czy trzeba płacic za dps rodzica - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 6 z 7    [ Posty: 64 ]

Napisano: 05 kwie 2013, 17:06

Bardzo dziekuje.Juz myslalam ze nikt tu nie zaglada a jednak......
~anka

Napisano: 08 kwie 2013, 20:57

Jeżeli dochody osoby zobowiązanej przekraczają 300 kryterium (samotnie gospodarującej lub w rodzinie) gmina powinna zaproponować umowę na maxa. Osoba zobowiązana odmawia gops wszczyna postępowanie administracyjne i ustala wysokość opłaty na maxa. Strona odwołuje się sko utrzymuje w mocy i kropka. Dopiewo teraz można pisać o częściowe lub całkowite zwolnienie z opłaty.
Sąd pozew gops o co?
~nn

Napisano: 16 kwie 2013, 21:21

mam taka sytuacje.Corka ma emeryture i w calosci oddaje za pobyt ojca w DPSie.Na stale mieszka za granica i jest na utrzymaniu meza. Jak sciagnac od niej brakujace 500zl.do oplacenia .Czy jej maz musi przedstawic swoje zarobki?

~stazystka

Napisano: 18 kwie 2013, 17:11

Zgodnie z ustawa o pomocy do odpłatności są zobowiązane osoby jeżeli ich dochód na osobę w rodzinie przekracza 300% kryterium dochodowego tj. 456,-zł X300% tj. kwota 1368,-zł na osobę czyli jeśli rodzina 3-0s0bowa to dochód powyżej 4.104,-zł netto i płacisz tylko różnicę jeśli masz dochód na osobę w rodzinie 1400 to będziesz płacić 32,-zł. W przypadku osoby samotnej 300% kryterium wynosi 1.626,-zł. Więc nie piszcie bzdur, bo ustawa o pomocy jasno określa zasady odpłatności za dom pomocy społecznej. Po odliczeniu odpłatności dochód na osobę w rodzinie lub osoby samotnej nie może być mniejszy niż 300 % kryterium dochodowego osoby w rodzinie czy też osoby samotnej.
~Dana

Napisano: 18 kwie 2013, 19:42

Dana, prosto i na temat. Tak należ robić.
~nn

Napisano: 18 kwie 2013, 21:27

a czy Mops moze zadac od malzonka obywatela innego kraju oswiadczenia majatkowego w celu ustalenia platnosci jego zony za pobyt jej matki w DPS.
~stazystka

Napisano: 18 kwie 2013, 21:35

Może PROSIĆ
~nn

Napisano: 19 kwie 2013, 1:35

a jak mam to rozliczyc? Dla niego zyjacego tam pensja w euro jest ponizej sredniej ale u nas to powyzej sredniej krajowej.Jaki moge zadac dowod potwierdzajacy jego zarobki,

~stazystka

Napisano: 19 kwie 2013, 19:11

Do \"nn\" jestem Ci bardzo wdzieczna za fachowe doradztwo.Czyli wiem ,ze nic nie moge zrobic oprocz liczenia na poczucie odpowiedzialnosci kochanej rodzinki.
~stazystka

Strona 6 z 7    [ Posty: 64 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x