decyzja o odpłatności dla rodziców biologicznych - Stare tematy

Strona 2 z 9    [ Posty: 85 ]

Napisano: 14 sty 2012, 22:09

Według mnie dotyczy to tylko decyzji wydanych na podstawie nowej ustawy. Ale pewności nie mam, jeszcze tej kwestii nie rozważałam.
~mada

Napisano: 14 sty 2012, 22:28

mada -dziękuję za wymianę poglądów, miło mi będzie, jak uda nam się znowu podyskutować, życzę miłej niedzieli pozdrawiam
~Gosia

Napisano: 14 sty 2012, 23:41

decyzje jest czas wydać do 31 marca. po co już je wydawać, pierwsze powinna być uchwała,w której szczegółowo określi się na jakich zasadach odstępować, umarzać itd bo w ustawie tego nie ma napisane, więc podstawą w wydaniu jakiejkolwiek późniejszej decyzji będzie uchwała. i z doświadczenia lepiej osobne decyzje na każdego z rodziców i na każde dziecko też osobna. jeżeli jeden rodzic ma więcej niż jedno dziecko w palcówce.
~kala

Napisano: 23 sty 2012, 12:56

Ale w jaki spoeób ustalacie tą odpłatność? Wyweiady srodowiskowe? Kto je przeprowadza skoro OPS-om zabrano taką możliwość? Pomóżcie
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2012, 13:53

a czemu piszesz, że ops-om \"zabrano taka możliwość\"? my mamy projekt uchwały w którym zapisałyśmy, że decyzja jest wydawana na podstawie wywiadu środowiskowego, będziemy pisać prośby do ops-ów o wywiad powołując się na art. 105 i 107 ust. 3 ustawy o pomocy społ.
~mb

Napisano: 23 sty 2012, 14:18

Ale w art. 105 jest zapis że dla potrzeb świadczeń z pomocy społecznej. PCPR nie mają świadczeń z pomocy społecznej oraz nie są jednostkami org.pomocy społecznej.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 23 sty 2012, 15:52

w ustawie o pomocy społecznej pcpr nadal widnieje jako jednostka organizacyjna pomocy społecznej. Przecież realizujemy również inne zadania niż wymienione w ustawie o wsparciu rodziny i systemie pieczy zastępczej
~Iwona

Napisano: 23 sty 2012, 18:26

odpłatność rodziców - to nie ustawa o pomocy społecznej tylko ustawa o pieczy a tam nie ma nic o wywiadach
~no nie

Napisano: 25 sty 2012, 13:44

A ja mam pytanie, jak ustalić odłatność i wydać decyzję w przypadku rodziców biologicznych, gdy rodzina zastępcza pozostaje na ustawę o pomocy społecznej. Czy postępujemy tak jak do tej pory z ustawy o pomocy społ tj. wywiad i decyzja czy z ustawy o pieczy? Rodzina zastępcza pozostaje na starych zasadach z ustawy o pomocy społecznej
~annak

Napisano: 25 sty 2012, 13:44

A ja mam pytanie, jak ustalić odłatność i wydać decyzję w przypadku rodziców biologicznych, gdy rodzina zastępcza pozostaje na ustawę o pomocy społecznej. Czy postępujemy tak jak do tej pory z ustawy o pomocy społ tj. wywiad i decyzja czy z ustawy o pieczy? Rodzina zastępcza pozostaje na starych zasadach z ustawy o pomocy społecznej
~annak

Strona 2 z 9    [ Posty: 85 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x