do wredna , esia i innych mądrych - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 4 z 5    [ Posty: 42 ]

Napisano: 30 kwie 2014, 11:47

~123 pisze:do ewap - ja bym czekała, co wynikanie z odwołania , wg. mnie przyznaliście i wypłaciliście zgodnie z poprzednim orzeczeniem . Ja bym udała, że nie widziałam aktualnego orzeczenia .

do Esia:
Ja również nie mylę z zasiłkiem pielęgnacyjnym, jedynie ze zrozumieniem czytam ustawę o pomocy społecznej.
oj dzieci dzieci
do 123
a to udawanie że się nie widzi nowego orzeczenia to też wynika z czytania ustawy ze zrozumieniem ???
krytyczna

Napisano: 30 kwie 2014, 12:10

do krytycznej
tak oraz spojrzenia indywidualnie na przypadek , co powinno być w pomocy społecznej podstawą działania i pomagania!!!
~123

Napisano: 30 kwie 2014, 13:34

A ja nie zgadzam sie z esią - najważniejsza jest tu data ustalenia niepełnosprawności czyli od 26.02.2014 i zasiłek stały przysługuje od 1 kwietnia :!:
agni

Napisano: 30 kwie 2014, 14:28

Data ustalenia niepełnosprawności to 11.04. Wtedy było posiedzenie PZON. Data 26.02. to data złożenia wniosku przez klienta.
Esia

Napisano: 30 kwie 2014, 14:56

Nie esiu- data ustalenia niepełnosprawności to też 26.02.14r.
agni

Napisano: 02 maja 2014, 12:10

My w takiej sytuacji ( pod warunkiem, ze osoba nie jest zarejestrowana w biurze pracy) przyznajemy od 1 kwietnia.
Zocha1

Napisano: 02 maja 2014, 12:13

Odnośnie pokrywających się orzeczeń, stare orzeczenie jest jak najbardziej ważne i nie ma tu mowy o nienaleznie pobranym swiadczeniu - bierzemy sytuację korzystniejszą dla klienta.
Zocha1

Napisano: 02 maja 2014, 14:10

Ależ oczywiście, że nie. Nowe orzeczenie zastępuje stare.
Ostatnio miałam przypadek przy zasiłku stałem, że facet miał orzeczenie o umiarkowanym st. n. na stałe. Taka też była decyzja o zasiłku stałym - na stałe. Pogorszył się jego stan zdrowia i uzyskał orzeczenie o znacznym st. n. na 2 lata. Trzeba było zmienić decyzję o zasiłku stałym, zarówno w części dotyczącej jego wysokości, jak i o czasookresu jego przyznania. Mam na tę okoliczność zarówno opinię prawną, jak i odpowiedź MPiPS.
Esia

Napisano: 03 maja 2014, 14:20

a tą opinię mogę prosić
ewaP6913

Napisano: 05 maja 2014, 10:27

Esia zauważ, że to nowe orzeczenie jest korzystniejsze i z pewnością jest na wniosek klienta.
Nie można wydawać orzeczenia na ten sam okres jeżeli nie ma pogorszenia stanu zdrowia. Zespół orzekający z całą pewnością popełnił błąd !! To nie jest orzeczenie w tej samej sprawie - jest nowy wniosek klienta i nowe orzeczenie. Dlatego zespół powinien wydać nowe orzeczenie od 1 maja bo do 30 kwietnia obowiązywało poprzednie.
herbi

Strona 4 z 5    [ Posty: 42 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x