czy trzeba płacic za dps rodzica - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 7    [ Posty: 64 ]

Napisano: 05 sty 2010, 22:02

witam
mam problem i prosze o pomoc. otrzymalam pismo z miejskiego osrodka pomocy spolecznej o wstawienie sie i przedstwaienie swoich dochodów w celu zwerifikowania zdolnosci placenia za pobyt matki w DPSie. Takie zgloszenie otrzymal takze moj brat jednak on nie wstawil sie i nie przedstwail swoich dochodow, nadmienie iz pracownik socjalny dal do zrozumienia ze jesli moj brat sie nie wstawil to nie zostanie pociagniety do odpowiedzialnosci finansowej gdyz nie sa w stanie zwerifikowac jego sytuacji materialnej. Stad od razu moje pytanie:Czy ja przedstawiajac zaswiadczenie o dochodach zrobilam blad, moglam ich nie przedstawiac???? moje zarobki za ostatni miesiac byly w wysokosci 2700 ale z nadgodzinami, ktore sa nie zawsze standardowe podstawowe wynagrodzenie to ok 1700zl, dodatkowo mam wydatki na kredyt hipoteczny 1000zl+ opłaty miesieczne 450zl.Moja sytuacja rodzinna jest zła , zostalam wyrzucona z domu przez to zostalam zmuszona do wziecia tak duzego kredytu na mieszkanie, nie utrzymuje z rodzina kontaktu.prosze o pomoc jakie ewentualnie podjac kroki aby nie zostac pociagnietym do ponoszenia tego kosztu, gdyz i tak nie jestem w stanie tego pokryc.
~Anita

Napisano: 06 sty 2010, 9:43

poprostu nie zgłaszaj sie do osrodka a jakby cos to napiszesz ze nie będziesz ponosic żadnych kosztów odpłatnosci za DPS. Pamiętaj nik na siłę nie może Cię zmusić to nie sąd. Tak to jest jak ktos jest normalnym czlowiekiem i na wezwania sie zgłasza albo udostepnia swoje dane pani urzędniczce.
~Igor

Napisano: 06 sty 2010, 21:56

serdecznie dziekuje za wsparcie pozdrawiam
~Anita

Napisano: 13 sty 2010, 1:12

Igor co Ty za bzdury wypisujesz. Może tak wszystkich rodziców do DPS. To co, że ich dzieci zarabiają 2700 brutto przecież ich rodzice mogą żyć na koszt podatników, których zarobki są jeszcze niższe. Zgodnie z ustawą sytuacja Twoja Anito i Twojego brata powinna być określona co do możliwości partycypowania w kosztach pobytu przecież Waszej matki w DPS. Ustawa jasno określa kiedy rodzina nie ponosi odpłatności. Ośrodki Pomocy Społecznej powinny sprawy kierować do Sądu. Dlaczego inni mają ponosić koszty utrzymania Twojej matki.
~xxx

Napisano: 21 sty 2010, 15:18

W przypadku gdy będziesz się uchylała od współpracy z ośrodkiem, ośrodek ten może sam, z urzędu ustalić twoje dochody i sytuację materialno-bytową. Z reguły to trochę trwa. Jednak jeśli okaże się ze kwalifikujesz sie do ponoszenia opłaty napewno będzie jej żądał. W przypadku gdy nie podpiszesz dobrowolnie umowy kieruje sprawę na drogę sądową, potem komornik(gdy mimo wyroku sądu nie będziesz uiszczała określonej opłaty). Tak czy inaczej ściągnie kasę-miałam 2 takie przypadki. Wydaje mi się że lepiej przedstawić dochody, wyjaśnić że to są z nadgodzinami a masz jeszcze inne zobowiązania i ewentualnie dogadać się co do wysokości wnoszonej opłaty. To samo tyczy się twojego brata
~mopsik

Napisano: 21 sty 2010, 15:28

\"xxx\" ma rację , to jakaś wierutna bzdura, ośrodek zawsze może zwrócić się do sądu o ustalenie czy dana rodzina jest zdolna ponosić odpłatność w części jeśli rodzic nie może sam pokryć należności. Jeśli rodzina ma bardzo niski dochód to płaci urząd to zadanie własne gminy.
~Sławka

Napisano: 08 lut 2010, 10:16

Sławko przepraszam, że podpytuje, ale szukam rozwiąania dot. odpłatności za siostrę, którą umieściliśmy w DPS jako ośrodek, brat odmówił przeprowadzenia wywiadu, może wiesz jak wyegzekwowac na drodze sądowej i konkretnie jak ta treść pozwu ma się nazywać, proszę o pomoc.
~Anna

Napisano: 09 lut 2010, 21:27

~vvv

Napisano: 09 lut 2010, 21:35

KATEGORYCZNIE ODMAWIAJ

https://www.ops.pl/forum.php?page=3&cmd= ... ategory=28
Pomoc Społeczna prosi o jednoznaczne przepisy
~vvv

Strona 1 z 7    [ Posty: 64 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny