DODATEK SOCJALNY - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 07 sie 2012, 12:14

Jak płacicie w tym roku dodatek 250 zł dla pracownika socjalnego ? Dostałam informację, ze od wojewody się nie naleźy.
~Eda

Napisano: 07 sie 2012, 16:03

Pracownikom socjalnym zatrudnionym w placówkach op.-wych. nie należy się dodatek - pisałam w tej sprawie do Ministerstwa i taka mam odpowiedź
~marta

Napisano: 07 sie 2012, 16:58

a co Ministerstwo na to że placówki \"stare\" pracują na starych zasadach do końca2012 r.
~aga

Napisano: 08 sie 2012, 13:08

Więc skąd bierzecie pieniądze na ten dodatek ?
~Eda

Napisano: 08 sie 2012, 13:24

Dodatek nie przysługuje i nie jest w ogóle wypłacany
~marta

Napisano: 08 sie 2012, 16:24

u nas jest nie wiem na jakiej podstawie ale na pewno jest gdzieś już wcześniej był poruszany ten temat
~Spartan

Napisano: 08 sie 2012, 18:01

Dodatek się należy jeżeli większość swojego czasu pracownik socjalny pracuje w terenie (tam są jakieś procenty ale nie pamiętam dokładnie jaki wymiar).
Panzer
Stażysta
Od: 02 lut 2010, 20:03
Zajmuję się:

Napisano: 10 sie 2012, 2:09

Kiedyś były te \"procenty\" ;) a dokładnie było ich 50, ale w nowych przepisach \"procenty\" już nie obowiązują.
W ogóle wg. nowej ustawy zaczyna pojawiać się problem z podstawą naliczenia wynagrodzenia prac. socjalnemu w p.o.w.
W ustawie się pojawia (powalczyliśmy o to na podkomisji), jako osoba mogąca pracować z dziećmi w placówce, ale nie do końca wszędzie prawnicy sejmowi go ujęli w przepisach.
Pozdr.
~Wojtek

Napisano: 10 sie 2012, 2:10

Marta, podaj szczegóły pisma z MPiPS.
Pozdr.
~Wojtek

Napisano: 10 sie 2012, 13:10

\"Z dniem 1 stycznia 2012r. weszły w życie przepisy ustawy z dnia 9 czerwca 2011r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, która uchyliła w ustawie o pomocy społecznej regulacje dotyczące rodzin zastępczych i placówek opiekuńczo - wychowawczych. Dlatego też placówki opiekuńczo - wychowawcze straciły status jednostek organizacyjnych pomocy społecznej (dodatek należy sie pracownikom socjalnym zatrudnionym w SAMORZĄDOWYCH JEDNOSTKACH ORGANIZACYJNYCH POMOCY SPOŁECZNEJ). Brak jest więc przesłanki w takiej jednostce do wypłaty dodatku dla pracownika socjalnego.
W opinii tut. Departamentu nie ma przeszkód, aby taki dodatek ustalił pracodawca w ramach regulaminu wynagradzania(...). Dodatek ten musiałby być finansowany ze środków własnych powiatu.\"
~marta

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x