decyzja o odpłatności dla rodziców biologicznych - Stare tematy

Strona 4 z 9    [ Posty: 85 ]

Napisano: 28 sty 2012, 18:27

BIG - 100% - 01.01.2013 - byłam na szkoleniu - dotyczy spraw z ustawy o pieczy a zaległości to ustawa o pomocy społecznej
pcpr a co mi powiesz na temat decyzji bo różne są opinie na ten temat
~irenka

Napisano: 03 lut 2012, 13:20

Mam prośbę napiszcie:
- jak będziecie wydawać decyzje rodzicom biologicznym? kazdemu osobno?
- mam uchwałe o całkowitym odstąpieniu tylko muszę ustalić sytuację rodzica, skoro teraz nie ma wywiadów to w jakiej formie mam prosić OPS o informację o rodzicu/dochód, stan zdrowia/ co wszystko co było w wywiadzie?
~Anka

Napisano: 03 lut 2012, 14:17

a macie już jakiś wzór decyzji dla biologicznych? sami to robicie?
~**

Napisano: 03 lut 2012, 14:25

ja nie mam prawnika, sama będę przerabiać stare,
~** - czytałam Twoje poprzednie wpisy, piszesz jedną decyzje na oboje rodziców? a potem w egzekucji nie będzie problemu tytuł wystawia się na jedną osobę?
~Anka

Napisano: 03 lut 2012, 14:54

Jeśli będę miała możliwość wystawienia jednej decyzji to tak zrobię. Mam zapis w uchwale że jeżeli rodzice gospodarstwo domowe prowadzą oddzielnie to decyzję mogę wydać indywidualnie dla każdego z nich, jednak czekam na Wojewodę i jeśli przejdzie to będę się do tego stosować. Co do późniejszej egzekucji to nie odpowiem bo nie zajmuje się tym.
~**

Napisano: 04 lut 2012, 11:31

bardzo proszę wklejcie tu wzór decyzji o opłacie rodzica biologicznego, ja zastanawiam się jak wpisywać kwoty każdemu rodzicowi zgodnie z art. że płacą solidarnie - jedna decyzja na kwotę świadczenia - proszę pomóżcie bo mam już wystawić decyzje dt dzieci umieszczonych w rodzinie w 2012 r. od I 2012 a jeszcze nawet nie mam wzoru :(
~Olla

Napisano: 06 lut 2012, 12:41

decyzje wystawiam oddzielnie dla każdego rodzica, bo to są przecież dwie osoby i mimo, że prowadzą wspólne gospodarstwo odpowiadają każde za siebie. Jeśli prowadzą odrębne - sprawa jasna. mam tylko dylemat jeśli chodzi o oświadczenia i stosowanie tutaj kpa. Jeśli ich wezwę i się nie zgłoszą to czy mogę wysłać do nich pracownika, aby zebrał oświadczenia. Przecież oni sami nie będą występować o odstąpienie od obciążania ich kosztami utrzymania dzieci w placówce. Przynajmniej u mnie takie sytuacje się nie zdarzają. To my namawiamy ich do pisania takich wniosków, aby nie robić sobie darmowej roboty ( i tak nie mają z czego zapłacić).
~marynia

Napisano: 06 lut 2012, 12:59

co do oddzielnych decyzji dla rodziców biologicznych to sprawa nie jest jednoznaczna zgodnie z interperetacją SKO (odwołanie rodzica biologicznego od decyzji w sprawie odpłatności) solidarne ponoszenie opłat oznacza, \"że w obecnym stanie prawnym zachodzi konieczność określenia opłaty za pobyt dziecka w rodzinie zastęczej oraz ewentualnie ulg co do ponoszonej odpłatności jedną decyzją wydaną na imię obojga rodziców\", interpretacja z 2010r., ale nowa ustawa również wskazuje na solidarne wnoszenie opłat przez rodziców biologicznych więc wykładnia raczej nie ulega zmianie
~borys

Napisano: 06 lut 2012, 18:58

marynia! nam nie wolno iść w środowisko do rodzica biologicznego, wszystko zgodnie z kpa, żadnych wywiadów, ja będę ich wzywać jak nie przyjdą to cała opłata. Stare sprawy będzie łatwiej bo znasz już ich, jak nie przyjdzie a wiesz ze starej dokumentacji że bezrobotny to sama napisz do PUP i już masz zaświadczenie itd.
~no nie

Napisano: 10 lut 2012, 14:51

no nie. Na pewno masz rację, ale po co mam wystawiać decyzje o odpłatności jak przez 12 lat pracy w PCPR nie zdarzyło mi się , żeby któraś rodzina była obciążona kosztami. Nawet jak wystawi e decyzję o odpłatności to i tak nic sobie z tego nie zrobią, ja będę mieć robotę ( egzekucja itp) a ich to i tak nie wzruszy. U mnie w powiecie gminy nie mają asystentów więc nie ma kto z rodzinami pracować i nie będzie miał kto im wytłumaczyć co i jak mają zrobić, więc sami musimy ruszyć w teren. Takie życie
~marynia

Strona 4 z 9    [ Posty: 85 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x