co z prac. socjalnymi od stycznia 2012? - Stare tematy

Strona 2 z 7    [ Posty: 65 ]

Napisano: 22 sie 2011, 15:35

do \"m-\"

skąd wiesz,że pracownik pcpr będzie przeprowadzał w rodzinach wywiady raz na pół roku, jak z art. 107 gdzie jest mowa o tym, w jakim celu przeprowadza się wywiad środowiskowy, zniknął zapis o ocenie sytuacji dziecka umieszczonego w rodzinie zastępczej i zniknął również zapis o przeprowadzaniu tego wywiadu przed przyznaniem świadczenia na częściowe pokrycie kosztów utrzymania dziecka w rodzinie zastępczej. No jest jeszcze taka ewentualność, że wyjdzie jakieś rozporządzenie, ale w nowej ustawie nie ma żadnej wzmianki, że przeprowadza się jakieś wywiady środowiskowe. Wywiad pozostaje jedynie w stosunku do osób usamodzielnianych.
~pcpr

Napisano: 22 sie 2011, 15:37

a rodzinę wspiera i pracuje z rodziną zastępczą koordynator zatrudniony u Organizatora
~pcpr

Napisano: 22 sie 2011, 15:43

znajoma była na szkoleniu, na którym kobieta z Ministerstwa oficjalnie powiedziała że znika obowiązek przeprowadzania wywiadów środowiskowych w rz, w związku z odpłatnością i usamodzielnieniem... zatem świadczenia i odpłatności będą ustalane zgodnie z ustawą o pieczy zastępczej i kpa, podobnie jak w świadczeniach rodzinnych
~Ann

Napisano: 22 sie 2011, 15:55

co do usamodzielnień nie znika, zobacz art. 218 pkt 23 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, który wprowadza zmiany w art. 107 ustawy o pomocy społecznej
~pcpr

Napisano: 22 sie 2011, 16:36

w takim razie w jaki sposób będzie ustalana odpłatność RB? nie na podstawie wywiadu?
~~~

Napisano: 22 sie 2011, 16:41

zniknął zapis, że odpłatność ustala się po zbadaniu syt. osobistej i dochodowej, a taką ustalało się drogą wywiadu. jak będzie teraz to nie wiem, rada powiatu ma to określić, na jakiej podst. będziemy naliczać opłaty i odstępować od nich, ale jak będziemy badać syt. osobistą strony nie wiem.
~dd

Napisano: 22 sie 2011, 16:46

Nic z tego nie rozumię, kto ma rację.
~PCPR

Napisano: 22 sie 2011, 16:51

skoro rada powiatu ma okreslic to w praktyce zrobi to pcpr i przekaze na rade, u mnie tak to jest, tylko jak to ugryzc... wrr
~~~~

Napisano: 23 sie 2011, 15:10

Faktycznie!! to dobra wiadomość, chociaż zastanawia mnie pewność p. z ministerstwa o fakcie wykreślenia obowiązku przeprowadzenia wywiadów w przypadku usamodzielnianych
~Ann

Napisano: 23 sie 2011, 16:12

W ustawie o pomocy społecznej nadal zostały usamodzielnienia z MOW, MOS, zakładów poprawczych i w ich przypadku zostały też wywiady
~r....

Strona 2 z 7    [ Posty: 65 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x