Diagnoza psychofizyczna - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 3 z 4    [ Posty: 36 ]

Napisano: 14 lut 2013, 13:46

Aniu a kogo pytasz? Psychologów, pedagogów, wychowawców? ;)
Chociaż nie wiem co miałby przy diagnozie \"psychofizycznej\" robić pedagog czy wychowawca. Prędzej psycholog i lekarz/pielęgniarka ;).
A tak serio. Standaryzowane narzędzia są do kupienia w pracowni testów PTP. Wybierasz to co Tobie jest potrzebne (jeśli masz stosowne uprawnienia do korzystania z nich) a placówka płaci. Pedagog przeważnie posługuje się narzędziami wykorzystywanymi w poradniach psych-ped (w zależności od potrzeb i umiejętności i wiedzy diagnosty).

~etatysta

Napisano: 14 lut 2013, 16:00

Tyle etatysto to wiem. Pytam psychologów i pedagogów, którzy zajmują się diagnozą to chyba oczywiste.
~Ania

Napisano: 14 lut 2013, 16:25

Przepraszam, pytanie wydało się mi tak groteskowe, że nieoczywiste. Wywiad standaryzowany też się liczy? ;)
~etatysta

Napisano: 28 lut 2013, 1:27

Etatysta ma rację, że diagnozę powinien robić psycholog i pielęgniarka
bo to jest diagnoza psychofizyczna a nie psychopedagogiczna.
~Irka

Napisano: 28 lut 2013, 1:33

U mnie w placówce nie ma standaryzowanych narzędzi, wykorzystuje się obserwację, dokumenty dziecka, wywiad środowiskowy, rozmowa z dzieckiem, wywiad z rodzicami, prace dziecka itp.
~Irka

Napisano: 16 kwie 2013, 15:11

Witam :)
ja również bardzo proszę o przesłanie wzoru diagnozy. Chętnie podzielę się spostrzeżeniami i innymi kartami czy dokumentami.
~Ania

Napisano: 16 kwie 2013, 15:12

ja również bardzo proszę o przesłanie wzoru diagnozy. Chętnie podzielę się spostrzeżeniami i innymi kartami czy dokumentami.

[email protected]
~Ania

Napisano: 19 kwie 2013, 21:59

[email protected]
~xxx11

Napisano: 02 maja 2013, 21:40

Aniu a kogo pytasz? Psychologów, pedagogów, wychowawców? ;)
Chociaż nie wiem co miałby przy diagnozie \"psychofizycznej\" robić pedagog czy wychowawca. Prędzej psycholog i lekarz/pielęgniarka ;).
A tak serio. Standaryzowane narzędzia są do kupienia w pracowni testów PTP. Wybierasz to co Tobie jest potrzebne (jeśli masz stosowne uprawnienia do korzystania z nich) a placówka płaci. Pedagog przeważnie posługuje się narzędziami wykorzystywanymi w poradniach psych-ped (w zależności od potrzeb i umiejętności i wiedzy diagnosty).

Nie zgodzę sie że pedagog nie robi diagnozy. w rozporządzeniu jest jasno napisane że diagnozę psychofizyczna sporządza psycholog lub pedagog.Po co narzędzia do badań w PPP , rozumiem że wtedy gdy dziecko nie było badane w Poradnii. Pedagog raczej skupia sie na diagnozie kryzysu w rodzinie , mocnych stronach , zaleceniach do pracy , prowadzi badania itp.Wszystko zależy od sytuacji
~uula

Napisano: 10 maja 2013, 19:07

Po jakim czasie robicie ewaluację diagnozy?
~Irka

Strona 3 z 4    [ Posty: 36 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x