Diagnoza - analiza - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 23 cze 2015, 13:24

Witam.
Zabieram się właśnie za przeprowadzenie diagnozy zjawiska przemocy na terenie gminy. Całościowo dokument ma zawierać:
1. informacje na temat wiedzy mieszkańców na temat przemocy w rodzinie i procedury "NK".
2. wiedzy mieszkańców na temat instytucji świadczących pomoc na rzecz osób doświadczających przemocy w rodzinie.
3. zbadanie czynników sprzyjających i utrudniających skuteczną pomoc osobom dotkniętym przemocą w rodzinie.

Potrzebuję pomocy w skonstruowaniu kwestionariusza ankiety aby zbadać powyższe punkty. Z pytaniami metryczkowymi sobie poradzę. Proszę tylko o pomysły jak zadawać pytania by wyciągnąć z odpowiedzi esencję problemu.
Jeżeli ktoś już takie "cuś" robił i mógłby podzielić się doświadczeniami to byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
Jarek
Jkob

Napisano: 24 cze 2015, 8:16

Zamiast zlecać firmom zewnętrznym za grubą kasę przygotowanie takiej diagnozy może wypracujemy wspólnie narzędzie, które pozwoli nam we własnym zakresie takie badanie przeprowadzić?

Mam takie oto pytanie:
Czy w Pana/Pani rodzinie dochodziło do wystąpienia przemocy domowej?
- tak
- nie
- nie chcę odpowiadać na to pytanie

Pytanie, pytaniem ale chodzi mi o to czy na podstawie odpowiedzi trzeciej mogę wysnuć przypuszczenie, że być może coś w rodzinie się działo, lecz jest to temat tabu i powinien zostać w tzw. czterech ścianach?
Jkob

Napisano: 24 cze 2015, 9:22

Jarek
zacznij od tego czy ludzie w ogóle rozumieją pojęcie/ definicję przemocy- to po pierwsze
po drugie: na jakiej grupie prowadzisz badanie? wszyscy? młodzież, dorośli, seniorzy? kobiety, mężczyźni, ? osoby z niepełnosprawnościami także? to istotne pytanie.
po trzecie : jakie środowisko ? wieś, miasto?
a na Twoje pytanie odpowiadając. Nie możesz na podstawie odpowiedzi trzeciej stawiać tezy że w rodzinie coś się działo ale jest to temat tabu- jak to piszesz. Mało tego. Nie możesz w taki sposób zapytać. a zresztą dużo by pisać.
Ktoś cię ożenił widzę z ta diagnozą. Współczuję szczerze bo czeka cię ogrom pracy- a ty już źle zaczynasz... Gmina ma spokój- bo ją odciążyłeś ale straci na tym twoja rodzina ( czas) i oby nie reputacja;)
Emilka.

Napisano: 24 cze 2015, 9:45

Definicję przemocy, analiza demograficzna itp. to pikuś. Czytałem wiele różnych opracowań, diagnoz i z takimi sprawami sobie poradzę.

Przygotowanie ankiety, której wyniki dadzą mi jakiś obraz problemu to już inna sprawa. Dlatego tutaj piszę.

Ankiety chcę przeprowadzać wspólnie z innymi pracownikami socjalnymi chodząc od domu do domu w taki sposób, żeby przebadać nie mniej niż 100 środowisk. Nie znając ludzi z terenu badania na dzień dobry mam nadzieję spotkać wszystkie wymienione przez Ciebie grupy.
Nie jestem specjalistą w tej materii (co zapewne widać) ale jak to określiłaś zostałem z tym ożeniony i staram się zrobić wszystko co w mojej mocy by efekt był miarodajny.
Dlaczego uważasz, że nie powinienem zadawać wprost takiego pytania? Trzecia odpowiedź coś sugeruje i potwierdzałaby stereotyp.
Jkob

Napisano: 24 cze 2015, 10:48

Jarek nie mam teraz czasu, odezwę się ewentualnie później..
Trzecia odpowiedź nie potwierdza stereotypu. Absolutnie.
Emilka.

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x