenia bo jedna rodzina zastępcza powstała 31.12.2011r a druga 01.01.2012.
Ustawa jest bublem, który powinien w większości trafić do kosza. Teraz jeszcze tak myślę przecież to bez sensu część rodzin przekształcimy ze spokrewnionych w niespokrewnione i podwyższymy im świadczenie od 01.01.2012, a tym co się kończą np zasiłki pielęgnacyjne czy 7 lat, to co. Zostawimy w dotychczasowej wysokości? Przykład dziadkowie, dziecko poniżej 7 lat, teraz dostają 988,20 a dzieciak kończy 7 lat 2 stycznia. Co i co robić? w nowego powinien dostać 660 zł, ale teoretycznie jest przepis który mówi że nie może dostać mniej. To co od 02.01.2012 płacę takiej rodzinie 660 zł czy 988,20 zł? Najgorsze jest, że z tym wszystkim zostaniemy sami jako pracownicy OPS i PCPR a nasi wybrańcy narodu (bo to już po wyborach będzie) zawsze będą mogli zwalić na tych \"drugich\".
to podobno jest np. renta rodzinna po zmarłym ojcu, który był sędzią:-)jak mowiła babeczka z ministerstwa to są właśnie te ,, inne,, renty.Sądze że do tego będzie zaliczana też renta ,,mundurowa,,