Jeżeli dochody osoby zobowiązanej przekraczają 300 kryterium (samotnie gospodarującej lub w rodzinie) gmina powinna zaproponować umowę na maxa. Osoba zobowiązana odmawia gops wszczyna postępowanie administracyjne i ustala wysokość opłaty na maxa. Strona odwołuje się sko utrzymuje w mocy i kropka. Dopiewo teraz można pisać o częściowe lub całkowite zwolnienie z opłaty.
Sąd pozew gops o co?
mam taka sytuacje.Corka ma emeryture i w calosci oddaje za pobyt ojca w DPSie.Na stale mieszka za granica i jest na utrzymaniu meza. Jak sciagnac od niej brakujace 500zl.do oplacenia .Czy jej maz musi przedstawic swoje zarobki?
Zgodnie z ustawa o pomocy do odpłatności są zobowiązane osoby jeżeli ich dochód na osobę w rodzinie przekracza 300% kryterium dochodowego tj. 456,-zł X300% tj. kwota 1368,-zł na osobę czyli jeśli rodzina 3-0s0bowa to dochód powyżej 4.104,-zł netto i płacisz tylko różnicę jeśli masz dochód na osobę w rodzinie 1400 to będziesz płacić 32,-zł. W przypadku osoby samotnej 300% kryterium wynosi 1.626,-zł. Więc nie piszcie bzdur, bo ustawa o pomocy jasno określa zasady odpłatności za dom pomocy społecznej. Po odliczeniu odpłatności dochód na osobę w rodzinie lub osoby samotnej nie może być mniejszy niż 300 % kryterium dochodowego osoby w rodzinie czy też osoby samotnej.
a jak mam to rozliczyc? Dla niego zyjacego tam pensja w euro jest ponizej sredniej ale u nas to powyzej sredniej krajowej.Jaki moge zadac dowod potwierdzajacy jego zarobki,
Do \"nn\" jestem Ci bardzo wdzieczna za fachowe doradztwo.Czyli wiem ,ze nic nie moge zrobic oprocz liczenia na poczucie odpowiedzialnosci kochanej rodzinki.