dodatkowe środki z PFRON - Stare tematy

Strona 10 z 10    [ Posty: 100 ]

Napisano: 25 sie 2015, 11:31

Oczywiście ze można dać na wtz. Jak sobie wyobrażacie ze pfron i minister MPIPS daja pismo niezgodne z prawem
kasia11

Napisano: 25 sie 2015, 12:18

kasia11 pisze:Oczywiście ze można dać na wtz. Jak sobie wyobrażacie ze pfron i minister MPIPS daja pismo niezgodne z prawem
Nas obowiązuje prawo a nie listy czy interpretacje. W przypadku kontroli np. NIK nie są pod uwagę brane żadne interpretacje.
Gość

Napisano: 25 sie 2015, 12:24

mielismy 3 lata temu kontrole dokumentów o wtz przez NIK warszawa, wtz zwiększamy co roku
kasia11

Napisano: 25 sie 2015, 12:32

kasia11 pisze:mielismy 3 lata temu kontrole dokumentów o wtz przez NIK warszawa, wtz zwiększamy co roku
Więc już nic nie pojmuje. Zatem skąd ten bałagan?? I skąd w obiegu opinie prawne, że nie można dać?
Gość

Napisano: 25 sie 2015, 12:43

ktoś wklejał taki tekst: zmieniłam tylko kluczowe słowa na drukowane, ja tu nie widzę przeciwwskazań do dania WTZ, a opinie prawników (PCPR-owskich prawników) są napisane tak jak wygodniej jest powiatowi

"(...) Przedmiotowa kwota środków Funduszu przekazywanych algorytmem na dofinansowanie kosztów rocznego pobytu jednego uczestnika w wtz jest wielkością stałą i wynosi 14 796 zł.
W związku z powyższym należy zauważyć, że kwota przekazywana rocznie na jednego uczestnika warsztatu terapii zajęciowej wraz z dofinansowaniem ze środków samorządu powiatowego wynosi MINIMUM 16 440 zł.
Równocześnie informuję, że powiat MOŻE dodatkowo, ponad stałą kwotę dofinansowania kosztów uczestnictwa w wtz, przeznaczyć na działalność warsztatu część środków PFRON otrzymanych zgodnie z algorytmem na realizację pozostałych zadań określonych w ustawie o rehabilitacji (…), przy zachowaniu proporcji maksymalnie 90% ze środków PFRON i co najmniej 10% ze środków powiatu. Należy zauważyć, że to rada powiatu podejmuje ostateczną decyzję o przeznaczeniu środków PFRON na określone zadania
(art. 35a ust. 3 ustawy o rehabilitacji (…)), w tym wypadku na działanie warsztatu terapii zajęciowej. (...)"
kasia11

Napisano: 25 sie 2015, 12:46

Ponadto, jak przychodzi na powiat pismo z planem finansowym to na pierwszej stronie, w tresci jest taki punkt:
"kwota wynikająca z obliczenia przeznaczona wg algorytmu na koszty działania wtz może być zwiększona ze środków przewidzianych na bieżącą realizację zadań"
kasia11

Napisano: 25 sie 2015, 12:49

a bałagan to się zrobił bo pcpry nie chca dac tej kasy i ja to rozumiem, też jestem przeciwna
kasia11

Napisano: 25 sie 2015, 14:41

kasia11 pisze:a bałagan to się zrobił bo pcpry nie chca dac tej kasy i ja to rozumiem, też jestem przeciwna
chyba nie o to chodzi. Prawnicy nie widza możliwości prawnej. Krążą opinie i różne interpretacje, wiele różnych zdań i nikt nie chce popełnić błędu.
Gość

Napisano: 31 sie 2015, 9:53

można jest oficjalna interpretacja
https://www.pfron.org.pl/pl/komunikaty/ ... FRON-.html
asia1955

Napisano: 03 wrz 2015, 9:49

Nasz powiat przeznaczył dodatkowe środki - 100 zł +powiatu
na wtz, mając na myśli tylko ten rok. Prawnik tez rozumiał, że to są środki
tylko w danym roku, nie biorąc pod uwagę konsekwencji.
I co teraz bedzie? , już uchwalone !!!
sabina5

Strona 10 z 10    [ Posty: 100 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x