No tak, ale jajk byłam teraz na szkoleniu to prowadzący powiedział,ze jeżeli mamy wywiad, znamy sytuację osób zobowiąznych , a rodzina nie chce zgodzić się na podpisane umowy lub chce ale w kowocie nieodpowiadającej nam, to trzeba wystawic decyzje z art. 104 ust.3 i w niej okreslić wysokość opłaty, termiun zwrotu itp. czy kotos próbował tej drogi?
do mopsik. Jak zrobiłaś z tymi odpłatnościami. ja wystąpiłam na droge sądową ale sąd odrzucił mój pozew o alimenty, co mam robić dalej, proszę o kontakt [email protected]
Moze ktos mi pomoze.Pod naciskiem kierownika podpisalam umowe bedac pewnw ze ten ciezar udzwigne.Brat mimo ze zamozny nie zgodil sie na placenia a ja musialam wracac ,Od 20 lat mieszkam poza granicami polski.W tej chwili nie mam pracy.Jedyny moj staly dochod to emerytura w Polsce w wys,
690zl. Mops straszy sadem.Za pobyt musze placic 1050zl.Brat ktory nie podpisal umowy tylko sie smieje.Boje sie co bedzie,To male miasta.Kierownik Mopsu to kolega .przyjaciel to senator.Zobowiazalam sie do oddania co miesiac mojej rety ale jak mi kierownik napisal \"pani sytuacja finansowa nie ma wplywu na zawarcie umowy w razie uchylenia sie do placenia calej kwoty podamy sprawe do sadu\" Czy Mops ma racje?
umowę mozna renegocjowac, sytuacja materialna osoby zobowiązanej do ponoszenia odpłatnosci uległa zmianie. Pisz do OPS wniosek o zmiane umowy, przedstaw odcinek emerutury opisz swoja sytuację. Na pisemny wniosek musisz w ciagu 30 dni otrzymac odpowiedź, aby ponosic odpłatność za pobyt czlonka rodziny w DPS dochod na osbę w rodzinie musi byc wyzszy niz 300 % kryteruim .
gdzieś wyżej ktoś pisze, że jeśli rodzina uchyla się od płacenia za dps to można wystąpić do sądu o alimenty. BZDURA!!!!!!!!
Mylą wam się pojęcia. Tak zwana alimentacja (opłata za dps) a alimenty to zupełnie co innego. O alimenty może wystąpić osoba cierpiąca niedostatek lub jej opiekun prawny. Gmina nie jest stroną w takiej sprawie (nie cierpi niedostatku ani nie jest opiekunem). Nic dziwnego, że wnioski takie są przez sądy odrzucane.
dzieki za szybkie podpowiedzi.Ja juz w styczniu powiedomilam Mops ze nie moge w calosci doplacac i jak wspomnialam odpisali ze nic ich to nie obchodzi.Wzrocilam sie z pytaniem jak to mozliwe ze obowiazek ciazy tylko na mnie a brat ktory prowadzi na matki posesji dzialalnosc gospodarcza wystarczylo ze oswiadczyl ze nie bedzie placic i nie placi.Przeciez umowa jaka podpisalam nie moze byc umowa do konca zycia mojego skoro sytuacja tak radykalnie sie zmienila.
Jeszcze raz dziekuje za odzew.
mam pytanie .Mama droga darowizny przed laty zapisala mi mieszkanie zaznaczajac sobie sluzebnosc Mieszkala tam sama.Ja tylko pokrywalam remonty i oplacalam opiekunki sama mieszkam w innym miescie.Brat dostal dozywotnia uzywalnosc pomieszczen gospodarczych.W tej chwili mama zdecydowala sie na pobyt w DPs sie. Mieszkanie z jej rzeczami zamkniete.Wiem ze bede doplacac do jej pobytu brat mowi ze bedzie zwolniony bo on ma tylko zapisana uzywalnosc gdzie prowadzi sklep.Czy to mozliwe ze tylko ja bede obciazona platnosciami?